Με δράσεις που απλώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια και µε επιµονή στο ελληνικό έργο, το ΚΘΒΕ είναι ο πρώτος οργανισµός που ανακοινώνει πλάνο δράσης για την ερχόµενη καλλιτεχνική σεζόν
Ο Γεωργιανός Ρόµπερτ Στούρουα και ο Λιθουανός Τσεζάρις Γκραουζίνις, ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Κώστας Καζάκος, ο Γιάννης Ρήγας και ο Γιάννης Καλατζόπουλος είναι οι σκηνοθέτες που θα συνεργαστούν τον ερχόµενο χειµώνα µε το ΚΘΒΕ. Τα «ονόµατα» που θα πλαισιώσουν το ήδη υπάρχον υποκριτικό δυναµικό της κρατικής σκηνής, που είχε τολµήσει στο παρελθόν και εξακολουθεί να τολµά ανοίγµατα, είναι: η Φωτεινή Μπαξεβάνη, στον ρόλο της Λωξάντρας στο οµώνυµο έργο της Μαρίας Ιορδανίδου που θα σκηνοθετήσει ο Σωτήρης Χατζάκης. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η Δήµητρα Ματσούκα στη «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Ουίλιαµ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Ρόµπερτ Στούρουα. Και η Νόρα Κατσέλη στα «Διαµάντια και µπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη.

«Βασική είναι η επιµονή µας στο ελληνικό έργο», δήλωνε χθες παρουσιάζοντας το ρεπερτόριο του χειµώνα ο Σωτήρης Χατζάκης (που πρόσφατα πήρε το «χρίσµα» για την επόµενη τριετία ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ). Και πράγµατι τα εννιά από τα 15 έργα των ισάριθµων παραγωγών που θα παρουσιαστούν τον χειµώνα ανήκουν σε έλληνες συγγραφείς (Μαρία Ιορδανίδου, Ευγένιος Τριβιζάς, Λούλα Αναγνωστάκη, Κεχαΐδης – Χαβιαρά, Σακελλάριος – Γιαννακόπουλος, Παναγιώτης Μπρατάκος, Γεώργιος Παπουλιάς), ενώ το ξένο έργο εκπροσωπείται από συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ («Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» σε σκηνοθεσία Στούρουα), ο Τσέχωφ (τα µονόπρακτα «Αίτηση σε γάµο» και «Αρκούδα» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, που θα περιοδεύσουν τον Φεβρουάριο και σε Μακεδονία-Θράκη), ο Μπέρτολτ Μπρεχτ («Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάτι» σε σκηνοθεσία και ερµηνεία Κώστα Καζάκου), ο Κάρλο Γκολντόνι («Πινόκιο») και ο Φραντς Κάφκα («Deja vu» σε σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις).

Στο πλαίσιο του «ανοίγµατος» του ΚΘΒΕ προς τα Βαλκάνια το θέατρο ανακοίνωσε χθες την ίδρυση της Βαλκανικής Θεατρικής Σκηνής, η πρώτη δράση της οποίας αφορά τη φιλοξενία (σε συνεργασία µε τα φετινά «Δηµήτρια») των Εθνικών Θεάτρων της Αλβανίας, τη Σερβίας και της Βουλγαρίας, που θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τα έργα «Ηλέκτρα», «Βάκχες» και «Δον Ζουάν». Θα ακολουθήσει η ίδρυση θεατρικού εργαστηρίου γραφής µε τη συµµετοχή των όµορων βαλκανικών χωρών και έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη µετάφραση και έκδοση θεατρικών έργων.

Με την ιδιότητα τους µέλους της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης µάλιστα, το ΚΘΒΕ συµµετέχει σε προγράµµατα που αφορούν την έννοια της µετανάστευσης («Οδυσσέας» σε συνεργασία µε το Εθνικό θέατρο ΣάοΖάο του Πόρτο της Πορτογαλίας για τη σύνθεση παράστασης µε τίτλο «Νόστος» και «Υγρά σύνορα» για το «στήσιµο» παράστασης µε τίτλο «Πέρασµα» που αφορά τη µετάβαση των µεταναστών σε νέο προορισµό). Παράλληλα η Δραµατική Σχολή του ΚΘΒΕ θα συµµετάσχει µε παράσταση υπό τον τίτλο «Κιβωτός» στη συνάντηση δραµατικών σχολών της Ενωσης, η οποία θα γίνει στο Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου την άνοιξη του 2011.

Οσο για το υπόλοιπο πρόγραµµα, στο θέατρο της ΕΜΣ µεταφέρεται από τη Μονή Λαζαριστών η περσινή παραγωγή της «Ηλέκτρας» και πέρα από τις επαναλήψεις των έργων «Δάφνες και πικροδάφνες», αλλά και «Η ώρα της κρίσεως» (από τους ΜΠΑΝΤΑ-ρισµένους), θα παρουσιαστούν τα «Υπάρχει και Φιλότιµο» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και «Το όνειρο του Χάιµε» του πρωτοεµφανιζόµενου Παναγιώτη Μπρατάκου σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει το έργο «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου

Σε σπίτια, καφέ, φυλακές, δρόµους…


Τρεις παραστάσεις – οι πρώτες του αφιερώµατος «Παρουσίες» (φόρο τιµής σε θεατράνθρωπους της πόλης) _ θα παρουσιαστούν στον νέο χώρο που θα διαµορφωθεί στο φουαγέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα τρία πρώτα αφιερώµατα αφορούν στη Λίνα Λαµπράκη (θα παρουσιάσει το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ουρανός κατακόκκινος»), τη Σοφία Λάππου (ιστορίες από τον «Πινόκιο» του Γκολντόνι) και τον Νίκο Ναουµίδη (µε «Τα γραΐδια της Θεσσαλονίκης», ένα χιουµοριστικό κείµενο του 1875 για την πόλη και τους ανθρώπους της, του ντόπιου συγγραφέα Γεωργίου Παπουλιά).

Παράλληλα συνεχίζονται οι ήδη ιδιαίτερα επιτυχηµένες δράσεις του ΚΘΒΕ µε θέατρο στον δρόµο («Δροµο-λόγια»), «Κατ’ οίκων» (σε άτοµα µε κινητικά προβλήµατα) το θέατρο στα καφέ και τέλος η «Δράση “Ζ”», ένα νέο θεατρικό δρώµενο βασισµένο στο έργο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού και τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαµπράκη στη Θεσσαλονίκη.

«Το θέατρο δεν παράγει πολιτική. Ασχολούµαστε όµως µε γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην πόλη και εκτός όλων των άλλων πέρασαν στην τέχνη κι έγιναν κτήµα του συνόλου.

Στόχος µας είναι να θυµίσουµε στους νεώτερους τι συνέβη και τι υπάρχει στα… ορυκτά της πόλης» τόνιζε ο διευθυντής του ΚΘΒΕ.