Η δικτατορία της σάχλας


Στη χώρα μας η διασκέδαση με σαχλαμάρες είναι υποχρεωτική, όπως και η αποδοχή της βλαχομπαρόκ κακογουστιάς που επικρατεί στην εγχώρια τηλεόραση
Σε κανένα μέρος του κόσμου η διασκέδαση δεν είναι υποχρεωτική. Στη χώρα μας είναι. Και έχει αναλάβει η τηλεόραση την καλλιέργεια πνεύματος αποδοχής της πιο σκληρής δικτατορίας και από όλες τις αιμοσταγείς της ιστορίας, της δικτατορίας της αδιάκοπης και ξεδιάντροπης σάχλας.

Όσο πιο χυδαίος, προκλητικός και αυθάδης είναι ο διασκεδαστής τόσο περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο έχει στη διάθεσή του για να προβάλλει και, εν τέλει, επιβάλει το κακό γούστο του. Αν δεν έχει δική του εκπομπή, γίνεται περιζήτητος από εκείνους που έχουν.

Και φυσικά, έχει την αλαζονεία να προβάλλει τη δική του κακογουστιά και εκείνων που τον φιλοξενούν- αποδεικνύοντας έτσι ότι διαθέτουν την ίδιαως το απόλυτο «καλό γούστο». Για παράδειγμα, ήταν τουλάχιστον ξεκαρδιστικός- για όσους έχουν αντοχή ακόμη και γελούν, αντί να κλαίνε με τα χάλια μαςο προβαλλόμενος ως μετρ της υψηλής ραπτικής Λάκης Γαβαλάς, που κλήθηκε από το ριάλιτι «ΤV Stars» να συμβουλέψει για θέματα μόδας επίδοξη «παρουσιάστρια». Και εκείνη, για να τον ευχαριστήσει, είπε τον κανόνα που της έμαθε: «Το γούστο είναι σαν το χρήμα, μόνο το πολύ είναι αρκετό». Δουλευόμαστε; Ποιο γούστο σε ένα ριάλιτι στριμωγμένο σε ένα στούντιο με φτηνά σκηνικά, όπου η μεν επίδοξη παρουσιάστρια ήταν ντυμένη (διά χειρός «καλόγουστου Γαβαλά»;) σαν αποκριάτικη μασκαράτα και η κανονική παρουσιάστρια, μία εκ των αφών Μαγγίρα, ντυμένη κάτι ανάμεσα σε σέξι «κουνελάκι» (στο πιο κρεμανταλέ) και σερβιτόρα συνοικιακού καμπαρέ;

Κάνουμε πλάκα με τις ενδυματολογικές ακρότητες της Γιουροβίζιον, αλλά με ένα γρήγορο ζάπινγκ στα ελληνικά κανάλια θα δούμε όλη τη γιουροβιζιονική βλαχομπαρόκ αισθητική να προβάλλεται σαν… συνηθισμένη και καθημερινή στον τόπο μας. Λες και κυκλοφορούν στον δρόμο τα κορίτσια με το μπούστο όρθιο μέχρι λίγο πιο κάτω από το σαγόνι τους και σε πλήρη θέα, με λαμέ και διάφανα μίνι που μετά βίας κρύβουν το εσώρουχο.

Και τουλάχιστον στη Γιουροβίζιον, ανεβαίνουν στη σκηνή να τραγουδήσουν οι καλλιτέχνες και θέλουν να κάνουν εντύπωση. Οι παρουσιάστριες πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών τι τα θέλουν τα λαμέ της πίστας; Ένα τέτοιο στραφταλιστό φορούσε χθες το μεσημέρι η Φαίη Σκορδά, αλλά δεν είναι η μόνη.

Τα ντεκολτέ πρωινιάτικα αλλά και μεσημεριάτικα

Όσο μεγαλύτερη η σαχλότητα που προβάλλει κάποιος τόσο σπεύδουν να τον υιοθετήσουν οι τηλεοπτικές παρέες (των διάφορων εκπομπών)

δίνουν την εντύπωση ότι οι παρουσιάστριες κάνουν «ειδική» εκπομπή σε συνδρομητικό κανάλι μόνο για ενηλίκους. Όλο αυτό το εξόχως κακόγουστο συνονθύλευμα προβάλλεται ως εθνική διασκέδαση, απλώνεται από την τηλεόραση- πρωινή, μεσημεριανή δεν έχει σημασία- στις νυχτερινές πίστες και τούμπαλιν, προβάλλεται νυχθημερόν και ως εκ τούτου κυριαρχεί ως αισθητική, όχι μόνο ενδυματολογική αλλά κάθε δημόσιας δραστηριότητας. Επηρεάζει ήθη και νοοτροπίες. Ποιο ζήτημα να συζητήσει ένα προτεταμένο μπούστο ή μια λαμέ μπλούζα και ποια εικόνα θηλυκότητας προβάλλει ένας τηλεοπτικός καρνάβαλος στη θέση της παρουσιάστριας; Όσο μεγαλύτερη η σαχλότητα που προβάλλει κάποιος τόσο σπεύδουν να τον υιοθετήσουν οι τηλεοπτικές παρέες (των διαφόρων εκπομπών). Υιοθέτησαν από Μπεζαντάκου μέχρι Έφη Θώδη και Βροχοπούλου αναδεικνύοντάς τες σε απαύγασμα της εγχώριας αισθητικής της διασκέδασης.

Για την ακρίβεια πρόκειται για παραγωγή θεάματος που προσφέρεται για καζούρα, με την οποία διασκεδάζει το έθνος. Η καζούρα είναι η πλάκα των γυμνασιόπαιδων με το άγουρο και βάρβαρο χιούμορ, το οποίο κατευθύνεται εναντίον προσώπων είτε πιο αδύναμων είτε εκείνων που διαθέτουν εξουσία την οποία οι έφηβοι αμφισβητούν, π.χ. την εξουσία του καθηγητή. Και είναι πασιφανής η προσκόλληση σε αυτό το είδος «διασκέδασης» με πεισματικό παλιμπαιδισμό.

Και φυσικά, το υπηρετούν οι διαθέτοντες το αντίστοιχο επίπεδο πνεύματος ή εκείνοι που υποτιμούν το τηλεοπτικό κοινό τόσο ώστε να του προσφέρουν αυτό που ποτέ δεν θα επέλεγαν ως διασκέδαση για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Η καζούρα ως… καθήκον


Το πνεύμα της καζούρας εξυπηρετούν και οι διάφοροι στυλίστες και μόδιστροι, που τους υιοθετούν πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα για να σχολιάζουν εμφανίσεις διασημοτήτων (άτεχνες ξεπατικωτούρες από εκπομπές και στήλες περιοδικών του εξωτερικού). Ενίοτε προσφέρουν και εαυτόν για καζούρα, όπως ο Κωστέτσος για παράδειγμα, που έδωσε ρεσιτάλ καζουροθύματος πέρυσι κατά τη μηνιαία διάρκεια της γιουροβιζιονικής πανηγύρεως των μίντια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σαχλαμαροδιασκέδαση ή καζούρα έχει επιβληθεί περίπου ως καθημερινό καθήκον. Ειδάλλως καιροφυλακτούν οι επαγγελματίες που την υπηρετούν, έτοιμοι να «τραβήξουν πιστόλι» εναντίον εκείνου που θα τολμήσει να ασκήσει κριτική και να αμφισβητήσει την παντοκρατορία τους.