Στον αέρα κινδυνεύει νατινάξει την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση η πρόθεση ελλήνων και ξένων ακτιβιστών να αποπλεύσουν από ελληνικόλιµάνι µε έναν νέο στολίσκο πουθα σπάσει τον ναυτικό αποκλεισµό της Γάζας το ερχόµενο Σάββατο,ζήτηµα για το οποίο έγινε ήδη παρέµβαση του ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Τηνίδια ώρα, η Τουρκία κάτω από αµερικανικές πιέσεις ακύρωσε τη συµµετοχή στον στολίσκο της οργάνωσης IHH, που είχε διοργανώσει την περσινή πρωτοβουλία.

Σε διπλωµατικό µαραθώνιο µε χώρες της Ε.Ε. και όχι µόνο βρίσκεται το Τελ Αβίβ εδώ και εβδοµάδες, πιέζοντας τις πρωτεύουσες να εµποδίσουν τον απόπλου ακτιβιστών µε νέο στολίσκο προς τη Γάζα, προκειµένου να αποφευχθεί η περσινή κρίση, που προκάλεσε τηνεπέµβαση των ισραηλινών δυνάµεων ασφαλείας µε απολογισµό νεκρών και τραυµατιών και µεγάλο πλήγµα στην εικόνα του Ισραήλ.

Ωστόσο, χωρίς να το έχει επιλέξει, η Αθήνα κινδυνεύεινα βρεθεί στο µάτι του κυκλώνα και απειλείται να οδηγηθεί σε διπλωµατική κρίση µε το Τελ Αβίβ, καθώς,σύµφωνα µε πληροφορίες, µετά τηνανακοίνωση της τουρκικής ισλαµικής οργάνωσης IHH – υπήρξε ο κύριος χρηµατοδότης και διοργανωτής του περσινού στολίσκου – ότιδεν θα συµµετάσχει στη φετινή αποστολή, έλληνες και ξένοι ακτιβιστές σκοπεύουν να αποπλεύσουν από λιµάνι της Ελλάδας. Η πληροφορίαέχει προκαλέσει νευρική κρίση στοΙσραήλ, το οποίο έχειήδη παρέµβει σε ανώτατο επίπεδο στην Ελλάδα, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες, τις προηγούµενες ηµέρες υπήρξε συνοµιλία του Μπενιαµίν Νετανιάχου µε τονέλληνα Πρωθυπουργό από τον οποίοζήτησε να εµποδίσει τον απόπλου.

Αν και η Αθήνα κρατά τα χαρτιά της κλειστά για το τι προτίθεται να κάνει, η αλήθεια είναι πως οι επιλογές δεν είναι πολλές, καθώς,στην Ελλάδα υπάρχει καθεστώς ελευθεροπλοΐας. Υπενθυµίζεται, πάντως, ότι η Κυπριακή ∆ηµοκρατία πέρυσι είχε απαγορεύσει τον απόπλου πλοίων από λιµάνια της, µε τοεπιχείρηµα ότι προέρχονταν από την Τουρκία.

Τα πλοία τελικά απέπλευσαν, αλλά από τα κατεχόµενα, οπότε δεν ήταν πια ευθύνη της Λευκωσίας.

Σύµφωνα µε άλλες πληροφορίες, παρά την ακύρωση της επίσηµης συµµετοχής της τουρκικής IHH, µέλη της δεν αποκλείεται να συµµετάσχουν στον νέο στολίσκο που θα αποπλεύσει από την Ελλάδα. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι η Αγκυρα δεν θα ήθελε να δηµιουργήσει µεγαλύτερη ένταση στην περιοχή σε µια εποχή που οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες – µε αυτό το επιχείρηµα δέχθηκε ανάλογη αµερικανική πίεση – ενώ την ίδια ώρα τής έχει προσφερθεί η δυνατότητα να φιλοξενήσει τις νέες ειρηνευτικές συνοµιλίες µεταξύ ΙΣραήλ και Παλαιστίνης και, δεδοµένου του ρόλου που επιθυµεί να παίξει στην περιοχή, δεν θαήθελε να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Σύµφωνα µε πληροφορίες,ο νέος διεθνής στολίσκοςπου ετοιµάζει το κίνηµα Free Gaza θα έχει συµµετοχή 8-12 πλοίων από διάφορες χώρες, µεταξύ των οποίων οιΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές τουελληνικού στολί σκου είναι ακτιβιστές,άλλοι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ δεν είναι λίγοι όσοιέχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ,Ελλάδας και Κύπρου. Να σηµειωθεί ότι η ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήµατος του Free Gaza έχει καταδικάσει τις επισκέψεις ισραηλινών αξιωµατούχων στην Ελλάδα.

∆ιπλωµατικές πηγές µιλούν για απόπειρα επιβολής µιας πολιτικής από µια µειοψηφία τηνώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβαθµίσει τη σχέση της µετο Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές σηµειώνουν ότι είναι ατυχής η στιγµή που εµφανίζεται το ζήτηµα, καθώς η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση προχωρά καλά, ειδικά στις συνεργασίες ανάµεσα στα υπουργεία, ενώ αυτές τις ηµέρες βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση ελικοπτέρων. Επιπλέον, στις 11 Ιουλίου αναµένεται η επίσηµη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Ισραήλ, όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα συναντηθεί µε το σύνολο της ισραηλινής ηγεσίας. Στο ταξίδι αυτό, µάλιστα, αναµένεται να συνοδεύεται απότον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαµπρινίδη.

Ο Νετανιάχου σε συνοµιλία του µε τον Παπανδρέου ζήτησε να εµποδιστεί ο απόπλους

Μυστικές συνοµιλίες για να λυθεί η κρίση


ΠΕΡΥΣΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ισραηλινώνκοµάντο στο τουρκικόπλοίο «Μαβί Μαρµαρά», πουείχε ως αποτέλεσµατον θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις ήδη επιδεινούµενες τουρκοϊσραηλινέςσχέσεις. Το «Μαβί Μαρµαρά» ήταν το µεγαλύτερο από τα έξι σκάφη πουέπλεαν σε διεθνήύδατα µε κατεύθυνση τον παλαιστινιακό θύλακο το 2010. Πάντως, παράτους πύρινους λόγουςεναντίον του Ισραήλ που είχε εκφωνήσει οΤαγίπ Ερντογάν, τα πράγµατααλλάζουν σήµερα και υπό την πίεση των εξελίξεων στον αραβικό κόσµο. Σύµφωνα µε χθεσινό δηµοσίευµα της ισραηλινής εφηµερίδας «Haaretz»,ήδη βρίσκονταισε εξέλιξη µυστικές συνοµιλίες Ισραήλ και Τουρκίας για να λυθεί η κρίση στις διµερείςσχέσεις. Ηδιαπραγµάτευση έχει φυσικά τις ευλογίες των Αµερικανών, ενώ, σύµφωνα µε την τουρκική εφηµερίδα «Ζαµάν», σε επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν ο Μπ. Νετανιάχου τον καλεί να αποκαταστήσουν τη συνεργασία καιτη φιλία που οι δύοχώρες απολαµβάνουν για πολλές γενιές.