«Ηταν 06.30 το πρωί και στο Μοναστηράκι διαπίστωσα πως πλάι σε βιβλία του Δημήτρη Χριστοδούλου με ιδιόχειρες αφιερώσεις του υπήρχαν και φωτογραφίες του – με ιδιόχειρες λεζάντες του ίδιου του ποιητή -, μια επιστολή του αλλά και ένα ανέκδοτο ποίημά του. Τα πήρα και γύρισα σπίτι μου πολύ ευτυχισμένος. Η Κυριακή μου είχε τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο», αφηγείται στα «ΝΕΑ» ο συλλέκτης και συγγραφέας Δημήτρης Μπαγέρης και με τα λόγια δεν αποτυπώνει απλώς μια ιδιότυπη τελετουργία των απανταχού συλλεκτών, αλλά και τον τρόπο που ήλθε στο φως ένα άγνωστο υλικό για τον στιχουργό και συγγραφέα Δημήτρη Χριστοδούλου. Το οποίο εμπλουτισμένο θα περιληφθεί σε αφιέρωμα του περιοδικού «Μετρονόμος» του Θανάση Συλιβού.

Το υλικό που ανακάλυψε ο Δημήτρης Μπαγέρης στο Μοναστηράκι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια επιστολή του Χριστοδούλου στην αδελφή του Μίνα, το ανέκδοτο ποίημά του «Αφροδίτη Ανοιξη» – δακτυλογραφημένο μέσα σε βιβλίο -, κάρτες του ποιητή που έστελνε από περιοδείες του στα ελληνικά νησιά με ταξιδιωτικές περιγραφές, φωτογραφίες του από το εξωτερικό, αλλά και παλιά βιβλία του.

«Επικοινώνησα αμέσως με τη σύντροφο του Δημήτρη Χριστοδούλου, Μαρία Κανδρεβιώτου, και το άγνωστο υλικό προστέθηκε στο υπάρχον αρχείο του ποιητή, που σημειωτέον και για άγνωστο σε μένα λόγο διασώζεται στην πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα. Επίσης, ο Θανάσης Συλιβός επιμελήθηκε ένα αφιέρωμα στο προσεχές τεύχος του περιοδικού «Μετρονόμος»», σημειώνει ο συλλέκτης Δημήτρης Μπαγέρης, που στο ενεργητικό των αναζητήσεών του στο Μοναστηράκι συγκαταλέγεται επίσης το πρώτο και αυθεντικό χειρόγραφο του τραγουδιού «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» του Απόστολου Καλδάρα, αλλά και το σύνολο του υλικού που αφορά τον Δημήτρη Χορν – κάτι που πριν από 16 χρόνια προκάλεσε τον θαυμασμό και τη συγκίνηση στον αξέχαστο ηθοποιό.

Στο άγνωστο υλικό του Δημήτρη Χριστοδούλου που βρέθηκε από τον συλλέκτη ανήκει και η σπάνια έκδοση «Τα Τραγούδια της Πολιτείας» του 1979 (εκδ. Κέδρος), ένα δυσεύρετο πόνημα στο οποίο συγκεντρώνονται τα μελοποιημένα ποιήματά του.

Και βεβαίως, είναι αυτά τα ποιήματα που μελοποίησαν οι γνωστότεροι έλληνες συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Λοΐζος) και ερμήνευσαν οι μεγαλύτεροι έλληνες τραγουδιστές όπως οι Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πάνος Γαβαλάς, Βίκυ Μοσχολιού, Νίκος Ξυλούρης, Αντώνης Καλογιάννης, Χάρις Αλεξίου και άλλοι. Και τραγουδήθηκαν από τον κόσμο, επιτυχίες όπως «Βράχο βράχο τον καημό μου», «Παράπονο», «Καημός», «Γωνιά Γωνιά», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Ξημερώματα», «Χωρισμός», «Με τον Βοριά», «Τι να φταίει», «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός». Και μάλιστα ένα από τα γνωστότερα -μιλώ για το «Βράχο βράχο τον καημό μου» – είχε και τις δικές του περιπέτειες, αφού το 1977 μια διαφημιστική εταιρεία και μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων καταδικάστηκαν από το Εφετείο Αθηνών σε πρόστιμο τότε 100.000 δραχμών επειδή σε διαφημιστική καμπάνια είχε χρησιμοποιηθεί παραποιημένος και αλλοιωμένος ο στίχος του ως εξής: «Λίτρο-λίτρο τον καημό μου, τον μετράω και πονώ…», για τη διαφήμιση ενός μοντέλου αυτοκινήτων. Ο δικαστικός αγώνας είχε διαρκέσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια και τελικά δικαίωσε τον Δημήτρη Χριστοδούλου – που όμως καταχρεώθηκε αφού τα έξοδα είχαν φτάσει τις 206.000 δραχμές (διπλάσια από ό,τι ήταν το πρόστιμο)!

Με μια ματιά

1924

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννιέται στο Μεταξουργείο και βγάζει το ψωμί του κάνοντας δεκάδες δουλειές.

1943

Οντας μέλος της ΕΠΟΝ συλλαμβάνεται και βασανίζεται στα υπόγεια της Μέρλιν από τους Γερμανούς.

1952

Δημοσιεύεται το ποίημά του «Νυχτοφύλακες» στο περιοδικό «Μακεδονικά Γράμματα».

1960

Γράφει τα πρώτα του τραγούδια με τον Μίκη Θεοδωράκη («Βράχο βράχο», «Καημός», «Παράπονο»).

1967

Αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, συμμετέχει στον Μάη του ’68 και σε εκδηλώσεις ενάντια στη χούντα.

1972

Επιστρέφει στην Ελλάδα και επιδίδεται στη συγγραφή θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων.

1991

Στις 5 Μαρτίου φεύγει από τη ζωή.