Μέρκελ – Σαρκοζί 1-0. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της «προκαταρκτικής» συνάντησης κορυφής που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες και έληξε – όπως αναμενόταν άλλωστε – με νίκη της γερμανίδας Καγκελαρίου. Η τελευταία δεν δίστασε να δηλώσει απερίφραστα ότι «οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup εξέτασαν το Σάββατο δύο μοντέλα για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), από τα οποία κανένα δεν περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο».

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο σαφής αποδοκιμασία των θέσεων της Γαλλίας, η οποία υποστήριζε εδώ και καιρό ότι το EFSF πρέπει να μετατραπεί σε τράπεζα προκειμένου να μπορεί να δανείζεται χωρίς περιορισμούς από την ΕΚΤ. Το μόνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν το Παρίσι και το Βερολίνο είναι να επιτραπεί στο EFSF να εγγυάται το 20% – 30% του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οπως επισημαίνει όμως ένας ευρωπαίος διπλωμάτης, «η ιδέα αυτή δεν κρίνεται επαρκής από τις αγορές».

Οι δύο χώρες που ουσιαστικά διοικούν την Ευρώπη, δεν διαφωνούν μόνο σε αυτό το σημείο. Χάσμα τις χωρίζει και στο θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Από την αρχή δεν ήμασταν σύμφωνοι στο ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι Γερμανοί το απαίτησαν για να καθησυχάσουν την κοινή τους γνώμη», λένε κύκλοι στο Παρίσι. «Αυτός είναι ο λόγος που η κρίση άρχισε να εξαπλώνεται στην Ισπανία και στην Ιταλία. Τώρα, οι αγορές περιμένουν να καταστήσουμε το ελληνικό χρέος οριστικά βιώσιμο. Ομως, ανάμεσα στο 21% που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες στις 21 Ιουλίου και στο 100% που θέλουν κάποιοι στο Βερολίνο, η απόσταση είναι τεράστια».

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Ο κίνδυνος έτσι είναι να γίνει και πάλι ένας συμβιβασμός, όπως συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια. Αυτοί οι συμβιβασμοί, όμως, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν κρύβει την οργή του. «Θα προτιμούσα να μη χρειαζόμασταν δύο Συνόδους Κορυφής, την Κυριακή και την Τετάρτη, και να φτάσουμε σε μια συνολική λύση την Κυριακή», δήλωσε προχθές. «Η εικόνα που παρουσιάζουμε προς τα έξω είναι καταστροφική. Δεν αποτελούμε το πιο λαμπρό παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί σωστά».

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι για τη διαιώνιση της κρίσης ευθύνεται κυρίως η Γερμανία. «Η χώρα αυτή έχει σαφές πρόβλημα ηγεσίας», λέει ένας διπλωμάτης από χώρα που είναι παραδοσιακά κοντά στο Βερολίνο. «Η Μέρκελ δεν τολμά να επιβληθεί στον συνασπισμό της και στην κοινή γνώμη. Επιλέγει πάντα το μικρότερο κακό από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής, κάτι που ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο κακό από την άποψη του μέλλοντος της ευρωζώνης».

«Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία που δεν αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», τονίζουν πηγές από το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί. «Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε όμως και να δεχθούμε τις γερμανικές λύσεις, αφού θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένες».