Ακόμη ένα επεισόδιο στην κατρακύλα της κυβέρνησης, που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ, αποτελεί η χθεσινή διαγραφή του βουλευτή Αρκαδίας Πέτρου Τατούλη, που επαναφέρει το κυβερνών κόμμα αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της οριακής πλειοψηφίας των 151 εδρών.

Αφορμή στάθηκε η ανοικτή επίθεση του κ. Τατούλη στον Πρωθυπουργό, τον οποίο ο πρώην υφυπουργός δεν θεωρεί αμέτοχο ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τις υπόλοιπες «αμαρτωλές» υποθέσεις που ταλανίζουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, σχεδόν όλοι στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για μια προαναγγελθείσα διαγραφή, που γίνεται όμως στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την κυβέρνηση. Ο βουλευτής Αρκαδίας δοκίμαζε τις αντοχές του Μαξίμου από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά πλέον η διαγραφή του από ελάχιστους, εντός και εκτός κυβέρνησης, αντιμετωπίζεται ως «επίδειξη πυγμής» από την πλευρά του κ. Καραμανλή. Αντιθέτως, έρχεται να

Η Ν.Δ. ΘΑ ΑΚΡΟΒΑΤΕΙ

με 151 βουλευτές, τόνιζαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενώ «για τον Τατούλη δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής»

κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και από τους περισσότερους εκτιμάται ότι υπαγορεύθηκε από τη «ζωτική ανάγκη» για τη Ν.Δ. να προστατευθεί η εικόνα του Πρωθυπουργού.

Έκοψε γέφυρες επικοινωνίας

Ακόμη και στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η χθεσινή διαγραφή, καθώς είναι δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα ακροβατεί στο εξής πάνω στην οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «για τον Π. Τατούλη δεν υπάρχει πλέον δρόμος επιστροφής». Το προηγούμενο με τους κ.κ. Δαϊλάκη και Κουκοδήμο δεν πρόκειται να επαναληφθεί, ούτε η Ν.Δ. θα πορευτεί αυτή τη φορά με «151+1» βουλευτές. Όχι μόνον γιατί το Μαξίμου κόβει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον κ. Τατούλη, αλλά γιατί και ο ίδιος δεν επιθυμεί να υπάρχει «υπόγεια συνεργασία» δείχνοντας μεταμέλεια. Αυτό το μήνυμα, άλλωστε, έσπευσε να εκπέμψει τόσο το Μαξίμου που προχώρησε στη διαγραφή του πρώην υφυπουργού και από κάθε κομματικό όργανο όσο και ο κ. Τατούλης που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη απέφυγαν να υπερασπιστούν τον κ. Τατούλη μετά τη διαγραφή του, αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι η χθεσινή εξέλιξη θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. «Είναι άλλη μια κίνηση που γίνεται με καθυστέρηση, μέσα σε συνθήκες κρίσης. Και κανείς δεν ξέρει αυτή την ώρα σε τι βαθμό οι θέσεις Τατούλη βρίσκουν απήχηση στην κομματική μας βάση και την κοινωνία», έλεγε χθες βουλευτής του Λεκανοπεδίου, ο οποίος εκτιμά ότι μόνον πρόσκαιρα η χθεσινή διαγραφή θα ρίξει τους τόνους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Άλλος συνάδελφός του από την ίδια περιφέρεια παρατηρούσε ότι πρόκειται για ακόμη μία κίνηση «που έγινε σε λάθος χρόνο» και έρχεται να προστεθεί σε μία «εικόνα αποσύνθεσης» που έχουν δημιουργήσει το τελευταίο δίμηνο δύο αναγκαστικές απομακρύνσεις υπουργών (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης) και δύο διαγραφές βουλευτών (Τατούλης, Δαϊλάκης).

«Ξένο σώμα»

Με συντονισμένο τρόπο, εξάλλου, από Μαξίμου και Ρηγίλλης επιχείρησαν να περάσουν τη γραμμή στους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη ότι ο κ. Τατούλης ήταν ήδη «ξένο σώμα» για τη Ν.Δ. και πως ουσιαστικά προκάλεσε ο ίδιος τη διαγραφή του. Τόσο ο κ. Ζαγορίτης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ. Αντώναρος ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του κ. Τατούλη αποτελούσαν «έναν ακόμη κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα κινήσεων που έχει κάνει και πιστοποιούν ότι έχει αποκοπεί πολιτικά και ψυχικά από την παράταξη». Παράλληλα, διατύπωσαν υπαινιγμούς ότι μπορεί το νέο «χτύπημα» Τατούλη να ήταν υποκινούμενο, καθώς επιτέθηκαν στον πρώην υφυπουργό κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση «σε μια συγκυρία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση και να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Το παρασκήνιο της διαγραφής

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε χθες το πρωί ότι δεν μπορεί να μείνει «αναπάντητη» νέα «πρόκληση» του κ. Τατούλη γιατί πλέον θα βρισκόταν ο ίδιος στο στόχαστρο των διαφωνούντων βουλευτών- σε μια στιγμή, μάλιστα, που καταρρέει δημοσκοπικά και το έως πριν από λίγους μήνες ατού Καραμανλή (η «καταλληλότητά» του για την πρωθυπουργία). Ο Πρωθυπουργός, νωρίς το πρωί, όταν πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της συνέντευξης Τατούλη (στο «Έθνος») αποφάσισε τη διαγραφή του βουλευτή και ενημέρωσε όλους τους κορυφαίους υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ουδείς επιχείρησε να τον αποτρέψει, αντιθέτως οι περισσότεροι έκριναν ότι η διαγραφή Τατούλη «είναι πλέον αναπόφευκτη» και αν ο Πρωθυπουργός άφηνε την «πρόκληση» χωρίς συνέπειες, τότε «θα διακινδύνευε τον ηγετικό του ρόλο».

Η επιστολή διαγραφής του κ. Τατούλη διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής χθες το μεσημέρι, την ώρα που ο Πρωθυπουργός συσκεπτόταν στο Μαξίμου με τον γραμματέα της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διαγραφή του βουλευτή και από κάθε κομματικό όργανο, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα από τον κ. Τατούλη να βρει ένα κομματικό βήμα (Νομαρχιακή Οργάνωση κ.α.), μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει στην αντεπίθεση. Κατά τον κ. Ζαγορίτη, «βάσει του Καταστατικού του κόμματος αίρονται αυτοδικαίως όλες οι κομματικές ιδιότητες που απέρρεαν από το αξίωμα του κ. Τατούλη».

Δύο διαγραφές σε μια 10ετία

Η ΠΡΩΤΗ διαγραφή του Π. Τατούλη (τον Φεβρουάριο του 1998, μαζί με τον Γ. Σουφλιά) για πολλούς στη Ν.Δ. επικύρωσε την κυριαρχία του Κων. Καραμανλή στο κόμμα και του άνοιξε τον δρόμο για την πρωθυπουργία. Η δεύτερη διαγραφή του 55χρονου βουλευτή Αρκαδίας βρίσκει τον Πρωθυπουργό σε αντίστροφη πορεία. Μετά την εκλογική νίκη του 2004 οι σχέσεις είχαν εξομαλυνθεί, ο Π. Τατούλης βρέθηκε ως υφυπουργός στο υπουργείο Πολιτισμού, με τον κ. Καραμανλή άμεσο πολιτικό του προϊστάμενο, αλλά η ρήξη του με τον τότε γενικό γραμματέα Χρ. Ζαχόπουλο ήταν ουσιαστικά και ο βασικός λόγος που στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης βρέθηκε στην έξοδο. Παρά ταύτα στις εκλογές του 2007 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Αρκαδία.

– ΣΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ήρθε το πρώτο μεγάλο χτύπημα του Π. Τατούλη, την ώρα που στη Ν.Δ. πανηγύριζαν για το βέτο στα Σκόπια. Στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος οι πανηγυρισμοί τελείωσαν τη στιγμή που ο πρώην υφυπουργός κατέβηκε από το βήμα. «Ο λαός δεν χρειάζεται Καίσαρες και Χατμάνους… Αφέθηκε άπλετος χώρος για να δημιουργηθούν παραμυθίες μεταρρυθμίσεων… Οι ηθικιστικές ρητορείες μπορεί να ηχούν όμορφα, έχουν όμως ελάχιστη ουσία και μηδαμινή αποτελεσματικότητα», είπε- μεταξύ άλλων- με το βλέμμα στον Πρωθυπουργό.

– ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ προκάλεσε νέο βραχυκύκλωμα στο Μαξίμου συνυπογράφοντας με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ σε θέματα περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλη και τον βουλευτή του ΣΥΝ Μιχ. Παπαγιαννάκη επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, με την οποία ζητούσε να παγώσει το νέο χωροταξικό σχέδιο.

– ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ αγνόησε την πρόσκληση Καραμανλή σε δείπνο στην Καστέλλα και φρόντισε να παρευρεθεί την ίδια ώρα σε… έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας στην Άνδρο.

– ΣΤΙΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ άναψε νέες φωτιές στον κ. Καραμανλή, μέσω του προσωπικού του ιστολογίου, που είχε αρχίσει να αποκτά ευρύ κοινό: «Η πολιτική δεν ασκείται με ψυχογραφήματα. Και ούτε ζούμε σε εποχές και χώρες που αρκούσε η φήμη ότι ο ηγεμόνας ή άρχοντας ή κοτζάμπασης “έπαιζε νευρικά τα δάκτυλα στο τραπέζι, με οργή” για να κλειδαμπαρωθούν οι χωρικοί στα σπιτικά τους από φόβο και δέος…».

– ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, με διπλό «χτύπημα» σε Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη, ενίσχυσε την εσωκομματική πίεση στον κ. Καραμανλή, πριν εμφανιστεί στη ΔΕΘ. Ζητώντας ανοικτά την παραίτηση του τότε υπουργού Επικρατείας, τόνισε ότι «αν δεν ενεργήσει ο ίδιος ο κ. Ρουσόπουλος προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε ο Πρωθυπουργός οφείλει να τον “παραιτήσει” από τη συγκεκριμένη θέση. Η συνύπαρξη αυτή “δημιουργεί λάθος πρότυπα και προσβάλλει τους Έλληνες πολίτες”»…

– ΣΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., αγνόησε τα «τελεσίγραφα» Καραμανλή και καταλόγισε και στον ίδιο ευθύνες για τα γαλάζια σκάνδαλα. «Κανείς μας δεν έχει άλλοθι ότι δεν άκουσε, δεν είδε, δεν γνωρίζει. Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τη φυλακισμένη στον πύργο βασιλοπούλα», είπε- και διεσώθη από τη διαγραφή μόνο και μόνο γιατί είχε μιλήσει σε κοματικό όργανο.

Βλέπουν συνωμοσίες και… νέο κόμμα στη Ν.Δ.

Με σενάρια συνωμοσίας που εξυφαίνονται από «συμφέροντα» και αποσκοπούν στην ανατροπή της κυβέρνησης ή του Κων. Καραμανλή, επιχειρούν πλέον στη Ν.Δ. να συνδέσουν το νέο «χτύπημα» Τατούλη.

Μαξίμου και Ρηγίλλης απειλούν με προσφυγή στις κάλπες, στην περίπτωση που προκύψει νέο κρούσμα «απειθαρχίας» από γαλάζιο βουλευτή.

Προς το παρόν, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι για το επόμενο διάστημα οι 151 βουλευτές της Ν.Δ. θα εμφανιστούν «σαν μια γροθιά», ενώ κατά πληροφορίες μπαίνει σε εφαρμογή και ένα σχέδιο απαξίωσης του βουλευτή Αρκαδίας απέναντι στη βάση του κόμματος. Εκτός από τον κ. Ζαγορίτη και τον κ. Αντώναρο που, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησαν ως «υπονομευτή» τον κ. Τατούλη, στο παιχνίδι της «συνωμοσίας» μπήκαν και βουλευτές, όπως ο κ. Ι. Μανώλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευθεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού κάνεις μόνο αν έχεις κάτι στο μυαλό σου και αν υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο ή για νέο κόμμα ή για αλλαγή του Καραμανλή». Το κλίμα αυτό, μάλιστα, έσπευσε να ενισχύσει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σχολιάζοντας τη διαγραφή Τατούλη απέπεμψε στη γαλλική παροιμία «Cherchez la femme» (αναζητήστε τη γυναίκα).

Δεν το περίμενε

Ο κ. Τατούλης, ο οποίος δεν ανέμενε- όπως λέει ο ίδιος σε συνεργάτες του- ότι αυτή τη φορά και μέσα στο βαρύ κλίμα για τη Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός θα προχωρούσε στη διαγραφή του, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «θα συνεχίσει να εκφράζει τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών», ενώ μέσω του προσωπικού του ιστολογίου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Καραμανλή. «Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε προσωπικό και πολιτικό αδιέξοδο… Με τη σημερινή του πράξη πήρε θέση. Ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, διάλεξε τη διαφθορά από τη διαφάνεια… Ένας Πρωθυπουργός σε ομηρεία και εγκλωβισμένος σε προσωπικά αδιέξοδα είναι επικίνδυνος για τη χώρα», ανέφερε. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, σημειώνοντας ότι «η Κεντροδεξιά πρέπει να ξαναβρεί τις χαμένες της ρίζες και ο μεσαίος χώρος να ανακαλύψει και πάλι τρόπο να εκφρασθεί». Κομματικά στελέχη που συνομιλούν μαζί του δεν απέκλειαν να δραστηριοποιηθεί το επόμενο διάστημα στον χώρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, σε εκδήλωση της οποίας είχε συμμετάσχει τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, ο κ. Τατούλης έσπευσε να απαξιώσει και τα σενάρια συνωμοσίας, διαμηνύοντας στους επικριτές του ότι «αν υπάρχουν Εφιάλτες, τότε εκείνοι κατοικούν στην αντίπερα όχθη».

Τι είπε

Νωρίτερα, με τη συνέντευξή του στο «Έθνος» που οδήγησε στη διαγραφή, είχε τονίσει- με φόντο το σκάνδαλο του Βατοπεδίου- ότι «ο Πρωθυπουργός έχει άποψη και γνώση από την πρώτη κιόλας στιγμή και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος, αλλά συνένοχος». Και προσέθετε: «Αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει, ωστόσο, ότι είναι όμηρος, δεν έχει παρά να καταγγείλει με ονοματεπώνυμο τους απαγωγείς του. Η παράταξη διαθέτει ακόμη θαρραλέες δυνάμεις που θα συνδράμουν στην απελευθέρωσή του…». Τη διαγραφή του κ. Τατούλη σχολίασε με δηκτικό ύφος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. «Όσο δεν διαγράφονται τα προβλήματα θα διαγράφονται βουλευτές», ανέφερε προκαλώντας οξύτατη αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς, με το επιχείρημα ότι παρενέβη στο εσωτερικά άλλου κόμματος, παραβιάζοντας έναν άτυπο πολιτικό κανόνα. «Μας συγκινεί το ενδιαφέρον του κ. Παπανδρέου για τη διαγραφή του κ. Τατούλη», σχολίασαν από την πλευρά τους, με υπαινικτικό ύφος, επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης.

Η Δικαιοσύνη ερευνά τον «γαλάζιο εκβιασμό»

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της Δικαιοσύνης βρίσκεται και πάλι η υπόθεση για τον «γαλάζιο εκβιασμό» από το δεξί χέρι τού πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, Παναγιώτη Ζαχαρίου εις βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση την καταγγελία του εφοπλιστή Φώτη Μανούση.

Χθες ο Φ. Μανούσης δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στον 20ό τακτικό ανακριτή Απόστολο Ζαβιτσάνο.

Ο καταγγέλλων εφοπλιστής στην πρώτη του «επίσκεψη» στο ανακριτικό γραφείο περιορίστηκε σε μία τυπική επανάληψη όσων είχε καταθέσει στον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, υποστηρίζοντας ότι είχε δώσει χρήματα, περίπου 800.000 ευρώ, σε στενό συνεργάτη του κ. Παυλίδη, προκειμένου να εξασφαλίσει θαλάσσιους διαύλους, ώστε τα πλοία του να εκτελούν δρομολόγια στην άγονη γραμμή.