Μπροστά σε διακίνηση ζεστού χρήματος από τους λογαριασμούς της Μονής Βατοπεδίουσύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης- βρέθηκαν τα τρία στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος που χθες παρέδωσαν 24σέλιδη έκθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
«Είναι ζεστό χρήμα που μπορεί να διακινήθηκε χέρι με χέρι μέσα σε βαλίτσες χωρίς να γνωρίζουμε τους αποδέκτες», φέρεται ότι δήλωσαν οι ανώτατοι υπάλληλοι της τράπεζας στα μέλη της Επιτροπής. Οι Μ. Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξαν ότι κατά την πρώτη ενημέρωση που είχαν από τους τρεις ελεγκτές της τράπεζας, τους έγινε γνωστό πως ο λογιστής της μονής Ευδόκιμος φέρεται να κάνει αναλήψεις πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία μετέφερε- όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών- προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πάντως, σύμφωνα με τους βουλευτές, τα στελέχη της τράπεζας επισήμαναν ότι πουλήθηκαν ακίνητα της μονής με προχρονολογημένες

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΟ

Οι ελεγκτές κατέθεσαν πως χρειάζονται έναν μήνα για να έχουν εικόνα για τις συναλλαγές της μονής και 7 μήνες για πλήρη ενημέρωση

ημερομηνίες και προτού αυτά εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο και πως υπήρξε κίνηση από λογαριασμό της μονής επίσης πολύ μεγάλων ποσών σε εταιρείες με την επωνυμία Τorcasso ιδιοκτησίας Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος πούλησε δύο ακίνητα στη μονή, συνεταιρίστηκε μαζί της για την αγορά πολυκατοικίας στην οδό Τσιμισκή, ενώ είχε δώσει προσφορά για να αγοράσει το Ολυμπιακό Ακίνητο από τους μοναχούς πριν αυτό καταλήξει στη Νoliden.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν έχουν ελεγχθεί άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (π.χ. μετοχές κ.λπ.), πως για να έχουν μια σχετικά καλή εικόνα χρειάζονται ακόμη ένα μήνα έρευνας και ότι για να είναι σε θέση να ενημερώσουν πλήρως την Εξεταστική πρέπει να διερευνούν την κίνηση όλων των λογαριασμών για έξι- επτά μήνες ακόμη.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Εξεταστικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι ανώτατοι υπάλληλοι της Τραπέζης της Ελλάδος πρόκειται να καταθέσουν το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας στην Επιτροπή προκειμένου να διαφωτίσουν περαιτέρω τα μέλη της.

Οι λογαριασμοί στην Κύπρο

Το γεγονός ότι η κυπριακή αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος ζητά την επίσημη δικαστική αίτηση των ελληνικών αρχών για να ανοίξουν οι λογαριασμοί Rassadel και Μadeus στην Κύπρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Απόστολου Κακλαμάνη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να δώσει εντολή στην κυπριακή αρχή «να πράξει το καθήκον της», ως «ένας πολιτικός που χαρακτηρίζεται από αγώνες και αναμφισβήτητη εντιμότητα» όπως είπε. Πάντως ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τις κυπριακές αρχές το άνοιγμα των λογαριασμών των Rassadel και Μadeus, ενώ οι εισαγγελείς Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης που διενεργούν την έρευνα για τη Μονή Βατοπεδίου, ετοιμάζονται να στείλουν κλήσεις προς τους υπόπτους για τους οποίους τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για την εμπλοκή τους σε αξιόποινες πράξεις, από τις οποίες ζημιώθηκε το Δημόσιο.

Πάνω από 2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές Εφραίμ- Πελέκη


ΣΕ ΚΟΙΝΟ λογαριασμό που διατηρούν η Αικατερίνη Πελέκη με τον σύζυγό της Γιώργο Βουλγαράκη στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κατατέθηκε από τη Μονή Βατοπεδίου, το διάστημα από 23/5/2007 έως 4/9/2008, το συνολικό ποσό των 972.000 ευρώ. Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «σημαντικό μέρος των ποσών που κατατίθενται στον λογαριασμό μεταφέρονται στη συνέχεια στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, στο Ταμείο Νομικών, στο ΤΑΣ και σε υποθηκοφυλακεία».

Στην ίδια έκθεση γίνεται λεπτομερής αναφορά και στα χρήματα που εισέπραξε ο αδερφός της κ. Πελέκη, δικηγόρος Δημήτρης Πελέκης, ο οποίος είχε παρασταθεί σε συμβόλαια που αφορούσαν σε ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

Σε προσωπικό του λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα κατατέθηκαν συνολικά 1.083.415 ευρώ, το διάστημα από 11/4/2006 έως 17/7/2008, ενώ ο κ. Πελέκης εμφανίζεται να έχει καταθέσει 94.000 ευρώ σε λογαριασμό της Μονής Βατοπεδίου. Ο κ. Δ. Πελέκης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή, είπε ότι στις 26 Μαρτίου 2007 κατατέθηκε στον λογαριασμό του ποσό 300.000 ευρώ, στις 26 Απριλίου 2007 άλλα 42.000 ευρώ, άρα συνολικά περίπου 794.000 για τις ανταλλαγές των ακινήτων. Χθες το βράδυ, με ανακοινώσεις τους τόσο η κ. Αικατερίνη Πελέκη όσο και ο κ. Δημήτρης Πελέκης ανέφεραν ότι οι καταθέσεις από την πλευρά της Μονής αφορούν δαπάνες των συμβολαίων και τονίζουν ότι τα σχετικά παραστατικά είναι στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Νιώθουμε απογοητευμένοι και θυμωμένοι με τον δικηγόρο μας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης


ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά τον θάνατο του 39χρονου στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, που αποδόθηκε σε αυτοκτονία, η οικογένειά του μπορεί και με «εισαγγελική βούλα» να έχει πλέον πρόσβαση στη δικογραφία, η οποία είχε συνδεθεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το σχετικό αίτημα που έκανε δεκτό η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ράνια Σταθέα είχε υποβληθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας Τσαλικίδη, Θεμ. Σοφό (φωτογραφία), αλλά πριν από λίγες μέρες- κατά πληροφορίες- οι οικείοι του θύματος ζήτησαν τα αντίγραφα της δικογραφίας να παραληφθούν από τους ίδιους και όχι από τον συνήγορό τους. Η κίνηση αυτή, όπως όλα δείχνουν, συνδέεται με την καταγγελία που έγινε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Σοφός (σ.σ.: προ ημερών παραιτήθηκε από την εκπροσώπηση της Μονής Βατοπεδίου) είχε διοριστεί από τον πρώην υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη σε επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ένα μήνα πριν ο Κ. Τσαλικίδης βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του, στην οδό Ευκλείδου 18 στον Κολωνό.

«Έπεσε κεραμίδα στο κεφάλι μας. Νιώθουμε απογοητευμένοι απ΄ όσα μάθαμε σχετικά με τον δικηγόρο μας, αλλά και θυμό για ό,τι συνέβη», λέει στα «ΝΕΑ» ο πατέρας του 39χρονου στελέχους της Vodafone, Γιώργος Τσαλικίδης, ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σχετικά με την υπόθεση του γιου του.

Από την πλευρά του, ο Θ. Σοφός με μία ολιγόλογη δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι δεν εκπροσωπεί πλέον την οικογένεια Τσαλικίδη, λέγοντας: «Απέχω από την εκπροσώπηση της οικογένειας αποκλειστικά και μόνο για την προστασία της υπόθεσης». Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο ίδιος δικηγόρος όταν δημοσιοποιήθηκε ο διορισμός του στη συγκεκριμένη επιτροπή, είχε επισημάνει ότι παρέμεινε σε αυτή μέχρι τον Απρίλιο του 2006, οπότε και παραιτήθηκε, ενώ περίπου δύο μήνες νωρίτερα είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας Τσαλικίδη.