Την ώρα που η Αθήνα απειλεί πως θα ασκήσει βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν εξευρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή στο ζήτημα της ονομασίας, μια σειρά από χώρες-μέλη της Συμμαχίας διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την ένταξη της FΥRΟΜ, για διαφορετικούς φυσικά λόγους.


Το γεγονός αυτό- ανέφεραν διπλωματικές πηγές- καθιστά την απειλή της Αθήνας κενή περιεχομένου, που ουσιαστικά χρησιμεύει μόνο για εσωτερική κατανάλωση, γεγονός που ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό και την ανένδοτη στάση της ηγεσίας των Σκοπίων.

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΝΑΤΟ ανέφεραν πως ακόμη και οι Αμερικανοί- φανατικοί υπέρμαχοι της διεύρυνσης της Συμμαχίας- προβληματίζονται για το κατά πόσον είναι σώφρον να ενταχθούν τα Σκόπια σε αυτήν την συγκυρία, όταν δηλαδή κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο Κόσοβο και αν αυτές θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη FΥRΟΜ. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, τους απασχολεί το ενδεχόμενο όταν τα Σκόπια θα έχουν πια ενταχθεί,

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ενώ αρχικά συνιστούσε στην Αθήνα να κάνει πίσω, έχει μεταβάλει τη στάση της και προτείνει πλέον αναβολή και στην ένταξη και στην επίλυση του θέματος της ονομασίας

να ξεσπάσει εμφύλιος και εν συνεχεία να επικαλεστούν το Άρθρο 5 περί αμοιβαίας συνδρομής εμπλέκοντας τη Συμμαχία σε περιπέτειες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Βρετανία- με τον υπουργό Εξωτερικών της οποίας, κ. Μίλιμπαντ, συναντάται σήμερα στο Λονδίνο η κ. Μπακογιάννη – ενώ αρχικά συνιστούσε στην Αθήνα να κάνει πίσω για το θέμα της ονομασίας και να μην επιμένει για λύση τώρα, έχει μεταβάλει τη στάση της και προτείνει στην Αθήνα «διπλή αναβολή», όπως έλεγαν βρετανικές διπλωματικές πηγές: αναβολή και στην ένταξη και στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Βέβαια οι επιφυλάξεις των εταίρων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων- που κάποια στιγμή θα λάβουν και τη μορφή άρνησηςδεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με την εκκρεμότητα στο ζήτημα της ονομασίας ή με τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών. Εστιάζονται περισσότερο στην αστάθεια, στην απουσία συναίνεσης της πλειοψηφίας με τους Αλβανόφωνους και στην εν γένει μη εκπλήρωση των κριτηρίων, όπως επίσης και στις ανησυχίες για το Κόσοβο. Κάτι, ωστόσο, που κανείς δεν πρόκειται να διατυπώσει γραπτώς.

Πάρε-δώσε

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ηγεσία των Σκοπίων έχει ουσιαστικά προεξοφλήσει το «όχι» του ΝΑΤΟ- και γι΄ αυτό δεν έχει κανέναν λόγο να φανεί υποχωρητική στο θέμα της ονομασίας. Φυσικά, με τον τρόπο της πιέζει κυρίως τους Αμερικανούς, που ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τη FΥRΟΜ ως προτεκτοράτο. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «τα Σκόπια θα δώσουν μονάχα εάν έχουν κάτι να πάρουν· και σε αυτήν τη φάση δεν έχουν να πάρουν τίποτα, όσο κι αν απειλεί η Αθήνα, διότι απλούστατα δεν εξαρτάται από την Αθήνα».

Η κ. Μπακογιάννη, σε χθεσινή ομιλία της στο London School of Εconomics, επέμεινε στη σκληρή γραμμή έναντι των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να κτίσουμε το μέλλον μας σε πήλινα πόδια… δεν μπορούμε να αφήσουμε το ερώτημα αυτό (σ.σ.: της ονομασίας) να αιωρείται».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με έναν σαφή στόχο: μια αμοιβαία αποδεκτή- σύνθετη- λύση. Η Ελλάδα έχει επιδείξει την καλή της θέληση. Οι φίλοι μας στα Σκόπια θα πρέπει να καλύψουν επίσης κάποιο έδαφος». Ξεκαθάρισε όμως και πάλι ότι «ο δρόμος των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι μονόδρομος: ο δρόμος τής αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

«Εξετάσεις» θα περάσουν τα Σκόπια


ΧΘΕΣ ΠΑΝΤΩΣ γνωστοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις «εξετάσεις» που πρέπει να περάσουν τα Σκόπια μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βουδαπέστης, στις 2 Απριλίου 2008. Στις 16 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί τη FΥRΟΜ προκειμένου να διαπιστώσει εάν η έκθεση που υπέβαλαν τα Σκόπια ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αντιπροσωπεία αυτή θα υποβάλει στη συνέχεια τη δική της έκθεση, αλλά όχι νωρίτερα από τις 15 Δεκεμβρίου- γεγονός που σημαίνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 6 Δεκεμβρίου δεν θα μπορέσουν να συζητήσουν το θέμα και θα περιορισθούν σε μια γενικόλογη παράγραφο στο ανακοινωθέν τους.

Τέλος Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου του 2008 οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με την ηγεσία των Σκοπίων και θα ανακοινώσουν την «ετυμηγορία», η οποία στο μεταξύ θα έχει πάρει την πολιτική έγκριση των χωρών-μελών. Στις αρχές Μαρτίου θα υπάρξει κι η επίσημη επικύρωση, που θα προωθηθεί στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Βουδαπέστη.

Διεκδικήσεις προβάλλει ο Άνθιμος


ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ από τα εδάφη των Σκοπίων προέβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος παρ΄ ότι τις προηγούμενες ημέρες στις τοποθετήσεις του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε λόγο για μάχη της διπλωματίας, χθες το βράδυ άλλαξε στάση και μιλώντας σε εκδήλωση της «Ομάδας 21» είπε: «Μας λείπει ένα κομμάτι της Μακεδονίας, το Μοναστήρι».

«Να έχουμε μια Μακεδονία όπως τη θέλουμε. Μια Μακεδονία ελληνική και ει δυνατόν με προσαρτημένα τα κομμάτια που της λείπουν. Να τα πάρουμε πίσω», υποστήριξε από το βήμα του κατάμεστου Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Μάλιστα προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους οι γείτονές μας να τεθεί θέμα Ελλήνων και Ελληνοβλάχων «που αποτελούν το 20% του πληθυσμού των Σκοπίων», όπως είπε. «Σκόπια και μόνο, ούτε σύνθετη ονομασία» υποστήριξε, λέγοντας ότι τον λαό δεν τον ενδιαφέρουν οι κινήσεις των πολιτικών και των διπλωματών.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος άφησε και αιχμές εναντίον των πολιτικών, ισχυριζόμενος ότι δεν αποκαλύπτουν τα σχέδια των Σκοπίων. «Τι κρύβουν οι πολιτικοί;

Πρέπει να πουν όλη την αλήθεια», τόνισε. «Δεν είναι σωστό να έχουμε πνεύμα ηττοπάθειας και συμβιβασμού. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Αλαβάνος στα Σκόπια: Να βρεθούμε στη μέση της γέφυρας


ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ μεταξύ Συνασπισμού και ΛΑΟΣ προκαλεί η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να επισκεφθεί, μεσούσης της συζήτησης για εξεύρεση λύσης στην ονομασία, τα Σκόπια. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού μεταβαίνει σήμερα στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι, γεγονός που σύμφωνα με την αντίδραση του ΛΑΟΣ συνιστά «φιλοσκοπιανισμό».

Είναι χαρακτηριστικό πως το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη καταγγέλλει τον κ. Αλαβάνο ότι αποφάσισε χωρίς συντονισμό και συνεννόηση να αρχίσει περιοδεία στις βαλκανικές πρωτεύουσες «σε μία περίοδο που γίνεται προσπάθεια να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας για μια κατ΄ ελάχιστον ενιαία στάση στο ζήτημα των Σκοπίων». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγορείται επίσης από τον ΛΑΟΣ ότι πηγαίνει στα Σκόπια για επίδειξη ενός παρωχημένου και παλαιοκομμουνιστικού «λάιτ διεθνισμού και αντιεθνικιστικού προοδευτισμού» κόντρα στο παλλαϊκό ρεύμα.

«Ανακοινώσεις αυτού του ύφους δεν επιδέχονται πολιτικού σχολιασμού και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των θεατρικών επιθεωρήσεων», σχολίασε λακωνικά το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε πως «κανείς από τους δύο γείτονες δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε καταστάσεις ακροτήτων και εθνικισμού όσο δύσκολο και αν είναι το πρόβλημα. Αντιθέτως μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση της γέφυρας».