Κανόνας πρώτος: Ο πολιτικός σπάνια αφήνει τον συνοµιλητή του να αρθρώσει λέξη. Ο Γιώργος Καµίνης όµως τους ακούει σιωπηλός. Κανόνας δεύτερος: Ο πολιτικός αγκαλιάζει όσους χαιρετά στον δρόµο. Ο καθηγητής πάλι έχει τα χέρια σταυρωµένα και παρατηρεί. Κανόνας τρίτος: Ο πολιτικός έχει όλες τις απαντήσεις. Ο υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι σε κάποια δύσκολα ζητήµατα ακόµη ψάχνεται.
Από τη στιγµή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, ο 56χρονος Γιώργος Καµίνης χαρακτηρίστηκε ως επιλογή αντισυµβατική. «Πώς θα µαζέψει τα σκουπίδια ο καθηγητής;» αναρωτιόντουσαν πολλοί. Σήκωσε τα µανίκια, κυριολεκτικά,και κατέβηκε στο ιστορικό κέντρο. Χωρίς γραβάτα και µε το σακάκι του στα χέρια συνεργατών του, καλείται να αποδείξει πως είναι ακαδηµαϊκός που µπορεί να κάνει και λάντζα.

«ΤΑ ΝΕΑ» τον ακολούθησαν στις πρώτες µέρες της προεκλογικής του καµπάνιας, από την εναρκτήρια οµιλία του στη Βαρβάκειο µέχρι και τις κατασκηνώσεις του δήµου στον Αγιο Ανδρέα και κατέγραψαν πώς ο κύριος καθηγητής προσπαθεί να βρει τον βηµατισµό του στην αρένα της πολιτικής.

Μια νύχτα στην Ακρόπολη

Το κυριότερο εµπόδιο; Οι πολίτες δεν τον αναγνωρίζουν. Δεν είναι τηλεοπτική περσόνα. Ούτε προλαβαίνει να γίνει ώς τις εκλογές λόγω του νόµου Ραγκούση. Το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου του Λάκη Σάντα «Μια νύχτα στην Ακρόπολη». Το αίθριο µε θέα τον Ιερό Βράχο ήταν κατάµεστο και ο κεντρικός οµιλητής ένιωσε την ανάγκη να προσφωνήσει τους επισήµους.

Τους απαρίθµησε όλους. Μέχρι κι έναν πρώην δήµαρχο Ηλιούπολης. Οχι όµως και τον Καµίνη. Τι κι αν καθόταν ακριβώς δίπλα στην κ. Ξενογιαννακοπούλου στο πρώτο τραπεζάκι; Δεν τον είχε αναγνωρίσει.

Η αλήθεια είναι ότι ίδιος ο Καµίνης είχε φροντίσει να περάσει απαρατήρητος. Μπήκε στο αίθριο φουριόζος, κρατώντας σφιχτά τον χαρτοφύλακά του και κάθησε αµέσως στη θέση του. Δεν χαιρέτησε παρά µόνο όσους τον πλησίασαν αυτοβούλως.

Οι συνεργάτες του προσπαθούν να του αλλάξουν µυαλά. Να τον πείσουν ότι τα πολιτικά ήθη απαιτούν και… ολίγη κατάχρηση οικειότητας. Μάταια. Το µόνο που έχουν καταφέρει είναι να του καταστρώνουν το πρόγραµµα, στις 8:30 κάθε πρωί. Δεν θα τον αφήσουν, του είπαν, να οργανώνει µόνος του τη µέρα του.

Επιτελείο…

εθελοντών µε λάπτοπ

Μέχρι χθες ο Καµίνης δεν είχε εκλογικό κέντρο. Η µετακόµιση στην οδό Σολωµού έχει προγραµµατισθεί να γίνει σήµερα. Το στρατηγείο του είχε εγκατασταθεί προσωρινά σε κεντρικό ξενοδοχείο. Σε µια µικρή αίθουσα συνεδριάσεων οκτώ τραπεζάκια είχαν τοποθετηθεί κυκλικά – στην άκρη υπήρχε µια µεγάλη καφετέρια, που προδιαθέτει για πολύωρες συσκέψεις.

Δίπλα της µισοφαγωµένα κουλουράκια και κέικ. Ο µέσος όρος ηλικίας των συνεργατών του φτάνει µετά βίας τα 35. Τα πληκτρολόγια των Μac έχουν πάρει φωτιά. Στο ξενοδοχείο δεν είχαν καν τηλεφωνική σύνδεση. Η ηλεκτρονική διεύθυνση για τους εθελοντές support@ gkaminis.gr – που ήταν γραµµένη στον πίνακα πίσω τους – είχε τιγκάρει, όπως έλεγαν µε καµάρι. Πλέον τα τρία τέταρτα της δουλειάς βγαίνουν από εθελοντές.

Το επιτελείο του θυµίζει περισσότερο µη κυβερνητική οργάνωση. «Μαζεύτηκαν µερικοί φίλοι του Γιώργου και αποφάσισαν να στήσουν µια καµπάνια από το µηδέν». Χωρίς εµπειρία. Χωρίς αµοιβή. Αφιερώνουν το λιγότερο δέκα ώρες την ηµέρα για τον σκοπό τους.

Ο Καµίνης τους έχει γοητεύσει. «Δεν είναι τυπικός καθηγητής. Κάνει χαβαλέ, έχει χιούµορ». Αν χρειαστεί όµως θα χτυπήσει και το χέρι στο τραπέζι. Οι επιτελικοί του συχνά αγνοούν τα κόµµατα που τον στηρίζουν. Αυτό τον εκνευρίζει και προσπαθεί να τους επαναφέρει στην τάξη.

Στο αρχηγείο του συνδυασµού κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι η Δηµοκρατική Αριστερά που, όπως λέει συνεργάτης του, «τον φυλάει σαν µητέρα», το ΠΑΣΟΚ,«που τον θέλει πιο mainstream», οι Οικολόγοι και οι ΜΚΟ που προτάσσουν την αντισυµβατικότητά του. Οι διαφωνίες ή ζυµώσεις είναι συχνές και επί παντός επιστητού. Αυτός ο πολυφωνικός θόρυβος δεν φαίνεται να ενοχλεί τον Καµίνη, που, σύµφωνα µε πρόχειρους υπολογισµούς ενός εκ των στενών του ανθρώπων, «ακούει καµιά διακοσαριά συµβουλές την ηµέρα».

Οδοιπορικό στο «γκέτο» του κέντρου

«Εδώ είναι ζούγκλα!

Καταλαβαίνεις;» του είπε ένας καταστηµατάρχης την Τρίτη το πρωί. Είχε κανονίσει συνάντηση µε τον σύλλογο κατοίκων «Παναθήναια». Στις 10.00 στην Πλατεία Κουµουνδούρου. Δέκα άνθρωποι τον περιµένουν εκεί για να τον «ξεναγήσουν». Τον «ξεναγούν» παντού: πρώτα ναρκοµανείς που χτυπούν τις ενέσεις µέρα µεσηµέρι στα γεννητικά τους όργανα στην Πλατεία Κουµουνδούρου, έξω ακριβώς από τον φράχτη του βρεφονηπιακού σταθµού του δήµου. Κι ενώ µέσα παίζουν παιδάκια τριών χρόνων το πολύ. Μέχρι και οι τοξικοµανείς τού φωνάζουν καγχάζοντας: «Σε ωραία πλατεία ήρθατε»… Στέκεται στα ερειπωµένα καταστήµατα. Ακόµη και οι Κινέζοι εγκαταλείπουν πια την περιοχή. Στη συνέχεια κατευθύνεται στο «Ηotel Capri», το ξενοδοχείο που νοικιάζει ο δήµος στην οδό Ψαροµηλίγκου για να φιλοξενεί το ίδρυµα αστέγων. Η τζαµαρία είναι σπασµένη και το κενό καλύπτεται µε χαρτόνι. Το σαλόνι µυρίζει ξινισµένο γάλα και µούχλα. Και δεν µπορείς να µπεις χωρίς άδεια… «Η µόνη λύση για εµάς είναι να βγει ένας άνθρωπος που έχει όρεξη να βάλει το πόδι του στη λακκούβα. Οχι να κυκλοφορεί µε φιµέ τζάµι» του λέει ένας ηλικιωµένος κύριος. Κάποιοι άλλοι είναι πιο επιθετικοί. «Να έρθετε µετά τις έξι το απόγευµα για να καταλάβετε τι συµβαίνει εδώ. Αυτό που βλέπετε δεν είναι τίποτα. Εχουν καθαρίσει κιόλας τις τελευταίες τρεις µέρες… Προεκλογική περίοδος…».

Τους ακούει χωρίς τις περισσότερες φορές να απαντά. Δεν ψελλίζει ούτε ένα «θα». Τα παράπονα είναι πολλά. Από τις λάµπες στον δρόµο που δεν λειτουργούν µέχρι τους υπονόµους και την εγκληµατικότητα. «Τι να σας πω;…» είναι η σταθερή αντίδρασή του. «Τίποτα. Αν βγείτε, να µη µας ξεχάσετε. Πέρασαν πολλοί από εδώ…» του απαντά ένας καταστηµατάρχης.

«Κι αυτό σε κάνει να ντρέπεσαι…» συνεχίζει ο Καµίνης. «Σας φορτώνω µε ευθύνες τώρα» του ανταπαντά ο κύριος µε το κατάστηµα εκκλησιαστικών ειδών.

Γνώριζε πως αν τα καταφέρει θα κληθεί να αναλάβει έναν υπερχρεωµένο δήµο. Αγνοούσε όµως ότι θα κυνηγούσε ψήφους περπατώντας σε µια πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος.

Η Ιουλία και ο οδηγός

Το ΠΑΣΟΚ τού είχε προτείνει να του παραχωρήσει αυτοκίνητο µε φρουρό. Αρνήθηκε. Μετακινείται µε το Suzuki Swift ενός εθελοντή. Η Ιουλία τον ακολουθεί παντού. Ηρθε για να δώσει λύση σε ένα αστείο εκ πρώτης όψεως πρόβληµα. Ο Καµίνης απαντούσε σε όλες τις κλήσεις που δεχόταν. Είχε τετ α τετ µε ανθρώπους ή πήγαινε σε εκδηλώσεις και διέκοπτε τις συνοµιλίες του για να µιλήσει στο κινητό. Τώρα το smartphone του είναι στα χέρια της µεταπτυχιακής φοιτήτριας.

Οι γυναίκες της ζωής του

Στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα έπειτα από έναν σύντοµο λόγο – µιας και οι συνταξιούχοι οι οποίοι βρίσκονται τώρα εκεί γευµάτιζαν εκείνη την ώρα – έφαγε µε µεγάλη όρεξη σαλάτα καρότο – λάχανο που του προσέφεραν. Λείπουν και οι γυναίκες της ζωής του, όπως είπε, στους συνδαιτυµόνες του µε παράπονο. Η σύζυγός του, λέκτορας πολιτικών επιστηµών στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας, θα βρίσκεται για τα επόµενα δύο χρόνια, µε υποτροφία στη Φλωρεντία µαζί µε τις δύο τους κόρες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο Καµίνης στην οδό Μενάνδρου. Στους δρόµους γύρω από την πλατεία Κουµουνδούρου, οι κάτοικοι τον οδήγησαν στις πιο «άγριες» γωνιές της πόλης. «Τι να σας πω;…» ήταν η ρητορική ερώτηση µε την οποία απαντούσε στις απεγνωσµένες εκκλήσεις τους