Μαφιόζικο χτύπημα υπό υψηλή προστασία


Ο νόμος της μαφίας επικράτησε ακόμη μία φορά στα Ζωνιανά Ρεθύμνου. Η επιχείρηση που στήθηκε με τη συμμετοχή επίλεκτων ανδρών από τις ειδικές δυνάμεις της Κρήτης με στόχο ελέγχους για χασίς, αποδείχθηκε διάτρητη.
Και εξελίχθηκε σε ενέδρα με απολογισμό τρεις αστυνομικούς τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας έδινε έως αργά χθες τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως όλα δείχνουν οι κακοποιοί στα Ζωνιανά ήξεραν εκ των προτέρων κάθε κίνηση της Αστυνομίας χάρη στους υψηλούς προστάτες τους, που βρίσκονται ακόμη και μέσα στην ΕΛ.ΑΣ., όπως καταγγέλλεται. «Είναι κοινό μυστικό ότι οι κακοποιοί έχουν υψηλή προστασία. Ακόμη κι αν ξεριζώνονται φυτείες, καλλιεργητές δεν πιάνονται.

«ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ»

Σκληρές καταγγελίες πως «είναι κοινό μυστικό ότι οι κακοποιοί έχουν υψηλή προστασία. Οι καλλιεργητές δεν πιάνονται»

Ακόμη κι αν συμβεί όμως να συλληφθούν, γίνονται παρεμβάσεις από ανθρώπους της εξουσίας για να πέφτουν στα μαλακά», είπε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γ. Παπαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεξαγωγή της αστυνομικής επιχείρησης εκκρεμούσε από την περασμένη Παρασκευή: τότε συνελήφθη ένας νεαρός από τα Ζωνιανά στην περιοχή της Λυγαριάς, κοντά στο Ηράκλειο, να διακινεί χασίς και κοκαΐνη, μαζί με έναν εξάδελφό του, ο οποίος διέφυγε.

Με στόχο να γίνει έρευνα στο σπίτι του νεαρού που συνελήφθη αποφασίστθηκε να γίνει η επιχείρηση με 43 επίλεκτους αστυνομικούς, συνοδεία εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η επιχείρηση ήταν γνωστή και περίπου συμφωνημένη με την οικογένεια του συλληφθέντος.

Μεγάλη παραγωγή χασίς

Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν πλέον καλλιέργειες. Όμως η φετινή παραγωγή χασίς σύμφωνα με πληροφορίες είναι μεγάλη και βρίσκεται σε κρυψώνες μέσα στα Ζωνιανά και γύρω από αυτά. Μάλιστα, όπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «φέτος οι χασισοκαλλιεργητές ενοχλήθηκαν από την Αστυνομία λιγότερο από άλλες χρονιές και αυτό έγινε λόγω και της προεκλογικής περιόδου»- και μάλιστα επικαλέστηκαν και τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Όπως έλεγαν, ώς το τέλος του Σεπτεμβρίου φέτοςοπότε έχει λήξει πρακτικά η περίοδος της καλλιέργειας- η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκριζώσει περίπου 16.000 δενδρύλλια χασίς, δηλαδή τα μισά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που δεν έπεφτε κάτω από τις 30.000. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος για τη χασισοπαραγωγή από την αστυνομική επιχείρηση ήταν το κίνητρο των- κατά τις μαρτυρίες των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.- περίπου εβδομήντα ενόπλων που έστησαν ενέδρα στο κομβόι των αστυνομικών αυτοκινήτων ενάμισι χιλιόμετρο έξω από τα Ζωνιανά.

«Ατιμώρητοι οι κακοποιοί»

«Όλη η επιχείρηση ήταν εκ των προτέρων επικίνδυνη. Άλλωστε οι κακοποιοί καταφέρνουν πάντα να μένουν ατιμώρητοι και προστατευμένοι», είπε ο αντιπρόεδρος των ειδικών φρουρών κ. Μ. Τσαχπίνης.

Όταν άρχισαν να πέφτουν οι ριπές των Καλάσνικοφ τα πρώτα τζιπ της ΕΛ.ΑΣ. ακινητοποιήθηκαν. Από το πρώτο ανασύρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι ο συνοδηγός- ειδικός φρουρός Ευστάθιος Λαζαρίδης, 26 ετών, πατέρας ενός βρέφους δύο μηνών. Ο νεαρός αστυνομικός χειρουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και η κατάστασή του κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη. Άλλοι δύο συνάδελφοί του νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Τα αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. που ακολουθούσαν έκαναν επιτόπου αναστροφή και επέστρεψαν στο Ρέθυμνο.

Μ. Λίτινας: Διαβρωμένη η ΕΛ.ΑΣ. – την αιφνιδιάζουν οι κακοποιοί


ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. που έχει ως αποτέλεσμα οι κακοποιοί να γνωρίζουν εγκαίρως κάθε κίνηση των αστυνομικών και ουσιαστικά να τους αιφνιδιάζουν, αντί να αιφνιδιάζονται, καταγγέλλει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρώην νομάρχης Ρεθύμνου κ. Μανώλης Λίτινας (φωτογραφία).

«Η Αστυνομία στο Ρέθυμνο συνεχίζει ακόμα και μέχρι σήμερα δυστυχώς να είναι διαβρωμένη στο εσωτερικό της», δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο κ. Λίτινας και πρόσθεσε: «Όποιες πληροφορίες δίδονται και όποιες επιχειρήσεις σχεδιάζονται στην περιοχή τις μαθαίνουν νωρίτερα στα Ζωνιανά με διαρροές μέσα από την Αστυνομία. Έχουν διασυνδέσεις και αυτό είναι το λυπηρό. Το αποτέλεσμα είναι να στήνουν πάντα ενέδρα στους αστυνομικούς για τη ματαίωση οποιασδήποτε επιχείρησης.

Πρέπει να επέμβει η Πολιτεία. Κατ΄ αρχήν όταν υπάρχει το άβατο σε μια περιοχή χρειάζονται κατασταλτικά μέτρα. Εγώ τότε είχα ζητήσει την ενίσχυση και καθημερινή παρουσία ειδικών δυνάμεων στην περιοχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε επέλθει η ηρεμία», τόνισε. Ο κ. Λίτινας έχει γίνει δύο φορές στόχος των κακοποιών από την περιοχή των Ζωνιανών στο παρελθόν: πριν από δέκα χρόνια άγνωστοι τοποθέτησαν οκτώ κιλά δυναμίτιδα και ανατίναξαν το σπίτι του, στο Ρέθυμνο, την ώρα που εκείνος, η σύζυγός του και το ένα παιδί τους κοιμόντουσαν. Λίγους μήνες πριν από τη βομβιστική επίθεση ομάδα κατοίκων των Ζωνιανών είχε ανοίξει πυρ εναντίον του, όταν είχε μεταβεί στην περιοχή για την τέλεση εγκαινίων. Ο νομάρχης δεν είχε «υπακούσει» στα μηνύματα να μην πατήσει στα Ζωνιανά. Υποχρεώθηκε, ωστόσο, να επιστρέψει πεζός στο Ρέθυμνο, αφού το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο είχε γαζωθεί από τα πυρά τους. Πίσω από τις επιθέσεις εκτιμήθηκε ότι κρύβονταν ζωοκλέφτες και καταπατητές δημοσίων εκτάσεων, εναντίον των οποίων είχε στραφεί ως νομάρχης ο κ. Λίτινας. Κανείς δεν λογοδότησε ποτέ στη Δικαιοσύνη γι΄ αυτές τις επιθέσεις.

Πήγαν τα ΕΚΑΜ αλλά φοβούνται νέα επιχείρηση


ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΤΕΛΟΣ της επιχείρησης σήμανε συναγερμό για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και λίγες ώρες αργότερα μετέβη στην Κρήτη ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Αν. Δημοσχάκης, ενώ με C-130 πήγαν αργά το απόγευμα στο Ρέθυμνο 75 άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Ωστόσο έως αργά χθες δεν είχε γίνει διεξαχθεί επιχείρηση, παρά την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά για έλεγχο στα Ζωνιανά τη χθεσινή ημέρα. Ωστόσο, όπως έλεγαν αστυνομικοί, μια νέα επιχείρηση με αστυνομικούς από την Αθήνα που δεν ξέρουν τίποτα για την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

ΥΠΟΝΟΙΕΣγια στήριξη στον υπόκοσμο από υψηλά πρόσωπα


Υπόνοιες για στήριξη από υψηλά πρόσωπα στον οργανωμένο υπόκοσμο της Κρήτης αφήνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Η νέα δολοφονική επίθεση στην Κρήτη από συμμορία εναντίον αστυνομικών αναδείχνει και πάλι το εξής πολύχρονο πρόβλημα: Ότι ο οργανωμένος υπόκοσμος μπορεί να δρα έχοντας ισχυρές πλάτες, ενώ από την άλλη θύματά του είναι και άνθρωποι που βρίσκονται στους μηχανισμούς καταστολής που διαρκώς διευρύνονται και εκσυγχρονίζονται. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν συμπεράσματα. Το ίδιο και οι αστυνομικοί, που δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως θύτες, αλλά καταλήγουν να είναι και θύματα». Τη συμπάθειά του στους τραυματισμένους αστυνομικούς εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΝ. «Η Αστυνομία πρέπει να δώσει έμφαση στα ζητήματα προστασίας των πολιτών από παρόμοιες δραστηριότητες και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εμπόριο ναρκωτικών», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται πως «σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες δεν χαρακτηρίζουν την κοινωνία της Κρήτης».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑγια το μαφιόζικο χτύπημα


1Η επιχείρηση στήθηκε προκειμένου να γίνει έρευνα στο σπίτι νεαρού που συνελήφθη για εμπορία ναρκωτικών την περασμένη Παρασκευή. Γιατί καθυστέρησε τρεις ολόκληρες μέρες, δίνοντας χρόνο στους κακοποιούς να προετοιμαστούν; 2 Γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις, που δέχθηκαν χθες στις 10 το πρωί την επίθεση έξω από τα Ζωνιανά, είχαν σταματήσει επί ώρα νωρίτερα, στη διαδρομή για το χωριό;

3 Πώς έγινε η προετοιμασία της επιχείρησης; Γιατί τα τζιπ με τους επίλεκτους αστυνομικούς μπήκαν σε κομβόι και δεν επιχείρησαν από διαφορετικές κατευθύνσεις να προσεγγίσουν το χωριό;

4 Γιατί- όπως καταγγέλλεται- οι έλεγχοι της Αστυνομίας, στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, για χασισοκαλλιέργει- ες ήταν ελάχιστοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

5 Πώς πληροφορήθηκαν την επικείμενη επιχείρηση οι κακοποιοί;

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ της μαφίας των Ζωνιανών


18.2.1997: Βομβιστική επίθεση εις βάρος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.- ακρωτηριάζεται η σύζυγός του. Αφορμή ήταν η στάση του αξιωματικού σε συγκρούσεις Ζωνιανών με κατοίκους του Πανόρμου για τα όρια των βοσκοτόπων 19.2.1997: Πυρά εναντίον του τότε νομάρχη Ρεθύμνου Μανώλη Λίτινα Ιούνιος 2000: Ο διοικητής αστυνομικού τμήματος κρατείται όμηρος επί επτά ώρες στα Ζωνιανά από συγγενείς και φίλους κτηνοτρόφου που πίστευαν ότι τον είχαν δολοφονήσει αστυνομικοί 5.4.2006: Παραλίγο βεντέτα μεταξύ κατοίκων των Ζωνιανών και των Ανωγείων, όταν νεαρός από τα Ζωνιανά πυροβόλησε συνομήλικό του από τα Ανώγεια και έναν 16χρονο μαθητή. Αιτία ήταν η σύσταση του Ανωγειανού για τους επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε ο νεαρός από τα Ζωνιανά έξω από λύκειο 15.6.2006: Αστυνομικοί πέφτουν σε ενέδρα… χασισοκαλλιεργητών στα Ζωνιανά. Οι κακοποιοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους τρέποντάς τους σε άτακτη φυγή

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΩΡΙΟσε αριθμό γεννήσεων


Τα Ζωνιανά είναι ορεινό χωριό στη βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη. Έχει 1.500 κατοίκους και θεωρείται το πρώτο χωριό σε αριθμό γεννήσεων στην Ευρώπη.

Σχεδόν όλα τα νέα ζευγάρια στα Ζωνιανά είναι πολύτεκνα και τα αγόρια και τα κορίτσια παντρεύονται γύρω στα είκοσί τους χρόνια. Οι κάτοικοι του χωριού είναι κατά βάση κτηνοτρόφοι αλλά και γεωργοί. Η παροικία των Ζωνιανών στην πόλη του Ηρακλείου υπερβαίνει τα 2.000 άτομα, με επιστήμονες και διακεκριμένους επιχειρηματίες.