Οι γυναίκες με σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Το σύνδρομο είναι μια κινητική διαταραχή, κατά την οποία προκαλούνται έντονες, δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια όταν αυτά είναι ακίνητα και μία ακαταμάχητη λαχτάρα για κίνησή τους.

Η διαταραχή, που προσβάλλει ποσοστό έως 15% των ενηλίκων μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.

Η νέα μελέτη έδειξε πως το 26% των γυναικών που ανέφεραν 5 έως 14 κρίσεις ανήσυχων ποδιών κάθε μήνα είχαν υπέρταση. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33% σε όσες παρουσίαζαν περισσότερες από 15 κρίσεις ανήσυχων ποδιών τον μήνα, ενώ στις εθελόντριες δίχως τέτοιες κρίσεις ήταν 21,4%.

Η υπέρταση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιοπάθειας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2006, μόνο στις ΗΠΑ πέθαναν 326.000 άνθρωποι εξαιτίας της, σύμφωνα με πληροφοριακό υλικό από τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Hypertension».

Η μελέτη

Για να διερευνήσουν την πιθανή συσχέτιση υπέρτασης-συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάνγκ Γκάο, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 98.000 γυναίκες, μέσης ηλικίας 50 ετών.

Το 2005, οι γυναίκες ρωτήθηκαν για συμπτώματα που μπορεί να υποδήλωναν ότι πάσχουν από το σύνδρομο, καθώς και για την αρτηριακή τους πίεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές τις ρώτησαν εάν είχαν ασυνήθιστες αισθήσεις στα πόδια τους (όπως αίσθημα καύσου, «βελονιές» κ.ά.) ή πόνο, σε συνδυασμό με ακούσιες κινήσεις ή «τινάγματα» των ποδιών τους και με μια έντονη επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους.

Όσες είχαν πέντε ή περισσότερα τέτοια επεισόδια τον μήνα, θεωρήθηκε πως πάσχουν από το σύνδρομο.

Συνολικά, περισσότερες από 65.500 γυναίκες συμπεριελήφθησαν στην τελική ανάλυση.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου και της υπέρτασης, καθώς όσο σοβαρότερο ήταν το σύνδρομο, τόσο υψηλότερη ήταν και η πίεση των εθελοντριών.

Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και το ιστορικό εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει ανάλογη συσχέτιση και στους άντρες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η συσχέτιση πιθανώς οφείλεται στο ότι οι κινήσεις των ποδιών διαταράσσουν τον ύπνο, με συνέπεια η αρτηριακή πίεση να μην μειώνεται κατά 20% σε σύγκριση με αυτήν της ημέρας, όπως φυσιολογικά θα έπρεπε, σημειώνει σε σχόλιό της στην ίδια επιθεώρηση η δρ Ντομένικα Σίκα, καθηγήτρια Ιατρικής & Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια.