Σινεµά και ιατρική ένωσαν τις δυνάµεις τους στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ της Κω για θέµατα υγείας και… επιτίθενται στο Αλτσχάιµερ µε ταινίες και διαλέξεις
Η ασθένεια του Αλτσχάιµερ «µπορεί να γίνει στη Δύση η επιδηµία του 21ου αιώνα» αναφέρουν πρόσφατες παγκόσµιες έρευνες. Και η δρ Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιµερ και συναφών διαταραχών που πήρε µέρος στις συζητήσεις στη Κω, τονίζει:

«Στις µέρες µας, η αύξηση του αριθµού των ατόµων της τρίτης ηλικίας έφερε στο προσκήνιο την άνοια µε πιο συχνή µορφή τη Νόσο του Αλτσχάιµερ _ 60% του συνόλου _ η οποία δηµιουργεί ένα µείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονοµικό πρόβληµα. Οι πάσχοντες από Νόσο του Αλτσχάιµερ και άλλες µορφές άνοιας είναι σήµερα στην Ελλάδα 160.000. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η νόσος απορροφά αυτή τη στιγµή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία».

Η πρώτη ταινία για το Αλτσχάιµερ που φιλοξενήθηκε στο φεστιβάλ της Κω είναι η «Μαµά» της Ολλανδής Αντελχαϊντ Ρούσεν. Η µητέρα της Αντελχαϊντ Ρούσεν πάσχει από τη νόσο και η οικογένειά της τη φροντίζει µε µεγάλη αγάπη. Μία τρυφερή προσπάθεια να κατανοήσει η ίδια και το κοινό την ασθένεια. Το δεύτερο φιλµ είναι οι «Ατέλειωτες µέρες» της Σίµιν Φαλαζάντε Τεχράνι. Παρουσιάζει τις ζωές πολλών γυναικών που υποφέρουν από αυτό το σύνδροµο. Ζουν σε ένα σανατόριο στην Τεχεράνη και οι περισσότερες δεν έχουν πια οικογένεια να τις φροντίσει.

Στη «Μαµά» της Αντελχαϊντ Ρούσεν, η ασθενής κάθεται σε µία µεγάλη µπανιέρα, στα πόδια της άλλης κόρης της, που τη στηρίζει µε µεγάλη αγάπη. Η στατική κάµερα καταγράφει τις τρυφερές κινήσεις της κόρης και την απόλαυση που νιώθει η µητέρα της. Σε µία άλλη σκηνή η µητέρα, στα χέρια του γαµπρού της, τρώει τη µία σοκολάτα µετά την άλλη. Σε µία άλλη, βλέπουµε τη σκηνοθέτιδα από ψηλά, καθώς ξαπλώνει στο πάτωµα µαζί µε τη µητέρα της _ και οι δύο φοράνε πάνες ενηλίκων. Η στατική κάµερα κάνει αυτές τις σκηνές πολύ έντονες συναισθηµατικά. Η Ρούσεν τις χρησιµοποιεί για να µπει στον κόσµο της µητέρας της που πάσχει από Αλτσχάιµερ. Είναι µία εικαστική, τρυφερή και χιουµοριστική προσπάθεια κατανόησης αυτής της απατηλής ασθένειας.

Στις «Ατελείωτες µέρες» της Σίµιν Φαλαζάντε Τεχράνι παρουσιάζονται οι ζωές πολλών γυναικών που υποφέρουν από τη νόσο. Ζουν σε ένα σανατόριο στην Τεχεράνη και οι περισσότερες δεν έχουν οικογένεια. Η σκηνοθέτιδα µιλάει µαζί τους για τη ζωή, τις οικογένειες και τα όνειρά τους.

Τα τελευταία 10 χρόνια η δουλειά της Αντελχαϊντ Ρούσεν έχει να κάνει µε την αναζήτησή της για το Αλλο. Είναι συγγραφέας και σκηνοθέτιδα τριών θεατρικών έργων σχετικά µε µουσουλµάνους µετανάστες στην Ολλανδία, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης (το 2009 της απενεµήθη το Βραβείο Αµστερνταµ).

Οσο για την Σίµιν Φαλαζάντε Τεχράνι, γεννήθηκε το 1959 στην Τεχεράνη, σπούδασε Κινηµατογράφο και Τηλεόραση και εργάστηκε για 20 χρόνια στην ιρανική τηλεόραση ως διευθύντρια φωτογραφίας σε κινούµενα γραφικά και ως σκηνοθέτιδα ντοκιµαντέρ.

Η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιµερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών που οργάνωσε διαλέξεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ ντοκιµαντέρ της Κω είναι µη κερδοσκοπικός οργανισµός που ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελµατίες υγείας που ασχολούνται µε τη νόσο. Προωθεί δε την ενηµέρωση και υποστήριξη όλων όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση µε την ασθένεια, µε µεγάλο αριθµό ενηµερωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων. Σήµερα αριθµεί 1.350 µέλη.

Οπως δε εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Παρασκευή Σακκά, «υπάρχει το πρόγραµµα Φροντίδα στο Σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς που δεν µπορούν να µετακινηθούν λόγω της βαρύτητας της νόσου. Στόχος του προγράµµατος είναι η παραµονή των ανοϊκών ασθενών στο οικογενειακό περιβάλλον και η αποφυγή της ιδρυµατικής φροντίδας. Οµάδα από επαγγελµατίες υγείας επισκέπτεται περιοδικά τις οικογένειες των ασθενών προσφέροντας εντελώς δωρεάν εκπαίδευση στους τρόπους φροντίδας των ασθενών και ψυχοκοινωνική στήριξη».

Βραβεία ανθρωπισµού


«Είµαι χαρούµενη, συγκινηµένη και ευτυχισµένη για τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τη µητέρα µου ως κορίτσι, γυναίκα, σύζυγο, ερωµένη. Είναι η θεά του Αλτσχάιµερ», είπε προχθές η σκηνοθέτιδα Αντελχαϊντ Ρούσεν, η οποία ήταν παρούσα στη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ για θέµατα Υγείας στην Κω και κέρδισε το δεύτερο βραβείο κοινού για το ντοκιµαντέρ της «Μαµά».

Στην Ελλάδα και αλλού


(αριθµός ασθενών) Στην Ελλάδα…….

160.000

Στην Ευρώπη……

7,3 εκατ. Παγκοσµίως……..

35 εκατ. Μέχρι το 2050…..

100 εκατ.