Άμστερνταμ και Ingelheim– Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης τελετής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society - ERS) ανακοινώθηκε ο νικητής για το 2011 του βραβείου για την έρευνα στον τομέα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ): είναι η Δρ. Hendrika Marian (Marike) Boezen, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen, στην Ολλανδία.

Το Βραβείο Έρευνας της ERS αναγνωρίζει το έργο των επιστημόνων που ασχολήθηκαν ενεργά με την πνευμονολογική έρευνα. Το βραβείο των 50.000 Ευρώ που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της ΧΑΠ, χρηματοδοτείται από την Boehringer Ingelheim, μια ηγέτιδα πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία αφοσιωμένη στην έρευνα από την ίδρυσή της το 1885.

 Το βραβείο δίδεται στην Καθηγήτρια Boezen για το έργο της “Genetics of (non)smoking-related COPD: extreme accelerated FEV1 decline and/or developed COPD in never-smoking subjects and identification of environmental exposures”  σχετικά με την εξαιρετικά απότομη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας και την ανάπτυξη ΧΑΠ σε άτομα που δεν υπήρξαν ποτέ στη ζωή τους καπνιστές, καθώς και τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών παραγόντων. 

Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από χρόνια απόφραξη των αεραγωγών, διαταραχή της  λειτουργίας των πνευμόνων και μόνιμα, προοδευτικά επιδεινούμενα συμπτώματα, όπως βήχας και δύσπνοια. Η ΧΑΠ αποτελεί  βασική αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και η νοσηρότητα και η θνησιμότητά της συνεχώς αυξάνονται. Ενώ το κάπνισμα είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου, η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Έτσι, από την Καθηγήτρια Boezen προτάθηκε η έννοια του γενετικά «εκτεθειμένου καπνιστή» , δηλ. του ατόμου που αναπτύσσει ΧΑΠ λόγω του καπνίσματος, ενώ την ίδια στιγμή  άλλοι καπνιστές δεν εκδηλώνουν τη νόσο. Η τεράστια κοινωνικο-οικονομική επιβάρυνση της ασθένειας και η έλλειψη γνώσης για την προέλευση των «εκτεθειμένων καπνιστών» οδήγησαν την καθηγήτρια Boezen και την ομάδα της να πραγματοποιήσει μελέτες σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, ακολουθούμενες από μελέτες GWAS (Μελέτες Ανάλυσης Σύνδεσης Ολόκληρου του Γονιδιώματος) και μελέτες που ερευνούν τη σχέση της γενετικής στην έκφραση πρωτεϊνών σε σχέση με τα ευρήματα βιοψίας σε ασθενείς με ΧΑΠ. Πέρα από την επιβεβαίωση της έννοιας του γενετικά εκτεθειμένου καπνιστή, η Boezen παρατήρησε επίσης γενετικές επιδράσεις στη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων που ήταν ανεξάρτητες από την επίδραση του καπνίσματος.

Η Marike Boezen ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της το 1998 στο Πανεπιστήμιο του Groningen, στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με τον Καθηγητή Δρ. Dirkje S. Postma. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Επιστήμες ανθρώπινης κίνησης (MSc in Human movement sciences) (Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο του Groningen) και στην Επιδημιολογία (Ιατρική Σχολή, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ). Η έρευνά της ενσωματώνεται στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Groningen για το Άσθμα και τη ΧΑΠ (Groningen Research Institute for Asthma and COPD - GRIAC) όπου κατέχει τη θέση της διευθύντριας του προγράμματος από το 2008 στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen (University Medical Center Groningen - UMCG), στο Πανεπιστήμιο του Groningen.

Μαζί με την ιδιότητά της ως μέλος της ERS, η Καθηγήτρια Boezen έχει διεπιστημονικές συνεργασίες με αρκετές καταξιωμένες επιστημονικές ομάδες στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και έχει συγγράψει επίσης πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Δεν ήταν εύκολο να επιλέξουμε το νικητή ανάμεσα στις πιο σημαντικές επιστημονικές συνεισφορές. Εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής της ERS, ευχαριστώ όλους τους υποψηφίους που αφιέρωσαν το χρόνο τους για να βελτιώσουν τις υπάρχουσες γνώσεις για τη ΧΑΠ, μια πολύπλοκη ασθένεια που παρά το ότι αποτελεί μία βασική αιτία θανάτου, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα διάγνωσης,” είπε ο Καθηγητής Laurent P. Nicod, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ERS. “Συγχαίρουμε ιδιαιτέρως τη βραβευθείσα Marike Boezen, που μαζί με την ερευνητική της ομάδα συνέβαλλε σημαντικά στο να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών παραγόντων εκτός από το ενεργητικό κάπνισμα στους ασθενείς με ΧΑΠ. Η συνεχής έρευνά της μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό διαφορετικών γενετικών παραγόντων που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου, καθώς και στον επηρεασμό της πνευμονικής λειτουργίας, υποδεικνύοντας ότι γενετικοί παράγοντες διαφορετικοί από εκείνους που εμπλέκονται στην εκδήλωση της ΧΑΠ που σχετίζεται με το κάπνισμα μπορεί να καθορίσουν μια μορφή ΧΑΠ που δεν σχετίζεται με αυτό.”

Η πρωτοτυπία και η επιστημονική σημαντικότητα όλων των εργασιών δίνει και πάλι στην Επιστημονική Επιτροπή της ERS λόγο για να συνεχίσει το Βραβείο Έρευνας ΧΑΠ. Εκφράζουμε επίσης τις ευχαριστίες μας στην Boehringer Ingelheim, έναν ηγέτη στην έρευνα και την αντιμετώπιση της ΧΑΠ, που καθιστά δυνατό κάτι τέτοιο. Ανυπομονώ να λάβω ανάλογες εργασίες υψηλής ποιότητας και για το βραβείο του 2012,” πρόσθεσε ο Καθηγητής Nicod.

 Τα ευρωπαϊκά μέλη της ERS ηλικίας έως 45 ετών έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για το βραβείο. Το επίσημο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ERS http://www.ersnet.org/ers-funding/awards/item/4136-copd-research-award.html.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 23 Φεβρουαρίου 2012. Η επιλογή των επιτυχημένων υποψηφίων θα γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή της ERS και θα ανακοινωθεί στο Ετήσιο Συνέδριο της ERS το 2012.

Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία

Η ERS ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1990 από τη συνένωση της Societas Europaea Physiologiae Clinicae Respoiratoriae (SEPCR, που ιδρύθηκε το 1966) με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Πνευμονολογίας (European Society of Pneumology - SEP, που ιδρύθηκε το 1981) και καταφέρνει να συνδυάσει μοναδικά τη βασική επιστήμη με την κλινική πρακτική σε μία μόνο οντότητα. Με αριθμό μελών γύρω στις 10.000 που συνεχώς αυξάνει, το μυστικό της εκπληκτικής ανάπτυξης της ERS ήταν το όραμα, η δέσμευση για υπεροχή, η εμπνευσμένη ηγεσία, η αφοσίωση και η πίστη και ο ενεργός ρόλος που έπαιξαν τα μέλη της σε περισσότερες από 100 χώρες. Η ERS προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα και να προωθήσει την υγεία των πνευμόνων μέσα από την έρευνα, την κοινοποίηση της γνώσης και μέσα από την ιατρική και δημόσια εκπαίδευση.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία διατίθενται στη διεύθυνση www.ersnet.org

Τα πιο σχετικά άρθρα που προκύπτουν από την ερευνητική σειρά της Boezen:

1.      van Diemen C, Postma D, Siedlinski M, Blokstra A, Smit H, Boezen H. Genetic variation in TIMP1 but not MMPs predict excess FEV1 decline in two general population-based cohorts. Respir Res. 2011 Apr 27;12(1):57.

2.      Boezen HM. Genome-wide association studies: what do they teach us about asthma and chronic obstructive pulmonary disease? Proc Am Thorac Soc. 2009 Dec;6(8):701-3. Review. PubMed PMID: 20008879.

3.      Van Diemen CC, Postma DS, Aulchenko YS, Snijders PJLM, Oostra BA, Van Duijn CM, Boezen HM. Novel strategy to identify genetic risk factors for COPD severity: a  genetic isolate. Eur Respir J 2010 Apr;35(4):768-75.  

4.      Siedlinski M, Postma DS, Boer JMA, Van der Steege G,  Schouten JP, Smit HA, Boezen HM. Level and course of FEV1 in relation to polymorphisms in NFE2L2 and KEAP1 in the general population. Resp Res 2009;10:73.

5.      Smolonska J, Wijmenga C, Postma DS, Boezen HM. Meta-analyses on Suspected COPD Genes - A Summary of 20 Years' Research. Am J Respir Crit Care Med 2009; 180: 618-31.

6.      Siedlinski M, van Diemen CC, Postma DS, Vonk JM, Boezen HM. Superoxide dismutases, lung function and bronchial responsiveness in a general population. Eur Respir J 2009;33:986-92.

7.      Siedlinski M, Postma DS, Smit HA, Boezen HM. No effects of EPHX1 polymorphisms on the level or change of FEV1 in the general population. Eur Respir J 2008;33:446-9.

8.      Siedlinski M, Postma DS, van Diemen CC, Boezen HM. Heme oxygenase 1 variations and lung function decline in smokers - proof of replication. J Med Genet 2008;45:400.

9.      Siedlinski M, Postma DS, van Diemen CC, van der Bij W, Smit HA, Boezen HM. Lung function loss, smoking, vitamine C intake and polymorphisms of the glutamate-cysteine ligase genes. Am J Respir Crit Care Med 2008;178:13-9. 

10.     Van Diemen CC, Postma DS, Vonk JM, Bruinenberg M, Nolte IM, Boezen HM. Decorin and TGF-beta1 polymorphisms and development of COPD in a general population. Respir Res 2006;7:89.

11.     Van Diemen CC, Postma DS, Vonk JM, Bruinenberg M, Schouten JP, Boezen HM. A Desintegrin and Metalloprotease 33 polymorphisms and lung function decline in the population. Am J Respir Crit Care Med 2005;172:329-333.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από