Σαφή και αυστηρά κριτήρια για τον ορισμό ενός «κρούσματος» σε κάθε σχολείο, ώστε να μην κλείνουν αδικαιολόγητα οι τάξεις, αλλά και ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα, ζήτησε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης.


Όπως διευκρίνισε αμέσως μετά τη συνεδρίαση, για να θεωρείται ότι ένας μαθητής παρουσιάζει ύποπτα σημάδια που μαρτυρούν πως είναι πιθανόν να έχει προσβληθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) και να δικαιολογείται η απομάκρυνσή του από την τάξη, πρέπει ο μαθητής να εμφανίζει πυρετό άνω των 38 βαθμών, συν ένα άλλο σύμπτωμα όπως βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος ή ρίγη.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, το επόμενο διάστημα θα αποσταλεί στα σχολεία σχετική εγκύκλιος με τις νέες και απλούστερες οδηγίες βάση των οποίων θα ορίζονται τα «ύποπτα» κρούσματα, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως αλλάζουν σημαντικά και τα κριτήρια βάση των οποίων μπαίνει «λουκέτο» στις τάξεις όπου παρατηρείται διασπορά του νέου ιού Α στη μαθητική κοινότητα.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την «αμφισβήτηση» των κρουσμάτων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου διευκρίνισε πως από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνεται ότι τα κρούσματα σε σχολεία που έχουν κλείσει, ήταν υπαρκτά και αφορούσαν τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1.

Στο μεταξύ, το χρονοδιάγραμμα του πανδημικού εμβολιασμού θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 22 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης (ΕΚΕΠΥ) θα έχει αποφασίσει τελικά και για τις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση όμως δόθηκε και στην ανάγκη για φαρμακοεπαγρύπνηση- δηλαδή, στην παρακολούθηση πιθανόν παρενεργειών- αμέσως μετά την έναρξη του εμβολιασμού των πολιτών με το πανδημικό εμβόλιο.

Ήπιες εκδηλώσεις γρίπης

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των πιστοποιημένων εργαστηριακά κρουσμάτων έχουν επιβεβαιώσει 2.334

της νέας γρίπης- αριθμός που ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική συχνότητα της νόσου στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρεται στην έκθεση, «εκτιμάται ότι οι αριθμοί αυτοί υποεκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων και είναι αναμενόμενο ένα σημαντικό μέρος των ασθενών αυτών να μην καταφεύγουν σε ιατρικές υπηρεσίες».

Η εκτίμηση ότι οι πολίτες που έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη είναι περισσότεροι, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως αριθμός των ασθενών που απευθύνονται στους γιατρούς με συμπτώματα γρίπης τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αλλά και με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 22 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε θα αποφασιστεί και ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα