Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στα σενάρια που διακινούνται, είτε για αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είτε για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ετσι, κρατώντας επιμελώς κλειστά τα χαρτιά της αναβάλλει για μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, την όποια συζήτηση για τη θέση της απέναντι στις προτεινόμενες λύσεις.

Εως τότε, εξακολουθεί να υποστηρίζει δημόσια ότι «εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό» – θέση που διατύπωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν ένα τετράωρο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς για τις εξελίξεις στο Eurogroup, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την ψήφιση των νομοσχεδίων με τα μέτρα.

Ωστόσο, με πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το θέμα συνολικά της στάσης που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα μπροστά στις κυοφορούμενες εξελίξεις μετατέθηκε προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στα μέσα της εβδομάδας. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «έχουμε προετοιμαστεί για διάφορες εκδοχές», αλλά «θα περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει τις επόμενες ημέρες», υπονοώντας προφανώς το ραντεβού της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και η στάση που θα τηρήσει ο Πρωθυπουργός κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της μεθεπόμενης εβδομάδας. Πάντως η κυβερνητική πηγή που προαναφέρθηκε και ρωτήθηκε σχετικά, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Οσον αφορά τη διάχυτη φημολογία περί κουρέματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ακούει και διαβάζει όλα αυτά, δεν έχει όμως στα χέρια της τίποτα το θεσμικό».

Απαντώντας επίσης σε όσους ζητούν πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης για τη λήψη και την εφαρμογή των μέτρων, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φορτώνεται με τη διόρθωση στρεβλώσεων που υπάρχουν εδώ και 180 χρόνια και ταυτόχρονα «αυτοί που πιάνουν τα κάρβουνα με γυμνά χέρια να κατηγορούνται ότι δεν έχουν πολιτική νομιμοποίηση. (…) εδώ δεν μιλάμε με όρους συγκυρίας αλλά με όρους ιστορικούς, άρα απαιτείται εθνική νομιμοποίηση από όλους τους συμμετέχοντες στον δημόσιο βίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων διανοουμένων και δημοσιογράφων».