Φαίνεται, όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος, ότι οι πρωτεΐνες έχουν την υψηλότερη δύναμη κορεσμού και οι υδατάνθρακες έχουν μέτρια επίδραση στον κορεσμό, ενώ το λίπος έχει τη χαμηλότερη δύναμη κορεσμού.

Ερευνητές μελέτησαν 38 είδη τροφίμων ως προς την ιδιότητά τους να ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού.

Από τη μελέτη φάνηκε πως το ψωμί ολικής αλέσεως και το πολύσπορο, το τυρί, τα αυγά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το ποπ κορν, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά (τύπου αll bran), τα ψημένα φασόλια, τα φρούτα (κυρίως σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια), το βοδινό κρέας και το λιπαρό ψάρι συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με υψηλό σκορ ικανοποίησης.

Τα τρόφιμα αυτά θεωρούνται τα πιο χορταστικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη.

Τρόφιμα με το χαμηλότερο σκορ κορεσμού, τα οποία συνεπώς μπορεί εύκολα να υπερκαταναλωθούν, είναι τα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα πατατάκια, τα γλυκά, οι σοκολάτες και το λευκό ψωμί.