«Κοιτάξτε στη Βίβλο και όχι στο Χόλιγουντ», προτρέπει ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ τους ιταλούς γονείς πριν επιλέξουν όνοµα για τα παιδιά τους. Ετσι, περίεργα κι… εξωτικά ονόµατα, όπως τα Σανέλ, Απλ ή Ντέβα, είναι πλέον κόκκινο πανί για την Καθολική Εκκλησία. Στη χώρα µας, πάλι, φαίνεται πως οι γονείς επιλέγουν…παράδοση, ακολουθώντας όµωςτην τάση για πρωτοτυπία. Κάποιοι γονείς µένουν πιστοί στα ήθη και έθιµα και δίνουν ταονόµατα του παππού και τηςγιαγιάς, άλλοι πάλι θέλουν να κάνουν τη διαφορά και ψάχνουν σε βιβλία, στο Ιντερνετ, ανατρέχουν ακόµη και στη µυθολογία για να βρουν το κατάλληλο παιδικό όνοµα.

Για την Ντιάνα Φαγκούδη και τον σύζυγό της, η επιλογή των ονοµάτων για τα δύο παιδιά τους ήταν εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί απλά ήθελαν να τιµήσουν τους γονείς τους. «Ηµασταν “τυχεροί” γιατί οι παππούδες έχουν ωραία ονόµατα. Ετσι στον γιο µας δώσαµε το όνοµα του πεθερού µου, Κωνσταντίνος. Οσο για τη µικρή µας, πήρε το όνοµα της µητέρας µου, Βασιλεία. Ωστόσο, επειδή θεωρήσαµε πως το όνοµα αυτό είναι κάπως “βαρύ” για ένα µικρό κορίτσι, το µικρύναµε και το κάναµε Σήλια», λέει στα «ΝΕΑ» η µητέρα του 7χρονου αγοριού και της 4χρονης.

Οπως εξηγεί ο υποψήφιος διδάκτωρ Γλωσσολογίας, γενικός γραµµατέας της Ελληνικής Ονοµατολογικής Εταιρείας Ξενοφών Τζαβάρας, παρότι δεν υπάρχουν επίσηµες µελέτες, φαίνεται πως στιςµέρες µας, παρά τη διαχρονική επικράτηση των χριστιανικών ονοµάτων, τα ονόµατα βυζαντινής και λαϊκής προέλευσης έχουν συρρικνωθεί αισθητά. «Και το κενό έρχονται να καλύψουν σπάνια και εύηχα αρχαιοελληνικής κυρίως προέλευσης ονόµατα».

Ωστόσο, ψηλά στη λίστα µε τα πιο δηµοφιλή ονόµατα παραµένουν τα Γιώργος, Γιάννης, Κωνσταντίνος, ∆ηµήτρης και Νίκος καθώς και τα γυναικεία Μαρία, Ελένη, Βασιλική και Κατερίνα. Σηµειώνεται πως η Ελληνική Ονοµατολογική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1980, είναι επιστηµονική εταιρεία που έχει ως αντικείµενο τη συγκέντρωση, ταξινόµηση και µελέτη των ελληνικών κύριων ονοµάτων. Οπως προσθέτει, πλέον παρατηρείται έντονα κι αρκετά αυξηµένος αριθµός διπλών ονοµάτων. «Συγκεκριµένα, βλέπουµε σε πολλές περιπτώσεις να δίνεται το όνοµα του παππού ή της γιαγιάς που συνήθως είναι θρησκευτικό και παράλληλα κάποιο αρχαιοελληνικό».

ΣΕ ΧΩΡΕΣ τούΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ,

από την άλλη µεριά, η επιλογή του παιδικού ονόµατος έχειεξελιχθεί σε ολόκληρη… επιστήµη. Οι γονείς, πριν πάρουν την τελική απόφαση, συµβουλεύονται ιστοσελίδες, ακόµη και κρατικούς φορείς,οι οποίοι κρατούν αρχείο και βγάζουν κάθε χρόνο στη δηµοσιότητα λίστες µε τα πιο δηµοφιλή ονόµατα. Ενδεικτικό είναι πως, σύµφωνα µε τη λίστα του 2009, στη Μεγάλη Βρετανία «βασιλιάς» των ονοµάτων για τααγόρια ήταν το Ολιβερ, αφήνοντας πίσω του το επί 14 χρόνια πιο δηµοφιλές όνοµα (Τζακ). Οσο για τις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, η καταγραφή που έκανε η ∆ιεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλειας για τα δηµοφιλέστερα ονόµατα των τελευταίων εκατό χρόνων ανέδειξε «πρωταθλητές» τον Μάικλ και τη Μαίρη, αφού το ανδρικό όνοµα ήταν πρώτο στη λίστα για 44 χρόνια, ενώ το γυναικείο 46! Πέρυσι, ωστόσο, τις καρδιές των γονέων… έκλεψαν τα ονόµατα Ιζαµπέλα και Τζέικοµπ.

Η επιλογή ονόµατος είναι, σύµφωνα µε τον πατέρα Σεραφείµ, εφηµέριο στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης, µια πράξη µε πνευµατικό χαρακτήρα.

«Η Εκκλησία µε εγκύκλιο προτρέπει τους γονείς να επιλέγουν χριστιανικά ονόµατα και κατ’ εξαίρεση να δίνονται αρχαιοελληνικά ονόµατα. Αλλωστε, φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας ή οΑριστοτέλης χαρακτηρίζονται από την Εκκλησία ως προ Χριστού χριστιανοί», σηµειώνει ο πατέρας Σεραφείµ. Προσθέτει δε πως παραδοσιακά ονόµατα, όπως τα Αδελαΐδα, Ελεφαντώ, ακόµη και το ανδρικόόνοµα Σκεύος, που είναι παραδοσιακό στα ∆ωδεκάνησα, η Εκκλησία δεν µπορεί να τα αρνηθεί.

Στο εξωτερικό η επιλογή ονόµατος του παιδιού έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήµη

«Είναι κρίµα να δίνεις στο παιδί ένα όνοµα το οποίο θα θέλει αργότερα να το αλλάξει», λέει ο Γιώργος Φακίτσας που θα βαφτίσει την κόρη του τον Σεπτέµβρη

«Το ψάξαµε αρκετά»


η ΚΟΡΗ ΤΟΎΣ είναι 4 µηνών και σκέφτονται να τη βαφτίσουν τον ερχόµενο Σεπτέµβριο, κοντά στην ηµεροµηνία των γενεθλίων της. Ο Γιώργος Φακίτσας και η Ελένη Καπανταϊδάκη, ωστόσο, έψαξαν αρκετά πριν καταλήξουν στο όνοµα της µικρής. «Θέλαµε να βρούµε ένα όνοµα που πιστεύουµε ότι θα της αρέσει. Να είναι διαφορετικό, χωρίς να είναι όµως παράξενο. Είχαµε στο µυαλό µας πολλά ονόµατα και επιλέξαµε ανάµεσα σε αυτά. Νεφέλη, Αννα, Μυρτώ,Ναταλία, Μελίνα ήταν τα επικρατέστερα. Καταλήξαµεστο τελευταίο όµωςεπειδή άρεσε και στους δυο µας», λέει στα«ΝΕΑ» ο κ. Φακίτσας. Το ζευγάρι επέλεξε να µη δώσει κανένα από τα ονόµατα των δύο γιαγιάδων. «Σίγουρα, όλοι οι παππούδες έχουν τέτοιες επιθυµίες, είτε τις εκφράζουν είτε όχι. Ευτυχώς οι δικοί µας δεν είχαν αντιρρήσεις για τοαντίθετο. Γενικά είµαστε τυχεροί που οι γονείς µας είναι ανοιχτόµυαλοι καιελπίζουµε να είµαστε και εµείς», προσθέτει το ζευγάρι.