Τα σενάρια είναι τρία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο και αύριο βράδυ θα ξέρουμε ποιο από αυτά θα ισχύσει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια μονομαχία Τάσσου ΠαπαδόπουλουΔημήτρη Χριστόφια εμφανίζεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη. Κανείς δεν αποκλείει όμως είτε ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης θα είναι αυτός που θα δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο με τον κ. Παπαδόπουλο είτε ο νυν Πρόεδρος να τεθεί εκτός μάχης και να έχουμε μονομαχία Χριστόφια- Κασουλίδη.

Αν υλοποιηθεί το τελευταίο σενάριο, θα σημαίνει επιβεβαίωση της κυριαρχίας ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, των δύο βασικών πόλων γύρω από τους οποίους κινήθηκε η πολιτική ζωή στην Κύπρο από την ανεξαρτησία έως σήμερα. Θα σημαίνει επίσης ότι τα κόμματα αυτά κατάφεραν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους επαναπατρίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των διαρροών προς τον κ. Παπαδόπουλο. Όποιο όμως αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη της Κυριακής, η επόμενη μέρα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς οδηγεί- λόγω του προεδρικού συστήματος- σε «αναγκαστικές» συμμαχίες που κατά κανόνα αναιρούν την πολιτική επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στην προεκλογική εκστρατεία. Ούτε είναι βέβαια τυχαίο ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν ανοίγει τα χαρτιά του, τι θα κάνει δηλαδή στον δεύτερο γύρο. Κι εκείνοι που στην αρχή της προεκλογικής περιόδου είχαν δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξουν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, αν ο «δικός» τους αποκλεισθεί, σταδιακά αναίρεσαν αυτές τις θέσεις.

Δύο γραμμές. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τρεις υποψηφίους αλλά για δύο γραμμές στο Κυπριακό, υπονοώντας ότι ΧριστόφιαςΚασουλίδης έχουν την ίδια πολιτική στο Κυπριακό. Είναι καθαρό από την προεκλογική εκστρατεία ότι η πολιτική του κ. Παπαδόπουλου δέχθηκε και από τις δυο πλευρές έντονα πυρά για αδράνεια και έλλειψη πρωτοβουλιών. Άνοιξαν ακόμα περισσότερο ο κ. Χριστόφιας και λιγότερο ο κ. Κασουλίδης τον φάκελο των συνομιλιών στο Μπούρκενστοκ για το σχέδιο Ανάν, προσάπτοντας στον κ. Παπαδόπουλο βαριές κατηγορίες ότι δεν διαπραγματεύθηκε αλλά «πήγε για να τουμπάρει...» το σχέδιο.

Το Κυπριακό για μια ακόμα φορά θα κρίνει κατά τα φαινόμενα την προεδρική εκλογή. Και είναι ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσον οι Κύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ του κ. Παπαδόπουλου για ένα «δεύτερο όχι αν χρειαστεί...» όπως τονίζει το επιτελείο του ή εάν θα επιλέξουν μια «επιθετική πολιτική πρωτοβουλιών» για λύση του Κυπριακού όπως υπόσχονται Χριστόφιας - Κασουλίδης. Το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης θα αποδείξει κάτι πολύ σημαντικό. Αν δηλαδή το ρήγμα μεταξύ του «ναι» και του «όχι» έκλεισε ή αν εξακολουθεί να τροφοδοτεί πολιτικές και υποψηφίους.

Επανεκλογή του κ. Παπαδόπουλου δυνητικά σημαίνει επαναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού καθώς δεν είναι κρυφή η φιλοδοξία του νυν προέδρου να δημιουργήσει έναν τρίτο πόλο στο κέντρο πέραν της Αριστεράς (ΑΚΕΛ) και της Δεξιάς (ΔΗΣΥ). Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, αλλά η εξουσία αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την συμμαχία των κομμάτων που υποστηρίζει τον κ. Παπαδόπουλο καθώς στους κόλπους της περιλαμβάνεται η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ, το εθνικιστικό ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι και το προσωποπαγές ΑΔΗΚ. Είναι βέβαιο πως σε περίπτωση αποκλεισμού του κ. Παπαδόπουλου από τον δεύτερο γύρο τα κόμματα αυτά θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Σε περίπτωση όμως επιτυχίας, οι κραδασμοί σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ είναι αυτήν τη στιγμή άγνωστο πού μπορούν να οδηγήσουν.

«Ιστορικός συμβιβασμός». Το ερώτημα που πλανάται για τον δεύτερο γύρο σε περίπτωση αποκλεισμού είτε του κ. Χριστόφια είτε του κ. Κασουλίδη είναι αν θα υπάρξει αυτό που έχει αποκληθεί «ιστορικός συμβιβασμός» Δεξιάς και Αριστεράς, αν δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα- χάριν του Κυπριακού- θα βρουν οδό συνεννόησης για να αποκλεισθεί η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών σημαίνει την απαρχή διαμόρφωσης νέου πολιτικού σκηνικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από