Σοκ και δέος από τα µέτρα του Μεσοπρόθεσµου και το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει άλλα 100 δισ. ευρώ από τους δανειστές µας. Μπορεί εντός του Υπουργικού Συµβουλίου να επικράτησαν χαµηλοί τόνοι σε σύγκριση µε τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του διευρυµένου Κοινοβουλευτικού Τοµέα Εργασίας Οικονοµικών και του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η ανακοίνωση των µέτρων όµως προκάλεσε ανατριχίλες σε µισθωτούς και συνταξιούχους (που καλούνται να ξαναπληρώσουν) όπως και σε ελεύθερους επαγγελµατίες που θα βρεθούν αντιµέτωποι µε αντικειµενικά κριτήρια. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το οικονοµικό επιτελείο πήρε πίσω τη µείωση του αφορολογήτου και την εξίσωση της φορολόγησης πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης που θα έθιγαν τα µικρά εισοδήµατα και ανακοίνωσε άλλη µία φορολογική καταιγίδα. Τα µέτρα για να εξοικονοµηθούν 28 δισ. ευρώ µέχρι το 2015 (και να καλυφθεί η τρύπα των 6,5 δισ. ευρώ του 2011) περιλαµβάνουν αύξηση της φορολογίας για όσους είναι φορολογικά ευσυνείδητοι, αλλά και αύξηση των τεκµηρίων διαβίωσης µε στόχο να στριµώξει όσους φοροδιαφεύγουν. Προβλέπονται ακόµη µείωση στο 50% του αριθµού των συµβασιούχων το 2011 και µετά µείωσή τους 10% κάθε χρόνο µέχρι το 2015, αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του ΦΠΑστα είδη εστίασης και, φυσικά, η πολυθρύλητη «εισφορά αλληλεγγύης», εµπνεύσεως Φίλιππου Πετσάλνικου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΙΣΤΑ περιλαµβάνεται και το γιγαντιαίο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων, µε το οποίο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει εταιρείες του ∆ηµοσίου, λιµάνια, αυτοκινητόδροµους και αεροδρόµια µε στόχο να εισπράξει 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ χθες στο Υπουργικό αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, όχι για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή αλλά για την εφαρµογή µε αποτελεσµατικό τρόπο των µέτρων σωτηρίας της χώρας. Προς τον σκοπό αυτό, ανέφερε µάλιστα ότι θα καλέσει και πάλι την επόµενη βδοµάδα τους πολιτικούς αρχηγούς για κατ’ ιδίαν διαβούλευση.

ΠΑΝΤΩΣ, ο αρχηγός της Ν.∆. δεν φαίνεται να παίρνει το µήνυµα της συναίνεσης, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωµατούχους µε τους οποίους συναντήθηκε, και επιµένει στην καταψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος.

Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, από την πλευρά της, κατάφερε να περάσει το «πακέτο» στο Κοινοβούλιο της χώρας της, ενώ την ικανοποίησή του γι’ αυτό εξέφρασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λίγο πριν δώσει τη θέση του στον Μάριο Ντράγκι στο τιµόνι της ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να δίνει χωρίς περιορισµούς χρηµατοδότηση στις τράπεζες της ευρωζώνης τουλάχιστον έως τις 11 Οκτωβρίου. Την έκπληξη έκανε και ο Πράσινος Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, δηλώνοντας πως πρέπει να εφαρµοστεί πόθεν έσχες στους Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, η ίδρυση χερσαίου στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην Τουρκία µπορεί να αποτελεί αναβάθµιση της χώρας εντός της Συµµαχίας, είναι ωστόσο υποβάθµιση σε σχέση µε τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο. Αυτό τουλάχιστον σχολιάζουν στρατιωτικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν πως η θέση της Ελλάδας στη Συµµαχία παρέµεινε αυτή που ήταν. Η Τουρκία επιθυµούσε να διατηρήσει το αεροπορικό στρατηγείο στη Σµύρνη (το πήρε η Γερµανία) ή να πάρει το ναυτικό στρατηγείο από τη Νάπολι (το πήρε τελικώς η Βρετανία).