Πρόσθετα µέτρα περίπου 7 δισ. ευρώ για το 2011, ένα σκληρό και σαφές Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και ανάληψη συγκεκριµένων δεσµεύσεων για τις αποκρατικοποιήσεις ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα, προκειµένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταµίευση της πέµπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, τον επόµενο µήνα, αλλά και να αρχίσει η συζήτηση για ένα πρόσθετο δάνειο της τρόικας ύψους 60 δισ.

ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες για τα έτη 2012 και 2013.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µεταξύ των µέτρων που έχει βάλει ξανά στο τραπέζι η τρόικα είναι η µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων, αν όχι µε απολύσεις, σίγουρα µε «κάτι πιο σκληρό» από τις περιορισµένες προσλήψεις και τη µη ανανέωση συµβάσεων που εφαρµόζονται σήµερα.

Από το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο έγινε γνωστό ότι δεν τέθηκε θέµα απολύσεων υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον στενό δηµόσιο τοµέα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το οικονοµικό επιτελείο πιέζεται από την τρόικα να µην υπάρξει δεύτερος γύρος µετατάξεων, αλλά απολύσεις εργαζοµένων µε συµβάσεις αορίστου χρόνου σε εκείνες τις ∆ΕΚΟ που δεν θα εµφανίσουν θετικό απολογισµό, βάσει των επιχειρησιακών προγραµµάτων που έχουν συµφωνηθεί. Σηµειώνεται ότι δεν τίθεται θέµα απολύσεων για εκείνους τους εργαζοµένους που είναι ήδη υπό µετάταξη.

Για πρώτη φορά από την ψήφιση του Μνηµονίου υψηλόβαθµα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ευθέως ότι οι συζητήσεις µε την τρόικα γίνονται σε ένα «εξαιρετικά επιθετικό κλίµα», το οποίο συνδέεται, όπως επισηµαίνουν, και µε τη συζήτηση για την περαιτέρω δανειοδότηση της Ελλάδας από το 2012.

Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν, προκειµένου να πείσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης την κοινή τους γνώµη – αλλά και το ∆ΝΤ το ∆ιοικητικό του Συµβούλιο – για την ανάγκη συνέχισης της χρηµατοδότησης της Ελλάδας, πρέπει να έχουν απτά δείγµατα ότι αυτή παίρνει σκληρά µέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, µολονότι τα στελέχη της τρόικας αναγνωρίζουν τον κίνδυνο της ύφεσης, επιµένουν ότι το 2011 πρέπει να ληφθούν τόσα πρόσθετα µέτρα όσα απαιτούνται για να κλείσει το έλλειµµα, αν όχι ακριβώς, τουλάχιστον κοντά στον αρχικό στόχο του 7,4% του ΑΕΠ. Με τα µέχρι σήµερα δεδοµένα εκτιµούν ότι το έλλειµµα θα κλείσει πάνω και από το 10,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2010, δηλαδή θα σηµειωθεί υπέρβαση 7 δισ. ευρώ. Εποµένως θα απαιτηθούν ισόποσα µέτρα. Αλλωστε, σε αυτό το συµπέρασµα οδηγούν και οι χθεσινές εαρινές προβλέψεις της Κοµισιόν, σύµφωνα µε τις οποίες το έλλειµµα θα φτάσει το 9,5% του ΑΕΠ.

Μια διόγκωση του ελλείµµατος, επισηµαίνουν στην Κοµισιόν, αυτοµάτως σηµαίνει και επιδείνωση της βιωσιµότητας του δηµόσιου χρέους της χώρας: η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να αρχίσει να µειώνει το χρέος, οι αγορές θα την έχουν αποκλεισµένη για περισσότερο καιρό. Και µια «κακή» έκθεση για τη βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους θα δυσκολέψει όσους υποστηρίζουν την πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα έναντι του νέου Μνηµονίου. Αθήνα και Βρυξέλλες συµφωνούν ότι τα χρήµατα που λείπουν δεν µπορούν πλέον να εξευρεθούν αποκλειστικά από φόρους και έτσι εστιάζουν στο σκέλος των δαπανών.

ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ. Οι διαπραγµατεύσεις κυβέρνησης – τρόικας πρόκειται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, µε στόχο να υπάρξει µια κατ’ αρχήν έκθεση της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στο ECOFIN. Η τρόικα θα παραµείνει πάντως στην Αθήνα προκειµένου να συνεχίσει τις συζητήσεις µε τον υπουργό Οικονοµικών, όταν επιστρέψει από το ECOFIN, τη ∆ευτέρα και Τρίτη. Προς το παρόν, όπως επισηµαίνουν κυβερνητικές πηγές, «είµαστε στα σκοτεινά» σε ό,τι αφορά τη συµφωνία για το νέο δάνειο.

Τρία καυτά µέτωπα


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Εκτός από τους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, που θα περιοριστούν µε τη µείωση του αριθµού τους και µε το ενιαίο µισθολόγιο (το οποίο έρχεται νωρίτερα), τίθεται επιτακτικά και πάλι το θέµα της κατάργησης φορέων και οργανισµών, όπου η πρόοδος ήταν µηδενική.

ΥΓΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Οι τοµείς της υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης απορροφούν τεράστια κονδύλια, θα υποστούν αναπόφευκτα νέες περικοπές – ακόµη κι αν αυτό σηµαίνει ένα δεύτερο σε µικρό διάστηµα Ασφαλιστικό.

Στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα θέλει να δει µέτρα που θα υλοποιηθούν και όχι «σχέδια επί χάρτου», όπως προφανώς θεώρησε το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τέλος, στο τρίτο µέτωπο, των αποκρατικοποιήσεων, παίζεται το µεγάλο παιχνίδι, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι από αυτό θα εξαρτηθεί η βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διατύπωσαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, έντονη ενόχληση για τη µηδενική έως τώρα πρόοδο και ζήτησαν από την κυβέρνηση επίσπευση ορισµένων σχεδίων, καθώς και ξεκαθάρισµα των στόχων της και των άµεσων βηµάτων που θα γίνουν.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί παροχής ως εγγυήσεων των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, προκειµένου να δοθεί το νέο δάνειο, κυβερνητική πηγή σηµείωνε ότι αυτό που ουσιαστικά ενδιαφέρει τους δανειστές µας είναι να αναληφθεί δέσµευση από πλευράς µας ότι θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις.