Χαµήλωσε τους τόνους χθες κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Αχµέτ Νταβούτογλου, την ώρα που η κυβέρνηση, διά στόµατος τουΓιώργου Πεταλωτή, εξέφραζε τηδυσαρέσκειά της γιατην εµφάνιση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, αλλά και για όσα είπε για το Καστελλόριζο.

Αφήνοντας στην άκρη όσα είπε για το casus belli, ο κ.Νταβούτογλου αναφέρθηκε στα κοινάχαρακτηριστικά που ενώνουν τους δύο λαούς και δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διανύουν σήµερα «µια περίοδο πολύ µεγάλης φιλίας». Πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, επισκ έφθηκε στο δηµα ρχείο τηςΘεσσαλονίκης τον δήµαρχο Γιάννη Μπουτάρη και µετάτην ολοκλήρωση της συνάντησης όταν ρωτήθηκε για το θέµα του Καστελλόριζου απέφυγε να απαντήσει και παρέπεµψε στις δηλώσεις που έκανε στην Αθήνα. «Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχα πάνταµια καλή εικόνα. Υστερα απ’αυτήν την επίσκεψη στην Ελλάδαείµαι περισσότερο αισιόδοξος», είπεο κ. Νταβούτογλου.

Στις δηλώσεις που έκανε αργότερα αποκάλεσε τον δήµαρχο Θεσσαλονίκης «φίλο και αδελφό», ενώ οι δύο άνδρες είπαν ότι συµφώνησαν και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειµένου να δηµιουργηθεί τζαµί και µουσουλµανικόνεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στις προθέσεις τους είναι να συνδεθεί ακτοπλοϊκά και σιδηροδροµικά η Θεσσαλονίκη µε τηνΚωνσταντινούπολη και τη Σµύρνη, και να αδελφοποιηθεί η Θεσσαλονίκη µε τη Σµύρνη. Ο τούρκοςυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ιστορική σηµασία που έχει η Θεσσαλονίκη, υποσχέθηκε να συµβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Μπουτάρης για την προσέλκυση τούρκων τουριστών στην πόλη, ενώ δεσµεύτηκε ότι µε την ακαδηµαϊκή του ιδιότητα, σε θέµατα ιστορίας των πόλεων, θα δώσει στη Θεσσαλονίκη διάλεξη µε θέµα τον Αριστοτέλη και τη Θεσσαλονίκη.

Συµφώνησαν µε τον Μπουτάρη για τζαµί και ακτοπλοϊκή σύνδεση

Γ. Πεταλωτής: «Δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων»


«Η Ελλάδα είναι µια φιλόξενη χώρα. Και ο κ. Νταβούτογλου, όπως κάθε ξένος επισκέπτης, είναι ευπρόσδεκτος σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, από τον Εβρο έως το Καστελλόριζο», σηµειώνει στη χθεσινή του δήλωση ο Γιώργος Πεταλωτής, µε σαφή αιχµή στις τουρκικές αιτιάσεις για το Καστελλόριζο. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη «εκτός από ευχάριστη, θα ήταν και διδακτική». ∆ιότι, συνεχίζει, «οι έλληνες µουσουλµάνοι απολαµβάνουν τους καρπούς µιας πολιτικής πλήρους ισονοµίας και ισοπολιτείας, µιας µακροχρόνιας πολιτικής θετικών διακρίσεων». τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,αναφερόµενος στο προσκλητήριοπου απηύθυνε ο τούρκος υπουργός στους µειονοτικούς να διεθνοποιήσουν τις διεκδικήσειςτων δικαιωµάτων τους στις Βρυξέλλες, υπογράµµισε ότι «οιµουσουλµάνοι συµπολίτες µας δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών είτε από το εξωτερικό είτε µέσα από την Ελλάδα».