Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΥΠΕΡ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ο ΚΩΣΤΑΣ
ΣΗΜΙΤΗΣ. ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ
ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΟΒΑΡΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ «ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΤΗΣ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ «ΛΑΪΚΙΣΜΟ»
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δύο βασικούς οικονομικούς μύθους που καλλιεργεί ο συντηρητικός πολιτικός χώρος της κυβέρνησης διαψεύδει ο πρώην πρωθυπουργός. Ο πρώτος είναι ότι η κρίση δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Αντίθετα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει: «Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα του δόγματος της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών, το οποίο επέβαλαν οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις επειδή εξυπηρετούσε τα οικονομικά συμφέροντα που τις στήριξαν».

Ο δεύτερος μύθος, παιδί της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο όμως έχουν ενστερνισθεί και πολλοί της προοδευτικής παράταξης, είναι ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που έχει ανάγκη ο τόπος, έχουν νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, οι μεταρρυθμίσεις διαφέρουν ιδεολογικά, ανάλογα με τις στοχεύσεις τους, τις επιλογές των μέσων, την ιεράρχηση των μέτρων, τους τρόπους αποκατάστασης των αδικιών. «Ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να γίνει η κοινωνία μας πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική. Αυτές, όμως, δεν είναι νεοφιλελεύθερες», τονίζει.

Το τελευταίο έχει σημασία καθώς, κατά τον πρώην πρωθυπουργό, η κρίση ετοιμάζεται να επιπέσει με μεγάλη ορμή στην ελληνική οικονομία και η άμυνα της τελευταίας πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, λέει, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των ενδογενών αρνητικών αδυναμιών του τόπου τις οποίες η κρίση απλώς ανέδειξε. Είναι το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης μιας πολιτικής με στόχευση και συνέπεια που όπως υποστηρίζει εφαρμόστηκε στη δεκαετία 1994- 2004, περιλαμβάνοντας- σωστά- και μία διετία πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου.

Μιλά για τη ραγδαία πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, για την υπερχρέωση, για τα ελλείμματα που έκρυψε κάτω από το χαλί η κυβέρνηση, για τα ολιγοπώλια που οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό, για την ψευδαίσθηση- και της κυβέρνησης- που μας δημιούργησε η εισαγόμενη κεφαλαιακή αφθονία ότι θα υπάρχουν πάντα διαθέσιμα κεφάλαια και προειδοποιεί: «Η ύφεση θα μας πλήξει με ορμή εφόσον συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αδιάφοροι τις εξελίξεις και θα μας αναγκάσει να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών μας δραστικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε πάλι ανταγωνιστικοί». Κατά τον κ. Σημίτη έρχεται μια εποχή που η ανάπτυξη θα υποχωρήσει, η ανεργία θα αυξηθεί, «και τους πάντες θα διακατέχει ο φόβος για τις μελλοντικές εξελίξεις».

Μάλιστα, μιλά για κίνδυνο μόνιμων συνθηκών στασιμοπληθωρισμού και αυτή η διαπίστωση, προερχόμενη από το συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι άκρως ανησυχητική.

Κώστας Σημίτης

Η ΚΡΙΣΗ

ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ, 2008 ΣΕΛ. 120, ΤΙΜΗ: 10 ΕΥΡΩ