Το πρώτο συνδυασμένο φάρμακο που αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως τον τύπου 2 διαβήτη και την αυξημένη χοληστερόλη, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Το φάρμακο θα διατεθεί στις ΗΠΑ ως Juvisync, χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και περιέχει δύο εγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες: την σιταγλιπτίνη, η οποία χορηγείται για την μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και την σιμβαστατίνη, η οποία ελαττώνει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το FDA, η πλειονότητα των πασχόντων από τύπου 2 διαβήτη έχουν και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με συνέπεια να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, νεφροπάθειας και τύφλωσης.

«Είναι το πρώτο φαρμακευτικό προϊόν που σε ένα δισκίο συνδυάζει ένα φάρμακο για τον τύπου 2 διαβήτη με ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης», δήλωσε η δρ Μέρι Παρκς, διευθύντρια του Τμήματος Μεταβολικών & Ενδοκρινολογικών Προϊόντων του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων της FDA.

Το Juvisync εγκρίθηκε σε μορφή που περιέχει 100 mg σιταγλιπτίνης και 10, 20 ή 40 mg σιμβαστατίνης.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του, δεσμεύθηκε στην FDA ότι θα δημιουργήσει και μορφή που θα περιέχει 50 mg σιταγλιπτίνης και 10,20 ή 40 mg σιμβαστατίνης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της FDA.

Οι ασθενείς που πρέπει να παίρνουν 50 mg σιταγλιπτίνης, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να παίρνουν μεμονωμένα τα δύο φάρμακα, έως ότου διατεθεί η μορφή του Juvisync με τα 50 mg σιταγλιπτίνης.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Juvisync συμπεριλαμβάνουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ρινική συμφόρηση («μπούκωμα») ή συνάχι και πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και ναυτία.