ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη! ΛΟΙΠΟΝ σας πληροφορώ ότι σε ένα δωμάτιο στον τρίτο όροφο του νεοκλασικού της Ρηγίλλης υπάρχει «ομάδα τεκμηρίωσης» που λειτουργεί επί διαρκούςας μην πω: εικοσιτετραώρου- βάσεως. Εχει βάρδιες που απαρτίζονται από δύο άτομα, τα οποία αναφέρονται σε τρίτο άτομο- τον υπεύθυνο. Κάθε βάρδια έχει την αποστολή να παρακολουθεί εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και ιστοσελίδες με στόχο να αλιεύει κάθε πληροφορία που αφορά τη Ν.Δ. και, βεβαίως, κάθε δήλωση βουλευτή ή στελέχους της. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι στο σκοτάδι.

Ο πρόεδρος ήταν στη Ρηγίλλης

ΗΤΑΝ η πρωινή βάρδια της Τρίτης που κατέγραψε τις δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη στον Βήμα FΜ. Ο υπεύθυνος βάρδιας τις διένειμε ακαριαία στους τέσσερις αποδέκτες των δελτίων της ομάδας τεκμηρίωσης. Τον συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα επικοινωνίας Γιώργο Μουρούτη. Τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Πάνο Παναγιωτόπουλο. Τον διευθυντή γραφείου προέδρου Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Και, βεβαίως, τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.

«Παιδιά, ετομάστε ανακοίνωση!»

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ήταν στη Ρηγίλλης εκείνη την ώρα, καθώς δεν έχει αρχίσει ακόμη περιοδείες. Η αντίδραση ήταν άμεση: «Παιδιά, ετοιμάστε ανακοίνωση διαγραφής…». Παρά τα όσα λέγονται, δεν τις έχουν ήδη γραμμένες. Τα υπόλοιπα ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Ιωάννης Τραγάκης, αφού ο Πειραιώτης είναι, ως γνωστόν, επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ο Ταλλεϋράνδος της Ν.Δ.

ΕΔΩΕΙΝΑΙ αναγκαίες δύο διευκρινίσεις. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ πρώτη: η Ν.Δ. θέλει επιστροφή της έδρας Σκυλακάκη στην Ευρωβουλή. Η λογική είναι πως δεν εξελέγη με σταυρό, αλλά με λίστα- άρα είναι διορισμένος. Τη μεσολάβηση χρεώθηκε ο «Ταλλεϋράνδος» της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπου λος. Ωστόσο, ο Σκυλακάκης δεν φέρεται διατεθειμένος να δώσει πίσω την έδρα. Το αν πρέπει ή δεν πρέπει να το κάνει είναι μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση. Οπως λέγεται, «ο κόσμος ψήφισε Ν.Δ. για να έχει οκτώ και όχι επτά έδρες».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ δεύτερη: επί Σαμαρά οι διαγραφές είναι ολοκληρωτικές και δεν έχουν απλό χαρακτήρα αποπομπής από την ομάδα της Ν.Δ. στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή.

Η διαγραφή είναι από το κόμμα. Αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες. Για να μπει ξανά κάποιος στη Ν.Δ. πρέπει, σύμφωνα με το καταστατικό, να τον προτείνουν μέλη της τοπικής οργάνωσης της περιοχής του και να είναι μετά δόκιμο μέλος επί ένα εξάμηνο.

Φαντάζεστε να είχε γίνει κάτι τέτοιο με τον Γιώργο Σουφλιά, τον Στέφανο Μάνο ή τον Αναστάση Παπαληγούρα που διεγράφησαν μια κρύα νύχτα του 1998 επί προεδρίας του Κώστα Καραμανλή;

Καμία έκπληξη στις Βρυξέλλες

ΑΥΤΑ στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες ουδείς εξεπλάγη είτε με το περιεχόμενο των δηλώσεων Σκυλακάκη είτε με τον χρόνο εκδήλωσής τους. Εκεί ήταν φανερό ότι ο Θόδωρος είχε ξεκόψει τόσο ψυχολογικά όσο και πολιτικά από τη Ν.Δ. Δεν ήταν, άλλωστε, καν παρών στη Θεσσαλονίκη.

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ο Σκυλακάκης διατηρήσει την έδρακαι δεν παραιτηθεί υπέρ του επιλαχόντος Σταύρου Παπασταύρου – τότε θα ζοριστεί η ευρωομάδα της Ν.Δ. για να μπορέσει να καλύψει όλες τις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου με ένα άτομο λιγότερο.

Επίσπευση δύο ημερών

ΩΡΑΙΑ όλα αυτά, υπάρχει όμως επιμύθιον. Ο Σκυλακάκης είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις το καλοκαίρι. Είτε δεν ήταν τότε σε πλήρη ετοιμότητα- λόγω θερινών διακοπών- η ομάδα τεκμηρίωσης της Ρηγίλλης. Είτε το «τάιμινγκ», δηλαδή η εκδήλωση των απόψεων του Θόδωρου αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ, άλλαξε τα δεδομένα με δραματικό τρόπο.

ΟΥΤΩΣ ή άλλως, ο Θόδωρος ήταν αποφασισμένος να μιλήσει την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Αρα απλώς τα γεγονότα επισπεύσθηκαν κατά δύο ημέρες.