ΕΝ ΜΕΣΩ σφοδρών αντιδράσεων των εργαζομένων υπεγράφη χθες το μεσημέρι η σύμβαση μεταξύ της κινεζικής εταιρείας Cοscο και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά τα επόμενα 35 χρόνια έναντι 4,3 δισ. ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τις επιμέρους συμφωνίες υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Νίκος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιαν Φου.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός εξήρε το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, χαρακτήρισε στρατηγική την ελληνοκινεζική οικονομική σχέση και τόνισε ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό. Οι Κινέζοι επανέλαβαν ότι τελικός στόχος για την Cosco είναι «να δημιουργήσει, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, ένα δίκτυο λιμένων στην περιοχή από τα οποία θα διακινούνται τα φορτία που θα μεταφέρει η εταιρεία στη Γηραιά Ήπειρο από την Άπω Ανατολή».

Πορεία διαμαρτυρίας

Τη στιγμή της υπογραφής ωστόσο οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠπου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για δέκατο τρίτο συνεχόμενο μήνα- πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ μάλιστα κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης κατά της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης. Η εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης ορίστηκε για την Παρασκευή.

«Αυτό σημαίνει ότι καμία υπογραφή δεν μπορεί να υπάρξει στη σύμβαση παραχώρησης μέχρι την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρουν τα σωματεία. Η ΟΜΥΛΕ ξεκαθαρίζει ότι όποια και εάν είναι η εξέλιξη οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. «Έως τον Οκτώβριο του 2009, που υποτίθεται ότι θα αναλάβουν τα ηνία του λιμανιού οι Κινέζοι, θα παλεύουμε για να ανατρέψουμε στην πράξη αυτή τη σύμβαση», λένε.

Παράδοση υποδομών

Αντιδράσεις για τη σύμβαση έχουν προκληθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «σε μια περίοδο που όλα τα ανεπτυγμένα κράτη επανεξετάζουν και ενισχύουν τον ρόλο του κράτους στην οικονομία, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να παραδώσει τις βασικές υποδομές της χώρας σε ξένες εταιρείες- πολλές από τις οποίες είναι μάλιστα κρατικές».