Αιώνες τώρα, ακαδημαϊκοί, θεολόγοι και ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων προσπαθούν να βρουν ποιος ή ποιοι έγραψαν τη Βίβλο. Η δουλειά επιστημόνων της Πληροφορικής ίσως λύσει τελικά μια και καλή το μυστήριο της προέλευσης των ιερών κειμένων.

Ισραηλινοί ειδικοί δημιούργησαν έναν αλγόριθμο με τη βοήθεια μελετητών της Βίβλου, ο οποίος αναλύει το διαφορετικό ύφος γραφής που συναντάται σε αρκετά εδάφια.

Φυσικά, το λογισμικό δεν μπορεί να κατονομάσει τον συγγραφέα, όμως μπορεί να διακρίνει πόσοι έχουν γράψει τα κείμενα, και να εντοπίσει το σημείο στο οποίο αλλάζει ο συγγραφέας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιάς Διαθήκης είναι γραμμένο στα εβραϊκά, με κάποια κομμάτια της στα αραμαϊκά, ενώ η Καινή Διαθήκη είναι γραμμένη στα ελληνικά.

Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να διακρίνει και να αναλύσει πώς χρησιμοποιούνται διάφορες λέξεις και συνώνυμα στο κείμενο. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ειδικοί μπορούν να ανακαλύψουν πόσοι άνθρωποι έχουν γράψει ένα εδάφιο.

Οι ειδικοί έχουν ήδη δοκιμάσει με επιτυχία το λογισμικό, σε ιερά εβραϊκά κείμενα του Ιερεμία και του Ιεζεκιήλ, πετυχαίνοντας 99% ακρίβεια.

Το πρόγραμμα αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως ποιος έγραψε τα πρώτα πέντε βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Μωυσής, άλλοι ερευνητές όμως το αμφισβητούν έντονα.

Τα αρχαιότερα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης βρίσκονται στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης, πάπυροι που εντοπίστηκαν σε σπηλιές της περιοχής από το 1947 έως το 1956. Δεν είναι γνωστός ο συγγραφέας τους.