Γονατίζουν την αγορά τα υψηλά ενοίκια μαζί με το δύσκαμπτο σημερινό νομικό πλαίσιο που απαγορεύει στην ουσία στον επιχειρηματία να «σπάσει» το συμβόλαιό του προτού αυτό λήξει προκειμένου να αναζητήσει αλλού φθηνότερη επαγγελματική στέγη.


Ενας έμπορος που θέλει να καταγγείλει τη σύμβασή του πρέπει πρώτα να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ως μισθωτής, μετά να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη έξι μήνες πριν και εν συνεχεία να καταβάλει ως αποζημίωση τεσσάρων μηνών ενοίκια.

Πρόκειται για υποχρεώσεις στις οποίες μόνο λίγοι επιχειρηματίες μπορούν να αντεπεξέλθουν κατά τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, γεγονός που με τη σειρά του λειτουργεί σαν ντόμινο για την αγορά: από την ώρα που η αποχώρηση ενός εμπόρου από το ακίνητο καθίσταται δύσκολη, ο ιδιοκτήτης του θεωρεί ότι τον έχει «δέσει» με συνέπεια να τηρεί άκαμπτη στάση στο αίτημα του πρώτου για επαναδιαπραγμάτευση του μισθώματος σε χαμηλότερα επίπεδα. Ταυτόχρονα, λόγω ακριβώς των υψηλών υποχρεώσεων που έχει από τον νόμο, ο επιχειρηματίας αυτός δεν μπορεί ούτε και να αποχωρήσει από το μίσθιο.

Εκείνο ωστόσο που αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει είναι ότι στη σημερινή συγκυρία αν ένας επιχειρηματίας βάλει λουκέτο το ακίνητο δύσκολα ξανανοικιάζεται. «Οταν φεύγουν οι ενοικιαστές, τα μαγαζιά μένουν κλειστά πλέον» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Λιάνα Δριβάκου, έμπορος στο κέντρο της Αθήνας. Στη Σόλωνος μετρήσαμε τουλάχιστον δέκα κλειστά μαγαζιά με τα ενοικιαστήρια στα τζάμια τους ξεθωριασμένα. «Μένουν δύο και τρία χρόνια ξενοίκιαστα αλλά προφανώς οι ιδιοκτήτες δεν μειώνουν την τιμή τους» επισημαίνει η κ. Δριβάκου που νοικιάζει κατάστημα 25 τ.μ. στη Σόλωνος. «Ευτυχώς έχω καλή σχέση με τον ιδιοκτήτη ο οποίος κατάλαβε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσα να δώσω αύξηση φέτος. Στο παρελθόν σχεδόν όλοι οι ενοικιαστές δίναμε κάθε χρόνο αυξημένο το ενοίκιο. Τώρα πολλοί ιδιοκτήτες συμφωνούν και παγώνουν τα ενοίκια».

Και πάλι όμως η σημερινή κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια στους εμπόρους να μειώσουν τις τιμές, γιατί μπορεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και μετά τις επαναδιαπραγματεύσεις επιχειρηματιών- ιδιοκτητών, τα ενοίκια να έχουν υποχωρήσει 20% στις κύριες εμπορικές πιάτσες και 30% στις περιφερειακές, όμως τα ποσοστά αυτά είναι μικρά μπροστά στην πτώση της κατανάλωσης.

Τι λένε οι έμποροι

«Υπάρχουν ημέρες που περνούν με μηδέν είσπραξη» υποστηρίζουν αρκετοί έμποροι στη Σόλωνος, τη Βουκουρεστίου και την Ακαδημίας. «Χειρότερα είναι τα πράγματα γι΄ αυτούς που έδωσαν και “αέρα” 20.000-30.000 ευρώ για να πάρουν μαγαζιά και μετά τα νέα μέτρα ούτε οι περαστικοί δεν σταματούν έξω από τις βιτρίνες, πόσω μάλλον να μπουν μέσα» λέει η κ. Κάλη Πιτσούλη, η οποία διαθέτει εδώ και οκτώ χρόνια κατάστημα ρούχων στη Βουκουρεστίου. «Με τον ιδιοκτήτη συμφωνήσαμε εδώ και δύο χρόνια πως δεν θα γίνει αύξηση. Αν συνεχιστεί όμως η ίδια κατάσταση πολύ πιθανόν να ζητήσω μείωση του ενοικίου για να παραμείνω» τονίζει. «Είναι πάρα πολύ πεσμένη η κίνηση. Και άλλες φορές υπήρχε λιτότητα και κρίση, τώρα όμως υπάρχει φόβος, με συνέπεια ακόμη και οι ελάχιστοι που ψωνίζουν να παζαρεύουν την τιμή». Τα μόνα μαγαζιά που έχουν ακόμη πελάτες είναι τα διάφορα καφέ, φαστφουντάδικα και τυροπιτάδικα στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτά το ενοίκιο είναι ακόμη υψηλό και κυμαίνεται από 3.000 μέχρι 5.000 ευρώ για τα 50 τετραγωνικά μέτρα. «Φέτος πληρώνω 3.500 ευρώ ενοίκιο, πέρυσι πλήρωνα παραπάνω» λέει ο κ. Γιάννης Τάγαρης που διατηρεί κατάστημα με αντίκες και ασχολείται με τις δημοπρασίες από το 1978. «Στις δημοπρασίες πωλούνται κυρίως πίνακες και κάποιες αντίκες. Στο κατάστημα μπαίνουν πια μόνο όσοι έχουν κάτι προς πώληση. Το αφήνουν και φεύγουν περιμένοντας να πουληθεί. Δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση στα μαγαζιά τα δύο τελευταία χρόνια και πλέον περιμένουμε τα χειρότερα. Κανείς δεν προσβλέπει σε ανάκαμψη, γι΄ αυτό και ασφυκτιά η αγορά».

Το βέβαιο είναι πως αν και οι κυριότεροι εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν μηδενικά ή μικρά ποσοστά ξενοίκιαστων (Ερμού, Τσακάλωφ, Π. Ιωακείμ), στις κάθετες προς αυτούς οδούς (Δημοκρίτου, Αμερικής, Ομήρου κ.λπ.) τα άδεια καταστήματα αυξάνονται εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο. Στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, για παράδειγμα, για ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. εδώ και αρκετούς μήνες ο ιδιοκτήτης του ζητάει 11.000

ευρώ τον μήνα- χωρίς τον «αέρα» 100.000 ευρώ- με στόχο να «πέσει» στα 9.500 ευρώ. Ωστόσο, η καλύτερη προσφορά που του έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι 7.000 ευρώ την οποία όμως και απέρριψε. Βέβαια αν αδειάσουν και τα διπλανά καταστήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξει στάση.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΜΕΡΕΣ

που περνούν με μηδέν είσπραξη» λένε αρκετοί έμποροι στη Σόλωνος, τη Βουκουρεστίου και την Ακαδημίας

Πιο εύκολο το «σπάσιμο» των μισθωτηρίων


ΜΕ ΤΗΝ τροπολογία που ανακοίνωσε προ μίας εβδομάδας η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη- θα ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Μάιο- επιχειρείται ο εξορθολογισμός των βαρών για τους εμπόρους από τις μισθωτήριες συμβάσεις. Η καταγγελία της σύμβασης θα μπορεί να γίνει μετά την πάροδο ενός έτους- και όχι δύο-, για την ειδοποίηση του ιδιοκτήτη θα αρκούν τρεις μήνες, αντί για έξι, ενώ η καταβαλλόμενη αποζημίωση μειώνεται σε ένα ενοίκιο αντί για τέσσερα σήμερα.

Το υπουργείο θεωρεί ότι από την ώρα που η αποχώρηση του εμπόρου από το μισθωμένο ακίνητο θα γίνει ευκολότερη, με τη σειρά του και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου φοβούμενος ότι θα του μείνει ξενοίκιαστο θα γίνει πιο διαλλακτικός στο αίτημα του πρώτου για επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Από σήμερα τα νέα προγράμματα για μικρομεσαίους


ΣΕ ΙΣΧΥ τίθενται από σήμερα τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς διευθετήθηκαν και τα τελευταία διαδικαστικά προβλήματα που υπήρχαν, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στη γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Προανήγγειλε παράλληλα ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «η κατάσταση της οικονομίας σήμερα χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων» και ότι «ευθύνες έχουμε όλοι μας». Φράση που ερμηνεύεται σαν μια έμμεση απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος κατά του πολιτικού κόσμου. Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τα κόμματα να επιτίθενται στους επιχειρηματίες, οι επιχειρηματίες στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους επιχειρηματίες, οι τρίτοι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και πάει λέγοντας, δημιουργώντας ένα γαϊτανάκι ευθυνών».