«Δεν υπάρχει πραγµατική διαφορά ανάµεσα σε µια µάντισσα, σε ένα κινέζικο κουλουράκι τύχης και σε οποιαδήποτε οργανωµένη θρησκεία, κατά τη γνώµη µου. Είναι εξίσου αξιόπιστες και αναξιόπιστες, αλλά και χρήσιµες», λέει ο Γούντι Αλεν µε αφορµή τη νέα του ταινία «Υou will meet a tall dark stranger». Μια ιστορία µε πρωταγωνιστές τον Αντονι Χόπκινς και την Τζέµα Τζόουνς, που βιώνουν την κατάρρευση του γάµου τους. Εκείνη θα βρει καταφύγιο στις µεταφυσικές αναζητήσεις, γεγονός που θα έχει απρόσµενες συνέπειες στον γάµο της κόρης της – Ναόµι Γουότς µε τον Τζος Μπρόλιν.

Γιατί όµως ο 74χρονος σκηνοθέτης καταπιάστηκε µε τις προηγούµενες ζωές και τους ανθρώπους µε µεταφυσικές ανησυχίες; «Με ενδιέφερε το θέµα της πίστης. Ακούγεται θλιβερό όταν το λέω, αλλά χρειαζόµαστε κάποιες ψευδαισθήσεις για να προχωρήσουµε στη ζωή.

Και εκείνοι που καταφέρνουν να εξαπατούν τον εαυτό τους φαίνονται πιο ευτυχισµένοι από τους υπόλοιπους.

Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα µια τέτοια προσωπικότητα ως ήρωας σε ταινία. Μια γυναίκα δηλαδή όπου τα πάντα στη ζωή της έχουν καταρρεύσει και ξάφνου την βοηθά µια χαρτορίχτρα για να σταθεί όρθια. Το πρόβληµα είναι ότι θα ξυπνήσει απότοµα».

Τι είναι πιο αληθοφανές κατά τη γνώµη σας: η ύπαρξη προηγούµενης ζωής ή η ύπαρξη του Θεού;

Τίποτα από τα δύο. Εχω µια αυστηρά επιστηµονική προσέγγιση στο θέµα. Εχουµε αυτό που βλέπουµε γύρω µας.

Πώς αισθάνεστε που µεγαλώνετε;

Είµαι αντίθετος. Δεν το συστήνω σε κανέναν.

Δεν κερδίζεις σε σοφία καθώς µεγαλώνεις.

Καταρρέεις. Αυτό σου συµβαίνει. Οι άνθρωποι προσπαθούν να το εξωραΐσουν και λένε πως και καλά ωριµάζεις. Πως καταλαβαίνεις τη ζωή και αποδέχεσαι τα πράγµατα. Θα τα αντάλλαζα όµως όλα αυτά για να ξαναγίνω 35 ετών. Εχω βιώσει το πώς είναι να ξυπνάς στη µέση της νύχτας και να σκέφτεσαι τον θάνατο. Και µόνο η ιδέα µε κάνει να ανατριχιάζω. Αυτό συµβαίνει και στον Αντονι Χόπκινς στην αρχή της ταινίας, ενώ παραλλήλως η ρεαλίστρια σύζυγός του τού υπενθυµίζει ότι «δεν µπορείς να εξακολουθείς να κάνεις αυτό ή εκείνο, δεν είσαι πια νέος». Βεβαίως και έχει δίκιο, αλλά κανείς δεν θέλει να το ακούει αυτό.

Δηλώσατε προσφάτως πως τα γυρίσµατα στη Νέα Υόρκη έχουν γίνει πανάκριβα. Αυτό σηµαίνει πως αυτή είναι η τελευταία ταινία που γυρίζετε µε φόντο την πόλη;

Πρώτη µου επιλογή θα είναι πάντα η Νέα Υόρκη. Το να εργάζεσαι εκεί που ζεις αποτελεί µοναδικό προνόµιο και είµαι βέβαιος πως θα ξαναγυρίσω ταινία στη Νέα Υόρκη. Οµως έχω λίγα χρήµατα και αυτό µε οδηγεί σε άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη, οι οποίες είναι κοσµοπολίτικες σαν τη Νέα Υόρκη και µπορώ να αντιµετωπίσω λίγο καλύτερα τα έξοδα εκεί. Αν το κόστος για µια ταινία είναι 15 εκατ. δολάρια για να γίνει στη Νέα Υόρκη και 12 εκατ. αλλού, θα επέλεγα χωρίς αµφιβολία τη Νέα Υόρκη αν είχα τα 15 εκατ. Αλλά όταν δεν έχω τα χρήµατα, δεν το κάνω.

ΙΝFΟ

Η ταινία «Θα συναντήσεις έναν ψηλό µελαχρινό άνδρα» θα προβάλλεται από τις 27 Οκτωβρίου στις ελληνικές αίθουσες