ΕΝΑΣ από τους μύθους του Αισώπου στον οποίο ένας διψασμένος κόρακας καταφέρνει να πιει από ένα κανάτι μισογεμάτο νερό αφού υψώνει τη στάθμη του προσθέτοντας βότσαλα, μπορεί να έχει τη βάση του στην πραγματική ζωή.
Τέσσερα διαφορετικά χαβαρόνιαcorvus frugilegus, ένα μέλος της οικογένειας του κόρακα, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να υψώσουν τη στάθμη του νερού σ΄ ένα διαφανές εργαστηριακό δοχείο προσθέτοντας πέτρες, προκειμένου να φάνε ένα σκουλήκι, όπως ακριβώς ο κόρακας του μύθου. Το μόνο άλλο ζώο που έχει δείξει ότι είναι ικανό να κάνει το ίδιο είναι ο ουραγκουτάγκος, ο οποίος μπόρεσε να φτάσει ένα φιστίκι που επέπλεε προσθέτοντας με το στόμα του νερό σ΄ έναν σωλήνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαπίστωση δείχνει πως χαβρόνια και κόρακες έχουν ευφυΐα συγκρίσιμη με αυτήν των πρωτεύοντων θηλαστικών όσον αφορά τη χρήση εργαλείων.
«Έπειτα από πολλές μελέτες διαπιστώσαμε ότι η επίδοση του κόρακα είναι ισότιμη ή συχνά ανώτερη απ΄ αυτή των πιθήκων» λέει ο Νέιθαν Έμερι του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Αυτό είναι εντυπωσιακό επειδή ο εγκέφαλος των πουλιών έχει το μέγεθος ενός καρυδιού».
