Η καθημερινή κατανάλωση 70 γραμμαρίων φρέσκων βλαστών μπρόκολου, επί δύο μήνες, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη ασπίδα προστασίας από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα κοινό μικρόβιο του στομάχου το οποίο συνδέεται με τη γαστρίτιδα, το έλκος, ακόμα και με τον καρκίνο του στομάχου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων στην Ιαπωνία. «Εντοπίσαμε ένα τρόφιμο το οποίο, εφόσον καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να επιδράσει στο αίτιο πολλών γαστρικών προβλημάτων και ενδεχομένως να συμβάλει εν τέλει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου», επεσήμανε η δρ Τζεντ Φάχι, βιοχημικός.

Φρέσκοι βλαστοί

Οι φρέσκοι βλαστοί του μπρόκολου (baby broccoli ή broccolini) είναι πλούσιοι σε σουλφοραφάνη, μια φυσική βιοχημική ουσία που μοιάζει να πυροδοτεί στο έντερο την παραγωγή ενζύμων τα οποία προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, τα χημικά που βλάπτουν το DΝΑ και τις φλεγμονές.

«Οι βλαστοί του μπρόκολου έχουν πολύ υψηλότερη συγκέντρωση σουλφοραφάνης από το ώριμο μπρόκολο», εξήγησε η δρ Φάχι.

Γνωρίζαμε από καιρό πως η σουλφοραφάνη είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό εναντίον του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που μολύνει τη βλεννογόνο του στομάχου και αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους του πεπτικού συστήματος και καρκίνου του στομάχου. Η ιαπωνική έρευνα ωστόσο επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μπρόκολο στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 25 ανθρώπους στην Ιαπωνία που είχαν μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να καταναλώνουν καθημερινά 70 γραμμάρια βλαστών μπρόκολου.

Παράλληλα, άλλοι 25 άνθρωποι, που είχαν επίσης μολυνθεί από το βακτήριο, κατανάλωναν καθημερινά για την ίδια περίοδο την ίδια ποσότητα από βλαστούς αλφάλφα, που δεν περιέχουν σουλφοραφάνη.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα επίπεδα ενός αντιγόνου του ελικοβακτηριδίου στα κόπρανα όσων κατανάλωναν βλαστούς μπρόκολου είχαν μειωθεί κατά 40%.