Συντηρητές και µικροβιολόγοι χρησιµοποιούν βακτήρια για να κάνουν τα έργα τέχνης να λάµπουν σαν καινούργια.

Στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια στην Ισπανία, ειδικοί από το Ινστιτούτο Αποκατάστασης Κληρονοµιάς και το Κέντρο Προηγµένης Μικροβιολογίας Τροφίµων έχουν αρχίσει να πειραµατίζονται µε µια καινούργια τεχνική ώστε να προσδώσουν τη χαµένη λάµψη στις τοιχογραφίες του Αντόνιο Παλοµίνο που κοσµούν την εκκλησία του Σάντο Χουάνες.

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και σύµφωνα µε τους ειδικούς, ένα συγκεκριµένο είδος µικροοργανισµού µπορεί να αποκαθιστά την όψη τους µε γρήγορο και αποτελεσµατικό τρόπο χωρίς να επιφέρει βλαβερές επιδράσεις στο περιβάλλον.

Τη «βρώµικη» δουλειά έχει αναλάβει ένα στέλεχος του βακτηρίου ψευδοµονάδα, το οποίο όταν απελευθερώνεται στον θόλο της εκκλησίας, εξουδετερώνει την αλατότητα που προσβάλλει τις τοιχογραφίες και η οποία δηµιουργείται από την οργανική ύλη των περιττωµάτων περιστεριών.

Η Πίλαρ Μπος που είναι βιολόγος, µε διδακτορικό στη συντήρηση έργων τέχνης, λέει ότι τα άλατα της οργανικής ύλης καθιζάνουν πάνω στις τοιχογραφίες από τη βαρύτητα και τους υδρατµούς και δηµιουργούν µια λευκή κρούστα, η οποία κρύβει τις ζωγραφιές και σε ορισµένες περιπτώσεις µπορεί να προκαλέσει απώλεια των χρωµάτων.

Οι ειδικοί από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια απλώνουν ένα τζελ στην επιφάνεια των τοιχογραφιών που περιέχει ποσότητες βακτηρίων.

Το αφήνουν να «δράσει» για περίπου µιάµιση ώρα ώσπου τα βακτήρια να καταβροχθίσουν την κρούστα από τα άλατα.

Οι επιστήµονες λένε ότι µελλοντικά η µέθοδος αυτή µπορεί να αποδειχτεί χρήσιµη και σε άλλα έργα τέχνης που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά. Κι αυτό γιατί στη φύση υπάρχουν βακτήρια που τρώνε τα πάντα.