Τα παιδιά στον κάµπο µεγάλωσαν. Εκεί έσπειραν, αλώνισαν και θέρισαν. Τα ίδια παιδιά έκαναν στο φράγµα του Μόρνου τα πρώτα τους µεροκάµατα.

Ενήλικοι «εξαργύρωσαν» τα κτήµατα που βούλιαξαν προκειµένου να µη διψάσει η Αθήνα. Με τις αποζηµιώσεις πήραν γκαρσονιέρες, δυάρια και αυθαίρετα στην Αττική.

Πορεία γνωστή για πολλούς αγρότες που πίστεψαν πως η οικοδοµή, το θυρωρείο ή το εργοστάσιο θα ήταν τα σκαλοπάτια που θα ανέβαζαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο κατώφλι της αστικής τάξης.

Σαν ναυαγοί έµειναν πάνω στις πλαγιές ελάχιστοι κάτοικοι από τα δεκάδες χωριά της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Τα πτηνοτροφεία της Πεντάπολης, τα τυροκοµεία του Λιδορικίου και η κτηνοτροφία της ευρύτερης περιοχής αφανίστηκαν σε χρόνο µηδέν.

Σαν να τα σάρωσε όλα το ποτάµι που πληµµύρισε τον κάµπο. Ενα µικρό κοµµάτι του που έµεινε στεγνό έµελλε να γίνει αποθήκη υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες. Οι φυλακές του Μαλανδρίνου διαφηµίστηκαν από τους πολιτικούς ως αναπτυξιακό έργο που θα δώσει ξανά δουλειά.

Εκλεισε όµως από τότε όχι ένα αλλά δέκα σχολεία και µαζί τους δεκάδες σπίτια. Τα χωριά ερήµωσαν και µόνο το Λιδορίκι έµεινε για να εξυπηρετεί µερικές εκατοντάδες ανθρώπους. Σούπερ µάρκετ, περίπτερα, ταβέρνες, εφορία, τράπεζες υπάρχουν πλέον µόνον εκεί, σε ακτίνα 80 χιλιοµέτρων. Το σχέδιο «Καλλικράτης», όµως αφανίζει τώρα και το Λίδορίκι, αφού µεταφέρει στο Ευπάλιο την πρωτεύουσα της Δωρίδας.

Φίλοι και γνωστοί µου από την Αµυγδαλιά, την Πεντάπολη, τον Κονιάκο, τη Συκιά, τον Κόκκινο και οι δήµαρχοι Λιδορικίου και Βαρδουσίων, µου γράφουν αγανακτισµένοι, ενώ στέλνουν συνεχώς επιστολές σε υπουργούς και βουλευτές. Ανησυχούν κι αγωνιούν για το οριστικό τέλος µίας ρηµαγµένης ήδη περιοχής. Χάσαµε τον κάµπο, λένε. Χάνουµε τώρα τις οικονοµικές και διοικητικές υπηρεσίες. Οι συνενώσεις περιοχών συνήθως βοηθούν την ανάπτυξη, όµως στην προκειµένη περίπτωση οδηγούν στην πλήρη αποµόνωση των χωριών της ορεινής Δωρίδας. Σε ένδειξη διαµαρτυρίας οι κάτοικοι έκλεισαν την περασµένη εβδοµάδα τον δρόµο έξω από την Ερατεινή και αυτή την εβδοµάδα σταµάτησαν την υδροληψία από τη λίµνη του Μόρνου.

Αντιστέκονται και ζητούν από τους υπεύθυνους να διαβάσουν γεωγραφία για να δουν πως το Ευπάλιο πιο πολύ βολεύει την Αιτωλοακαρνανία παρά τη Φωκίδα.