Στα μάτια κοίταξαν τους μετανάστες της Αθήνας 14 νέοι φωτογράφοι και 84 μαθητές επιχειρώντας να καταγράψουν καθημερινές ιστορίες στους δρόμους της πόλης για την έκθεση «City streets»
Μπορεί το βλέμμα του μετανάστη που πλένει παρμπρίζ αυτοκινήτων στα φανάρια να διαπεράσει τη σαπουνάδα και να φτάσει τα μάτια του οδηγού; Μπορεί ένας έγχρωμος Άγιος Βασίλης να μοιράσει δώρα και ελπίδες; Μπορεί το γέλιο ενός παιδιού πάνω στην ένταση του παιχνιδιού να έχει εθνικότητα; Μια βόλτα στους δρόμους της άλλης Αθήνας, εκεί όπου αναπνέουν, δημιουργούν και ελπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, επιχειρεί να δώσει τις απαντήσεις. Βόλτα που αποτυπώθηκε σε 200 φωτογραφικά καρέ με ευαισθησία και διεισδυτικό βλέμμα από 14 νέους φωτογράφους και 84 μαθητές Διαπολιτισμικών Σχολείων της Αττικής και παρουσιάζεται στην έκθεση «City streets- Δρόμοι της πόλης», η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Βρετανικού Συμβουλίου και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επί 14 μήνες, 14 νέοι φωτογράφοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Ακολούθησαν τους μετανάστες στα στέκια και τη δουλειά τους, κατέγραψαν την προστατευτική αγκαλιά της μητέρας και τη σκληρή του αγοραίου έρωτα, τα βλέμματα της αγωνίας στις ουρές για ένα χαρτί, το παιχνίδι στις γειτονιές, την απόγνωση πίσω από τα σίδερα του κρατητηρίου σε εικόνες, σε μεγάλα ασπρόμαυρα καρέ. Παράλληλα μαθητές με μικρές ψηφιακές μηχανές «έκλεβαν» έγχρωμες (και σε μικρότερο μέγεθος) στιγμές, από τη γιαγιά τους που μαγειρεύει μέχρι τα κουρασμένα πρόσωπα των γονιών τους για να απαθανατίσουν με τη δική τους οπτική την καθημερινότητά τους.

ΙΝFΟ

«City streets- Δρόμοι της πόλης» στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20) έως 13 Ιανουαρίου, ΤρίτηΚυριακή 10.00-14.00 και Τρίτη- Παρασκευή 18.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη.

«Ήταν κάτι καινούργιο, αν και αρκετοί από εμάς έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα των μεταναστών. Πρόκειται για φαινόμενο που διαμορφώνει την κοινωνία μας, αλλάζει την πόλη. Ελπίζουμε με την έκθεση να καταφέρουμε να βοηθήσουμε τον επισκέπτη να ξεπεράσει στερεότυπα και προκαταλήψεις και να καταλάβει τον μετανάστη, να τον κοιτάξει στα μάτια» λέει στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Στεφάνου, που συμμετέχει στην έκθεση μαζί με τους Εμμανουέλλα Αργυροπούλου, Μαρία Βιδάλη, Βαγγέλη Γεώργα, Αχιλλέα Ζάβαλλη, Βανέσσα Ζωχιού, Αναστάσια Κουρμπέλα, Φώτη Ματσούκα, Μαρίνα Νικόλοβα, Χρύσα Ποσνακίδου, Γιάννη Σίμο, Ένρι Τσανάι.

«Υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα που τις βλέπουμε σαν γκέτο, πολλοί φοβόμαστε να τις πλησιάσουμε. Κι όμως, αυτές οι γειτονιές ζωντανεύουν χάρη στους μετανάστες. Τα παιδιά των προσφύγων πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τα Ελληνόπουλα, παίζουν μαζί, αποκτούν κοινή ταυτότητα και θα αποτελέσουν τη νέα γενιά. Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μας», συνεχίζει ο φωτογράφος και καθηγητής Χημείας σε Γυμνάσιο.

«Από τις πιο σοκαριστικές εμπειρίες μου ήταν όταν επισκέφθηκα το Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Συνάντησα γύρω στους 20 ανηλίκους, ηλικίας 14-17 ετών, που βρίσκονταν επί τρεις μήνες στο κρατητήριο επειδή δεν είχαν χαρτιά και όχι για κάποια αξιόποινη πράξη. Οι δικοί τους μάλιστα δεν μπορούσαν να τους βγάλουν ούτε καν να εμφανιστούν, διότι ούτε εκείνοι είχαν χαρτιά. Ένιωσα πολύ παράξενα. Φορτίστηκα διότι έβλεπα την αγωνία, την απόγνωσή τους και την ανάγκη τους για επικοινωνία», δίνει τη μαρτυρία της η Ιωάννα Κατσαρού, που εκτός των άλλων πα ραδίδει μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες.

Δυσκολότερα ήταν τα πράγματα για τον Αφγανό φωτογράφο Νεμάτ Χασάν που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. «Οι πρωταγωνιστές μου είχαν περισσότερες αντιρρήσεις. Φοβόντουσαν ότι μπορεί να τους εκμεταλλευόμουν, επειδή ήμουν «δικός τους». Σκέφτονταν πως μπορεί να έβγαζα χρήματα, πως μπορεί να χρησιμοποιούσα τις φωτογραφίες για άλλους λόγους από αυτόν για τον οποίο τους έλεγα. Με άλλα λόγια, φοβόντουσαν την προδοσία», συνεχίζει ο φωτογράφος που έχει σπουδάσει ζωγραφική.

Τελικά, αυτή η έκθεση λέει την αλήθεια για τους μετανάστες; «Υπάρχουν πολλές αλήθειες και η έκθεση λέει μία από αυτές. Δεν λέει την αλήθεια της ζωής των μεταναστών, αλλά εκείνη που βλέπουμε οι Έλληνες, οι κάτοικοι της Αθήνας με τις προκαταλήψεις μας. Είναι η αλήθεια του φωτογράφου. Άλλωστε, η απόλυτη αλήθεια δεν είναι μετρήσιμη» επισημαίνει ο Νίκος Οικονομόπουλος, που έχει την ευθύνη για την επιλογή των φωτογραφιών και την επιμέλεια της έκθεσης.

Σε Θεσσαλονίκη και Βρυξέλλες


Το φωτογραφικό «ταξίδι» στην Αθήνα των μεταναστών ξεκίνησε πριν από 14 μήνες με πρόσκληση του Βρετανικού Συμβουλίου και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε φωτογράφους 20-30 ετών.

Από τους 90 υποψηφίους οι 14 πήραν το πράσινο φως και παρακολούθησαν σεμινάριο με τον φωτογράφο Νίκο Οικονομόπουλο. Ταυτοχρόνως ο Καμίλο Νόλλας ανέλαβε να συντονίσει τους μαθητές και η ανθρωπολόγος Ναντίνα Χριστοπούλου συγκέντρωσε μαρτυρίες μεταναστών οι οποίες περιλαμβάνονται στον εντυπωσιακό κατάλογο της έκθεσης (τιμή: 35 ευρώ). «Έπρεπε να πούμε μια ιστορία δρόμου που να έχει ενδιαφέρον και κίνηση και για να το πετύχω έπρεπε να λειτουργήσω κατά την επιλογή των φωτογραφιών με ελευθερία και χωρίς να τηρήσω δημοκρατικές διαδικασίες», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Νίκος Οικονομόπουλος. Η έκθεση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες.