Στις Βρυξέλλες επισήµαιναν πως «έχει πλέον φτάσει ο κόµπος στο χτένι» για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να ανακοινώσει το ταχύτερο δυνατόν τα πρόσθετα µέτρα που θα λάβει εντός του 2011.

Σε ιστορικό υψηλό επίπεδο οδηγήθηκαν χθες τα ελληνικά spreads που ξεπέρασαν τις 1.200 µονάδες. Παράλληλα αναζωπυρώθηκε και η συζήτηση στις αγορές για επικείµενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δηµόσιου χρέους – µε την έννοια του haircut (κούρεµα) πάντα και όχι της επιµήκυνσης – καθώς η Eurostat ανακοίνωσε και επισήµως τη δεύτερη αναθεώρησή της για το ελληνικό έλλειµµα του 2010, το οποίο από 9,6% που αναµενόταν αρχικά βρέθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ. Ετσι, η Ιρλανδίαείναι η µόνη χώρα της Ενωσης που έχει χειρότερες επιδόσεις (λόγω της εξαγοράς των τραπεζών στις οποίες προέβη πέρυσι). Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης πως στα τέλη του 2010 το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 142,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστόστην Ενωση και υπερδιπλάσιο του ορίου 60% που προβλέπουν το Σύµφωνο Σταθερότητας αλλά και η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειµµα – η δεύτερη που γίνεται – όπως και το γεγονός ότι το ερχόµενο φθινόπωρο κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και τρίτη προς τα πάνω αναθεώρηση έχουν δηµιουργήσει στις αγορές την πεποίθηση πως το οικονοµικόπρόγραµµα που επεξεργάστηκε η ελληνική κυβέρνηση από κοινού µε την τρόικα «δεν αποδίδει». Ως εκ τούτου,βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι εικασίες για επικείµενη αναδιάρθρωση.

Στο κλίµα αυτό, κοινοτικές πηγές επισήµαιναν πως «πλέον έχει φτάσει ο κόµπος στο χτένι» για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να ανακοινώσει το ταχύτερο δυνατόν τα πρόσθετα µέτρα που θα λάβει εντός του 2011 για να καλύψει την υστέρηση από το 2010 (0,9%) αλλά και τη µαύρη τρύπα που ήδη έχει σχηµατιστεί κατά το τρέχον έτος και υπολογίζεται να φτάσει τα 5,5 δισ.

ευρώ τον Ιούνιο οπότε και θα κριθεί η εκταµίευση της πέµπτης δόσης.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως η Αθήνα οφείλει ακόµη να ξεκαθαρίσει και τα µέτρα που περιλαµβάνει το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµά της, τα οποία «καθυστερούν αδικαιολόγητα» κατά την άποψητων στελεχών της Κοµισιόν.

Χαρακτηριστικό των τριγµών που προκαλεί η ελληνική υπόθεση ευρύτερα είναι το γεγονός ότι η Ισπανία που βγήκε χθες στις αγορές για έντοκα γραµµάτια τρίµηνης διάρκειας πλήρωσε το τσουχτερό επιτόκιο 1,371%, έναντι 0,899% τον Μάρτιο. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ πάντως σε χθεσινή συνέντευξή του στη βελγική εφηµερίδα «Ντε Σταντάρ» επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιµο και τάχθηκε µία φορά κατά των σεναρίων για αναδιάρθρωση. Οπως είπε, το πρόβληµα είναι ότι δεν δίνεται στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος και ότι τα πλεονεκτήµατα µιας αναδιάρθρωσης δεν είναι τόσοσηµαντικά όσο τα µειονεκτήµατα. Επίσης ο επικεφαλής οικονοµολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ προειδοποίησε πως µια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα προκαλούσε µεγαλύτερα προβλήµατα απόόσα προκάλεσε στην παγκόσµια οικονοµία το 2008 η Lehman Brothers.

Ωστόσο, στη φηµολογίατων αγορών περί αναδιάρθρωσης το… χεράκι του έβαλε χθες και ο Λαρς Φελντ, µέλος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόρασητου Μπλούµπεργκ δήλωσε πως «δεν νοµίζω ότι η Ελλάδα θαεπιτύχει στη στρατηγική της για προσαρµογή χωρίς κάποια αναδιάρθρωση… Νοµίζω ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση – καλύτερα νωρίτερα, παρά αργότερα».Οι δηλώσεις του κ. Φελντ συνιστούν άλλη µία ένδειξη και των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισµό της κ. Μέρκελ, αλλά και των διαφορετικών συµφερόντων που εκπροσωπούν.

Ρεκόρ για τα ελληνικά spreads

Ξεπέρασαν τις 1.200 µονάδες καθώς η Eurostat ανακοίνωσε κι επισήµως τη δεύτερη αναθεώρησή της για το ελληνικό έλλειµµα το 2010, το οποίο από 9,6% που αναµενόταν αρχικά βρέθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ

Ερχονται νέα µέτρα 3,5 δισ. ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που έρχονται για το 2011 πιστοποιεί και η αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2010 από τη Eurostat στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισµός. Πρόκειται για µέτρα που δεν αποκλείεται να κινηθούν στα επίπεδα των 3,5 δισεκατοµµυρίων ευρώ – υψηλότερα πάντως από τα 3 δισ.ευρώ που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση– και τα οποία θα οριστικοποιηθούν τις επόµενες ηµέρες, κατά την προγραµµατισµένη επίσκεψη του κλιµακίου της τρόικας για τον έλεγχο της ελληνικής οικονοµίας. Κατά την επίσκεψη αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ελέγχου για την πέµπτη δόση του δανείου προς τη χώρα µας (πρέπει να εκταµιευθεί τον Ιούνιο), θα οριστικοποιηθεί επίσης το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα της οικονοµικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για τα έτη 2012-2015. Το πρόγραµµα αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή µέχρι τις 15 Μαΐου.

Ηδη πάντως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι εκτός απότο πακέτο µέτρων ύψους 23 δισεκατοµµυρίων ευρώ που θα περιλαµβάνει το παραπάνω πρόγραµµα για τα έτη 2012-2015, θα ληφθούν επιπλέον µέτρα (κυρίως από περικοπές δαπανών) τουλάχιστον 3 δισεκατοµµυρίων ευρώ, που θα στοχεύουν στονπεριορισµό των αποκλίσεων στο έλλειµµα του φετινού προϋπολογισµού και ταυτόχρονα στην κάλυψη της µαύρης τρύπας που δηµιουργείται από την αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2010.

Μετά τη χθεσινή αναθεώρηση πάντως, χθες η Κοµισιόν προσέφερε στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάςτην «υπόθεση ρουτίνας». Οπως είπε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου γιαθέµατα Οικονοµίας Ολι ΡενΑµαντέου Αλταφάζ, ηαναθεώρηση «δεν γίνεται επειδή απέτυχε (ηελληνική κυβέρνηση) σε ό,τι κάνει, είναι κανονική διαδικασία και συµβαίνει κάθεέξι µήνες». «Οι αριθµοίεξακολουθούννα αποτελούν πηγή ανησυχίας, αλλά βελτιώνονται», πρόσθεσε. Επίσης ανέφερε πως τα στοιχεία για το έλλειµµα της Ελλάδας έχουν επιβεβαιωθεί από την Eurostat και ότι είναι πρόωρο να µιλήσουµε για επιπλέον µέτρα. Σηµείωσε τέλος ότι«δεν υπάρχει πολιτική διαπραγµάτευση» γύρω από τα στοιχεία του ελλείµµατος της Ελλάδας και η χώρα δεν έχει αποτύχει στις προσπάθειες που κάνει να µειώσει το έλλειµµα.

Το υπουργείο Οικονοµικών σε χθεσινή του ανακοίνωση απέδωσε την αναθεώρηση του προϋπολογισµού σε τέσσερις βασικούς λόγους οι οποίοισχετίζονται µε τη µεγαλύτερη από την αναµενόµενη ύφεση στην ελληνική οικονοµία. Ενδεικτική για τουςτοµείς τους οποίουςθα αφορούν κατά κύριο λόγο τα νέα πρόσθετα µέτρα για το 2011 είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονοµικών. Οπως τονίζει το υπουργείο, οι µεγαλύτερες προκλήσεις για τη µείωση του ελλείµµατος εντοπίζονται στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, καθώς και στις δαπάνες των νοσοκοµείων των οργανισµών κοινωνικής ασφάλισης, της Αυτοδιοίκησης και των ∆ΕΚΟ– οπότε εκεί αναµένεται να επικεντρωθούν τα νέα µέτρα.

Τα µέτρα θα οριστικοποιηθούν τις αµέσως επόµενες ηµέρες, κατά την επίσκεψη του κλιµακίου της τρόικας για τον έλεγχο της ελληνικής οικονοµίας

Υπόθεση «ρουτίνας» χαρακτήρισε τη χθεσινή αναθεώρηση η Κοµισιόν, προσφέροντας στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν γίνεται επειδή απέτυχαν (η ελληνική κυβέρνηση) σε ό,τι κάνουν, είναι κανονική διαδικασία και συµβαίνει κάθε έξι µήνες. Οι αριθµοί εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας, αλλά βελτιώνονται»

Κλειστά χαρτιά για τη συνάντηση στην Αθήνα

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η τρόικα, όσον αφορά την απόπειρα για συνάντηση κορυφής στην Αθήνα µε τη συµµετοχή των κ.κ. Τρισέ, Στρος-Καν και Ρεν. Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει στον προγραµµατισµό του επιτρόπου επίσκεψη στην Αθήνα τις ερχόµενες εβδοµάδες. Ωστόσο δεν τοποθετήθηκε για το ενδεχόµενο να συναντηθούν οι τρεις ή να προωθηθεί µια «νέα πολιτική συµφωνία», που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση του ελληνικού προγράµµατος δηµοσιονοµικής προσαρµογής, διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων και αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας.

Στελέχη της Κοµισιόν έλεγαν πως το δύσκολο δεν είναι να συναντηθούν οι «τρεις µεγάλοι». Αλλωστε, όπως λένε, θα µπορούσαν να συναντηθούν και στο Eurogroup της 15ης Μαΐου. Αντιθέτως, δυσκολίες παρουσιάζει η υλοποίηση αυτής της νέας πολιτικής συµφωνίας, καθώς η µεν Αθήνα επιθυµεί χαλάρωση, οι δε Βρυξέλλες – µαζί µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Βερολίνο – θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των µέτρων λόγω της υστέρησης και της ολιγωρίας που παρουσιάστηκαν το πρώτο έτος του προγράµµατος. Τα ίδια στελέχη θυµίζουν ότι ο κ. Ρεν έχει απειλήσει πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει στο Συµβούλιο του Ιουνίου έκθεση για την εκταµίευση της πέµπτης δόσης χωρίς να υπάρχει εισήγηση – θα παραπέµπει δηλαδή την απόφαση για εκταµίευση ή µη στους υπουργούς Οικονοµικών θεωρώντας το ζήτηµα πολιτικό. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών δήλωναν χθες άγνοια για το ενδεχόµενο τέτοιας επίσκεψης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Στο µεταξύ αν δεν έχει επέλθει αυτή η επιδιωκόµενη νέα πολιτική συµφωνία – την οποία φέρεται να προωθεί ιδιαιτέρως ο Ντοµινίκ Στρος-Καν, ενώ ανθίσταται σθεναρότατα ο κ. Τρισέ – υπάρχει ο κίνδυνος η απόφαση για την πέµπτη δόση να εξαρτηθεί από ένα και µόνο πρόσωπο: τον υπουργό Οικονοµικών της Γερµανίας κ. Σόιµπλε, τη «γραµµή» του οποίου αναµένεται πως θα ακολουθήσουν και οι άλλοι εταίροι. Αυτό όµως είναι ιδιαίτερα επίφοβο όταν ήδη στο γερµανικό Κοινοβούλιο ασκείται διακοµµατική πίεση η κάθε δόση να έχει πρώτα την έγκριση των γερµανών βουλευτών – και όταν ο κυβερνητικός συνασπισµός της κ. Μέρκελ τρίζει σε τέτοιο βαθµό ώστε υποχρεώνεται κρίσιµες ψηφοφορίες για την ευρωζώνη να τις αναβάλλει διαρκώς.

Προβάδισµα του Ιταλού Ντράγκι για την προεδρία της ΕΚΤ

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ προς την «καρέκλα» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγµατοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο Ντράγκι φαίνεται ότι κερδίζει και την υποστήριξη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας χθες από τη Ρώµη, όπου είχε συνάντηση µε τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Σαρκοζί είπε ότι θα ήταν «πολύ ευτυχής» εάν ο σηµερινός διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας γίνει πρόεδρος της ΕΚΤ. Μπορεί η φράση αυτή να µην αποτελεί ευθεία αποδοχή της υποψηφιότητας Ντράγκι, σύµφωνα µε τη «Wall Street Journal», αλλά ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις εκ µέρους της Γαλλίας για νατοποθετηθεί στηθέση αυτή ένας Ιταλός.

Υπέρ της υποψηφιότητας Ντράγκι φέρεται να έχουν ταχθεί από την προηγούµενη εβδοµάδα και κορυφαία στελέχη της γερµανικής κυβέρνησης. Σύµφωνα µε πηγές της «Wall Street Journal», ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε εµφανίζεται θετικός στην υποψηφιότητα του 63χρονου Ντράγκι. Τις ίδιες απόψεις φαίνεταιότι έχεικαι ο υφυπουργός Εξωτερικώντης Γερµανίας Βέρνερ Χόιερ,όπως µετέδωσε πριν από λίγες µέρες το Bloomberg.

Την τελική απόφασηπάντως αναµένεται να την πάρει η ηερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει, προς το παρόν τουλάχιστον, τις προθέσεις της. Η σιδηράκαγκελάριος µπορεί να δυσκολευτεί να «πουλήσει» στο εσωτερικότης χώρας της την υποψηφιότητα ενός τραπεζίτη από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουν υψηλά χρέη καιελλείµµατα. Η θητεία του σηµερινού προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέλήγει τον Οκτώβριο και δεν µπορεί να ανανεωθεί ξανά. Πλέον, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναµένεται να ανακοινώσουν επίσηµα τον διάδοχο του Τρισέ στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πραγµατοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου. Αλλοι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ θεωρούνται ότι είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεµβούργου Ιβ Μερς, ο οµόλογός του στην κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας Ερκι Λικάνεν και ο κεντρικός τραπεζίτηςτης Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ.