Το «Ρόδο»… ξαναβαφτίζεται

Σήμερα ο Ουμπέρτο Eκο κλείνει τα 80 του χρόνια. Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1932 στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε. Θα το γιορτάσει, λέει, σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ του αφιέρωσαν ειδικό εορταστικό τόμο, με τη συμμετοχή 25 διανοουμένων, στη σειρά «Η Βιβλιοθήκη των Ζώντων Φιλοσόφων». Αλλά και ο ίδιος δεν άφησε το κοινό του παραπονεμένο. Προβαίνει σε δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου που τον έκανε θρύλο, του «Ονόματος του Ρόδου». Το μυθιστόρημα αυτό, που έχει πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο – έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες -, θα κυκλοφορήσει στη νέα του εκδοχή σε λίγες εβδομάδες στην Ιταλία. Η πρώτη του μετάφραση θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιανουαρίου στη Γαλλία, χώρα που αγάπησε ιδιαίτερα τον διασημότερο ιταλό διανοούμενο σήμερα. Αλλωστε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε συμπεριλάβει το «Ονομα του Ρόδου» στα εκατό πιο αντιπροσωπευτικά βιβλία του 20ού αιώνα…

Μ.Π.

Ανυπόμονος ζωγράφος

Ασυγκράτητος αποδείχθηκε νεαρός φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών στην Πολωνία. Δεν μπορούσε να περιμένει να περάσουν τα χρόνια για να δει ένα έργο του κρεμασμένο στους τοίχους ενός μουσείου. Και γι’ αυτό αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μπήκε στο Εθνικό Μουσείο του Βρόκλαβ, κατευθύνθηκε στις αίθουσες με τη σύγχρονη πολωνική τέχνη, άφησε το έργο του την ώρα που οι φύλακες δεν κοιτούσαν και έφυγε. Ο πίνακάς του – μικρών διαστάσεων όπου κυριαρχεί το λευκό και το πράσινο, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και χοιρόδερμα για να αποδοθεί ένα μαραμένο φύλλο ακακίας – έγινε αντιληπτός τρεις ημέρες αργότερα! Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία οι υπεύθυνοι του μουσείου, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έλλειμμα φύλαξης, μίλησαν για ένα «πνευματώδες καλλιτεχνικό χάπενινγκ». Ο φοιτητής Αντρζέι Σομπιέπαν δήλωσε ότι θα έπρεπε οι γκαλερί να προσφέρουν περισσότερο χώρο στους νέους καλλιτέχνες. «Θέλησα να επωφεληθώ εδώ και τώρα. Αποφάσισα ότι δεν θέλω να περιμένω 30 ή 40 χρόνια για να δω το έργο μου σε ένα μουσείο». Ο πίνακάς του παρέμεινε τελικά στο καφέ του μουσείου και θα πωληθεί την Κυριακή σε μεγάλη φιλανθρωπική δημοπρασία.

Μ.Α.

Μας άφησε τις ερμηνείες του

Φτωχότερος είναι ο αρχαιολογικός κόσμος, καθώς σε ηλικία 93 ετών πέθανε ο ερευνητής που έβαλε τα θεμέλια για την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’, Εμετ Μπένετ. Ο επιγραφολόγος που μελέτησε τις πινακίδες από την Πύλο ήταν εκείνος που δημοσίευσε τον κατάλογο των συμβόλων τους – σε συνεργασία με την Αλις Κομπέρ – το 1951 βάση πάνω στην οποία «πάτησε» ο αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις με τον γλωσσολόγο Τζον Τσάντγουϊκ για να αποκρυπτογραφήσει έναν χρόνο αργότερα τη Γραμμική Β’, την αρχαιότερη γραφή που έχει αναγνωστεί ώς σήμερα στην Ευρώπη. Μαθητής του σπουδαίου ανασκαφέα της Πύλου Καρλ Μπλέγκεν, ο αμερικανός επιγραφολόγος γεννήθηκε το 1918 στη Μινεάπολη και στην πολύχρονη καριέρα του διετέλεσε καθηγητής στα πανεπιστήμια του Γέιλ και του Ουισκόνσιν. Το ταλέντο του δε στην αποκρυπτογράφηση είχε αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς χωρίς να γνωρίζει ιαπωνικά αποκωδικοποιούσε τα μηνύματα των Ιαπώνων για τον αμερικανικό στρατό.

Χ.