Πολιτικοί αναλυτές περιγράφουν τις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ, ως τις πρώτες «παγκόσμιες αμερικανικές προεδρικές εκλογές». Πράγματι, ίσως είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες την οποία παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον κάτοικοι από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε πόλεις και χωριά της Γκάνα εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε ολονυκτίες για τον Μπάρακ Ομπάμα, προσευχόμενοι να βγει αληθινό το όνειρό τους και να αναλάβει για πρώτη φορά στην ιστορία τη διοίκηση στο Λευκό Οίκο κάποιος με ρίζες από την Αφρική. Στο Παρίσι, μια κονκάρδα από την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα αρκεί για να πάρει κανείς κεράσματα και δωρεάν φρούτα στη λαϊκή, ενώ στον Καναδά τέσσερις στους πέντε πολίτες εκφράσουν την προτίμησή τους στον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Στο Μουμπάι, γλύπτες κατασκεύασαν προς τιμήν του Ομπάμα, ένα επίχρυσο αντίγραφο ύψους 60 εκατοστών της ινδικής πιθηκόμορφης θεότητας Χανουμάν, ίδιο με εκείνο το μικρό που κουβαλά πάντα μαζί του ο γερουσιαστής του Ιλινόις ως φυλαχτό για καλή τύχη.

Στην Αυστραλία, η οικονομική εφημερίδα «The Australian Financial Review» κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο στο κεντρικό της άρθρο: «Ο Ομπάμα είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για την αναγέννηση της Αμερικής». Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ο πλανήτης περισσότερο από ποτέ λαχταρά την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η αγγλόφωνη εφημερίδα «Gulf News» κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας στο κεντρικό της άρθρο ότι «μόνο ο Ομπάμα μπορεί να επανορθώσει την εικόνα της Αμερικής που κατέστρεψε η διακυβέρνηση Μπους», ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη ταξίδεψαν για να φτάσουν στο ιαπωνικό χωριό του Ομπάμα, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Κιότο. Στο παραθαλάσσιο αυτό χωριό που το όνομά του σημαίνει «μικρή ακτή», οι φωτογραφίες του αφροαμερικανού υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία κυριαρχούν κατά μήκος των κεντρικών δρόμων, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για τον εορτασμό της νίκης του. Σε ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής παραδοσιακών ιαπωνικών γλυκισμάτων η παραγωγή έχει αυξηθεί στο διπλάσιο, καθώς οι ιδιοκτήτες του υποσχέθηκαν δωρεάν γλυκά σε όλους τους πελάτες τους, αν νικήσει ο Ομπάμα.

Στο Βιετνάμ το ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εκλογές είναι επίσης αυξημένο, με αρκετούς βιετναμέζους να υποστηρίζουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, καθώς είναι γνωστό πως είχε χτυπηθεί εκεί κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών το 1967, πως κρατήθηκε αιχμάλωτος πολέμου για περισσότερα από πέντε χρόνια και πως, ως γερουσιαστής, τη δεκαετία του ’90 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. –«Ο Μακέιν είναι άνθρωπος που μπορεί να καταλάβει τους βιετναμέζους», πιστεύουν αρκετοί κάτοικοι της χώρας και τον χαρακτηρίζουν ως «γενναίο πατριώτη».

Το Ισραήλ επίσης πιστεύει ότι ο Μακέιν θα είναι πιο σταθερός και ένθερμος υποστηρικτής των συμφερόντων του κράτους αυτού, ενώ στην Αίγυπτο, πρόσφατη δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Moheet έδειξε ότι το 83% των Αιγυπτίων αδιαφορεί για τις αμερικανικές εκλογές.

Αντίθετα στο Πακιστάν, σε μια χώρα σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι περισσότεροι κάτοικοι θα μείνουν μπροστά στις τηλεοράσεις και τις οθόνες των υπολογιστών τους περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ. Άλλωστε το αποτέλεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή αλλά και την πορεία της οικονομίας στη χώρα.

Στην Ευρώπη κυριαρχεί σαφώς η προτίμηση στον Ομπάμα, όπως και η αισιοδοξία ότι θα είναι αυτός που θα κερδίσει. Όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Γκούντχαρτ, εκδότης του βρετανικού περιοδικού «Prospect», «οι προσδοκίες όλων των ευρωπαίων για τη νίκη του Ομπάμα είναι εξαιρετικά υψηλές και υπάρχει ο κίνδυνος μιας μεγάλης απογοήτευσης, αν δεν εκλεγεί».

Την ίδια στιγμή, ο Ζόζεφ Ιόφ, εκδότης του γερμανικού «Die Zeit», σημειώνει ότι «η απογοήτευση θα είναι μεγάλη και αν εκλεγεί ο Ομπάμα. Γιατί και υπό τη δική του ηγεσία, η Αμερική θα παραμείνει στενή σύμμαχος του Ισραήλ και θα εξακολουθήσει να ασκεί την ίδια εχθρική πολιτική απέναντι στο Ιράν».

Σε μια παγκόσμια ηλεκτρονική ψηφοφορία που διοργανώνει το βρετανικό περιοδικό «The Economist», είναι φανερό ότι οι περισσότερες χώρες του πλανήτη υποστηρίζουν τον Μπάρακ Ομπάμα. Όπως εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής του περιοδικού Ρόμπιν Σέπαρντ, «πολύ λίγες χώρες στον κόσμο υποστηρίζουν τον Τζον Μακέιν. Ο πλανήτης θέλει την αλλαγή που πρεσβεύει ο Ομπάμα. Ακόμα περισσότερο όμως θέλει το τέλος της διακυβέρνησης Μπους». Ο Σέπαρντ εκτιμά πως «περισσότερο από την προτίμησή τους στον Ομπάμα, οι ευρωπαίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους από τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης Μπους».

Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει επίσης τον Μπάρακ Ομπάμα ως επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενδεικτικό είναι ότι στην ψηφοφορία που διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσα από το site της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το 74,3% δηλώνει την προτίμησή του στον Μπάρακ Ομπάμα, έναντι του 3,1% εκείνων που θα προτιμούσαν την εκλογή του Τζον Μακέιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 21% δεν επιλέγει ούτε τον έναν ούτε τον άλλο υποψήφιο, καθώς εκτιμά πως δεν θα αλλάξει τίποτα για τα ελληνικά συμφέροντα.