Μία τεχνητή ωοθήκη που ωριμάζει ανθρώπινα ωάρια μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιείται για να αποκτούν παιδιά γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν υπογονιμότητα έπειτα από αντικαρκινικές θεραπείες.

Το τεχνητό όργανο δημιουργήθηκε στο εργαστήριο από κύτταρα νοσοκομειακών ασθενών και μιμείται το αληθινό, επιτρέποντας στα ωάρια να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνητή ωοθήκη θα συμβάλει επίσης στο να απαντηθούν πολλά ερωτήματα για τη λειτουργία των ωοθηκών, καθώς και για τα αίτια που σε πολλές γυναίκες τα ωάρια δεν ωριμάζουν φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική «Επιθεώρηση Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής & Γενετικής» (JΑRG), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στην Ουάσιγκτον καλλιέργησαν ωοθηκικό ιστό σε σχήμα κυψέλης και στη συνέχεια τοποθέτησαν μέσα του ανθρώπινα ωάρια. Μέσα σε λίγες μέρες, ο ιστός κάλυψε τα ανώριμα ωάρια και αυτά ωρίμασαν πλήρως.

«Η ωοθήκη αποτελείται από τρία κύρια είδη κυττάρων. Είναι δε η πρώτη φορά που δημιουργείται στο εργαστήριο ιστός ο οποίος περιέχει και τις τρεις κυτταρικές σειρές» έγραψαν η επικεφαλής ερευνήτρια Σάντρα Κάρσον, καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο και οι συνεργάτες της.

«Η τεχνητή ωοθήκη ασφαλώς μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον έναν πολύ καλό τρόπο ωρίμασης των ανώριμων ωαρίων στο εργαστήριο, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Delegraph» ο καθηγητής Νιλ ΜακΚλερ, ειδικός σε θέματα γονιμότητας από το Πανεπιστήμιο Queen΄s στο Μπέλφαστ. «Θα χρειαστούν ακόμα πολλές μελέτες ώσπου να αρχίσει να χρησιμοποιείται, όμως είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προόδου και μια νέα τεχνική που έχει τη δυνατότητα να δώσει ελπίδες στις νέες γυναίκες, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες που θα τις εμποδίσουν να αποκτήσουν παιδιά με φυσικό τρόπο». Από τις ασθενείς αυτές θα μπορούσε να λαμβάνονται ανώριμα ωάρια πριν από τη θεραπεία τους και αργότερα αυτά να ωριμάζουν ώστε να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση.