Χλώµιασαν τα πρόσωπα των κυβερνητικών αξιωµατούχων όταν έµαθαν την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη µονιµοποίηση των δύο συµβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ. Μια απόφαση που βάζει βόµβα στα θεµέλια της πολιτικής της κυβέρνησης για δραστική µείωση των δηµοσίων υπαλλήλων, καθώς ενδεχοµένως να ανοίγει τον δρόµο για δικαίωση δεκάδων χιλιάδων παλαιών και νέων συµβασιούχων που προσφεύγουν σε δικαστήρια όλης της χώρας ζητώντας τη µονιµοποίησή τους.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για όσους παρακολουθούν εδώ και καιρό τις σχέσεις οργής κυβέρνησης – ∆ικαιοσύνης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πολλοί είχαν προβλέψει ότι σύντοµα θα ξεσπούσε θύελλα, µε τους δικαστές να θέλουν να υπενθυµίζουν στην κυβέρνηση τον διακριτό τους ρόλο και να στέλνουν ξεκάθαρο µήνυµα ότι είναι παρόντες και έχουν λόγο – όπως υποστηρίζουν δικαστικοί και νοµικοί κύκλοι – σε ό,τι αφορά τα δικαιώµατα των εργαζοµένων σε αυτήν την κρίσιµη συγκυρία για τη χώρα.

ΑΠΟ ΤΟ 2009. Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δικαστών µε την κυβέρνηση φάνηκαν λίγο µετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Οι λειτουργοί της ∆ικαιοσύνης δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις βολές που δέχθηκαν προεκλογικά και µετεκλογικά από στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος για την αδράνεια σε σκανδαλώδεις πράξεις της κυβέρνησης της Ν.∆. «∆εν γίνεται να είµαστε εµείς ο σάκος του µποξ» είχε πει τότε γνωστός δικαστής σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Συνέχισε δε λέγοντας: «Φροντίστε να περιορίσετε αυτές τις δηλώσεις γιατί προκαλούν ενόχληση στην πλειονότητα των δικαστών. Εάν έχετε κάτι µε κάποιον συγκεκριµένο δικαστή να λέτε το όνοµά του και µη βάζετε όλη τη ∆ικαιοσύνη σε ένα τσουβάλι».

Ο δικαστής, όπως εξοµολογείται τώρα ο υπουργός που είχε συνοµιλήσει µαζί του, έβλεπε το καζάνι να βράζει και προέβλεπε µε ακρίβεια τι επρόκειτο να συµβεί. «Οι δικαστές επιδιώκουν πάντα να είναι ξεκάθαρη η διάκριση των τριών εξουσιών» λέει παλαιός δικαστικός λειτουργός και προσθέτει: «Βεβαίως αντιλαµβανόµαστε ότι σε µια δηµοκρατία, η νοµοθετική εξουσία έχει προβάδισµα, όµως αυτό δεν πρέπει να το χρησιµοποιεί µε εξουσιαστική διάθεση».

Τα πράγµατα άρχισαν να γίνονται ακόµη πιο δύσκολα µε την εφαρµογή του Μνηµονίου. Οι δικαστές – όπως λένε συνδικαλιστές του χώρου – υπέστησαν µαζί µε τους υπόλοιπους δηµοσίους υπαλλήλους σηµαντική περικοπή στις αµοιβές τους. Κατανοούν ωστόσο ότι ήταν αδύνατο να εξαιρεθούν. Εκείνο που δεν κατανοούν – λένε οι ίδιες πηγές – και τους εξοργίζει είναι η υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Πιστεύουν ακράδαντα µάλιστα ότι µπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ο τρίτος και σηµαντικός – για τους γνωρίζοντες – λόγος είναι η πίεση που δέχονται αυτήν την περίοδο οι λειτουργοί της ∆ικαιοσύνης από τον ευρύτερο κύκλο τους και τα µηνύµατα που παίρνουν από την κοινωνία µε τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. «∆εν δείχνουν διατεθειµένοι να ταυτίζονται µε την εκτελεστική εξουσία, να βάζουν… πλάτη στη λήψη σκληρών µέτρων και να στοχοποιούνται ακόµη περισσότερο» λέει έµπειρος νοµικός και πανεπιστηµιακός που διατηρεί φιλικές σχέσεις µε πολλούς δικαστές.

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Είναι αλήθεια ότι οι ανώτατοι δικαστές δεν βρήκαν από την αρχή κώδικα επικοινωνίας µε τον υπουργό ∆ικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Αλλωστε δεν το επεδίωξε ούτε ο υπουργός. Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιστολή του κ. Καστανίδη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Σ. Τέντε, µετά την άρνηση των δικαστών να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής σχετικά µε θέµατα λειτουργίας της ∆ικαιοσύνης. Ο υπουργός αφού επέκρινε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δικαστώνκαι τους χαρακτήρισε «πολιτικολογούντες» εξέφρασε ερωτηµατικά για τον τρόπο που αντέδρασε η ∆ικαιοσύνη σε σκανδαλώδεις υποθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα µας τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση υπέρ των συµβασιούχων για τους γνωρίζοντες δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Οι γεφυροποιοί


Παρ’ ότι αυτήν την ώρα η σχέση κυβέρνησης – δικαστών είναι στη χειρότερη στιγµή της, υπάρχουν και από τις δυο πλευρές ψύχραιµες φωνές υπουργών, κοινοβουλευτικών στελεχών και δικαστών που βλέπουν το ποτήρι µισογεµάτο και εµφανίζονται σίγουροι ότι σύντοµα θα πέσουν γέφυρες και θα αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Είµαστε τυχεροί που εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι ο Τέντες. Για σκεφτείτε να ήταν ο Σανιδάς που ήταν έτοιµος κάθε στιγµή για καβγά», λέει µε νόηµα παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που θα είναι σίγουρα ένας από τους γεφυροποιούς.

Πόλεµος δηλώσεων


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

πρόεδρος της Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων Οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων είναι κατά το Σύνταγµα ισότιµοι και ισόκυροι µε τον πρόεδρο της Βουλής. Εποµένως, την πρόσκληση (προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για συµµετοχή στη συνεδρίαση Επιτροπής Θεσµών του Κοινοβουλίου)

έπρεπε να απευθύνει ο πρόεδρος της Βουλής και µε τον όρο της αµοιβαιότητας, ήτοι της ανταπόδοσης της επίσκεψης. Το ύφος και το περιεχόµενο ενείχε εξουσιαστική διάθεση. ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΤΙ∆ΗΣ

υπουργός ∆ικαιοσύνης Ευλόγως δηµιουργείται η αξίωση των πολιτών να πληροφορηθούν πως οι δικαστικοί λειτουργοί επιτελούν το χρέος τους τιµωρούντες µε τον προσήκοντα τρόπο.