Εξηντάχρονες γιαγιάδες «φτιαγμένες» με LSD και 70χρονοι στα δικαστήρια για αγοραπωλησίες ναρκωτικών: η Γερμανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ραγδαία αύξηση των «συνταξιούχων χίπηδων» σχεδόν μισό αιώνα μετά το τέλος της εποχής των «παιδιών των λουλουδιών». Το φαινόμενο των «μαστουρωμένων παππούδων», όπως το αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος έχει προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές του πιο πυκνοκατοικημένου κρατιδίου, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ο αριθμός των συνταξιούχων που καταδικάστηκαν για χρήση ναρκωτικών διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία ξεπερνώντας τους 100 κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα ανάγκασε τις αρχές κοινωνικής πρόνοιας να προχωρήσουν στην ενημέρωση των ειδικών στη γηριατρική για θέματα εθισμού. Η Γκάμπι Σνελ, επικεφαλής της ένωσης ηλικιωμένων πολιτών του κρατιδίου, δήλωσε στο περιοδικό «Spiegel»: «Οι ηλικιωμένοι στρέφονται όλο και περισσότερο στα ναρκωτικά. Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη, την παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια». Σε ένα περιστατικό, μια αστυνομική ομάδα αντιμετώπισης ναρκωτικών στο Ντόρτμουντ συνέλαβε έναν 69χρονο λαθρέμπορο ονόματι «παππούς του οπίου», ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή. Μια άλλη υπόθεση αφορούσε έναν 73χρονο που ζήτησε ιατρική συνδρομή στο νοσοκομείο επειδή είχε καταναλώσει πολλά «μπισκότα με χασίς». Οι καταγεγραμμένες υποθέσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνουν ότι το πρόβλημα με τους εθισμένους στα ναρκωτικά ηλικιωμένους είναι στην πραγματικότητα μεγάλο.

Ενας στους δύο βγαίνει νωρίτερα στη σύνταξη, αλλά αυτό δεν τους δίνει ικανοποίηση, υποστηρίζουν οι κοινωνιολόγοι στη Γερμανία, οπότε κάποιοι που ήταν χίπηδες στη δεκαετία του ’60 συνεχίζουν ή επιστρέφουν στα ναρκωτικά. Ομως και η Κεντρική Υπηρεσία Εθισμών στη χώρα διαπιστώνει πως ο αριθμός των ατόμων άνω των 40 ετών που ζητούν θεραπεία από την εξάρτησή τους σε σκληρά ναρκωτικά έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Το πρόβλημα των εθισμένων στα ναρκωτικά «χίπηδων συνταξιούχων» έχει αρχίσει να ανησυχεί ακόμα και αξιωματούχους της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε απλά να τους φροντίσουμε σε οίκους ευγηρίας», λέει η Μέτσιλντ Νίκμανς, ειδική σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα ναρκωτικών και εθισμού. «Εφαρμόζουμε κάποια πιλοτικά προγράμματα κοινοβίων για ηλικιωμένους, όμως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή».