Το πρώτο βήμα για την αγορά από τη χώρα μας 45 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ έγινε, όπως όλα δείχνουν, κατά την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στην Αθήνα.


Το πρώτο βήμα για την αγορά από τη χώρα μας 45 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ έγινε, όπως όλα δείχνουν, κατά την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στην Αθήνα. Ύστερα από πιέσεις μηνών, ο Γάλλος Πρόεδρος για πρώτη φορά είδε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανάβει πράσινο φως από τον Κώστα Καραμανλή για την προμήθεια του αεροσκάφους της γαλλικής Ντασό.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωναν χθες ότι για να γίνει αυτό το βήμα χρειάστηκε ο Νικολά Σαρκοζί να τροποποιήσει την αρχική πρότασή του για απευθείας αγορά των αεροσκαφών. Στη δίωρη συζήτηση που είχε με τον κ. Καραμανλή την περασμένη

ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

αποφασίστηκε η ενίσχυση των σχέσεων γαλλικής και ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας διά της συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων

Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε να αντικαταταστήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τον στόλο των 45 Μιράζ που διαθέτει σήμερα, καταβάλλοντας ουσιαστικά μια δαπάνη μικρότερη από την αρχική, αφού θα περιορίζεται στη διαφορά κόστους ανάμεσα στα δύο αεροσκάφη και στον εξοπλισμό τους. Δύο επιτροπές

Η νέα πρόταση χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα, εντός του καλοκαιριού, να συσταθούν δύο επιτροπές σε Αθήνα και Παρίσι που θα αξιολογήσουν το περιεχόμενό της. Σημειώνεται ότι από τα 45 Μιράζ που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία τα 15 αποκτήθηκαν πρόσφατα και θεωρούνται τελευταίας τεχνολογίας, τα 10 έχουν αναβαθμιστεί σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ τα υπόλοιπα 20 είναι παλαιού τύπου (Μιράζ 2000) και έχει αποφασιστεί η τεχνολογική αναβάθμισή τους. Κατά τις ίδιες πηγές, εάν η τελική δαπάνη για την αντικατάσταση των Μιράζ είναι εύλογη, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αποδοχή της πρότασης Σαρκοζί, αφού η χώρα μας θα αποκτήσει νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλό τίμημα σε σχέση με την το αρχικό κόστος των Ραφάλ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επίσης ότι η αγορά αυτή, εάν ευοδωθεί, δεν θα αναστείλει την αγορά άλλων 40 αεροσκαφών νέας γενιάς, για την οποία οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του 2008.

Οι «ανταγωνιστές»

Σημειώνεται ότι ανταγωνιστικά προς το Ραφαλ αεροσκάφη τα οποία εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τα αμερικανικά F-16 (νέο μοντέλο) και τα F-18 Σούπερ Χορνέτ, το ευρωπαϊκό Γιουροφάιτερ, το σουηδικό Γκριπέν και το ρωσικό Σουχόι.

Θετικό κλίμα, εξάλλου, αντιμετώπισε στην Αθήνα ο Νικολά Σαρκοζί για το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που επιδιώκει να υλοποιήσει η Γαλλία στη χώρα μας, αν και δεν υπήρξαν για κανένα τελικές αποφάσεις. Για το Παρίσι, τα Ραφάλ αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, όπως φανερώνει και η διαφήμιση που έκανε ο κ. Σαρκοζί (στη διάρκεια των δηλώσεών του στην Αθήνα) στην πρώτη συμφωνία της Ντασό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αντικατάσταση 63 Μιράζ με ισάριθμα Ραφάλ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γαλλική εταιρεία δεν έχει καταφέρει έως τώρα να πουλήσει αεροσκάφη αυτού του τύπου στο εξωτερικό- έχει πουλήσει ωστόσο αρκετά στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Η γαλλική κυβέρνηση έδειξε έντονο ενδιαφέρον και για τη συμπαραγωγή φρεγατών FRΕΜΜ (4 τώρα και 2 αμέσως μετά), αλλά και την προμήθεια 15 ελικοπτέρων έρευνας- διάσωσης Super Ρuma από την Αθήνα.

Ανάμεσα στις δύο χώρες υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας για τη μετεκπαίδευση πιλότων, ενώ με κοινή διακήρυξη των κ.κ. Καραμανλή και Σαρκοζί, Ελλάδα και Γαλλία εγκαθιδρύουν στρατηγική εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας, η οποία προβλέπει και την ενίσχυση των σχέσεων της γαλλικής και της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας διά της συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων.

Κοινές περιπολίες στις ελληνικές θάλασσες για λαθρομετανάστες


ΑΚΟΜΑ και κοινές περιπολίες Ελλήνων και Γάλλων στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας περιλαμβάνει η «Νέα Συμμαχία» που εξήγγειλε με κάθε επισημότητα από το βήμα της Βουλής ο Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο υπουργών Εθνικής Άμυνας κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ερβέ Μορέν έχει ήδη τεθεί το θέμα του ελέγχου των μεταναστών και πρόθεση της Γαλλίας είναι να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρξει μία διμερής συνεργασία ΕλλάδαςΓαλλίας στο θέμα αυτό, αν και ακόμα οι συνομιλίες είναι σε πρώιμο στάδιο».

Το θέμα του ελέγχου της μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο για τους Γάλλους, αφού μία από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας που ξεκινά την 1η Ιουλίου είναι ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Εξάλλου ο κ. Σαρκοζί ήταν σαφής λέγοντας πως «Η Γαλλία και η Ελλάδα δεν θέλουν μια κλειστή Ευρώπη. Ούτε, όμως, και μια Ευρώπη η οποία κοιτά ανήμπορη κύματα μετανάστευσης ανεξέλεγκτα. Και γνωρίζω ότι η χώρα σας πιέζεται από μεταναστευτικά κύματα». Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε με έμφαση πως «το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δικό μας πρόβλημα. Γι΄ αυτό και δεν θέλω να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνη στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.