Λανθασμένη αξιολόγηση του κινδύνου και αδυναμία συντονισμού φούντωσαν τη μεγάλη φωτιά που κατάστρεψε δασικές εκτάσεις στο Πήλιο, λέει ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας. Απορρίπτει τα σενάρια εμπρησμού, υπογραμμίζει την ανάγκη των αλλαγών στον τομέα πρόληψης και στον συντονισμό του έργου κατάσβεσης, ενώ σε ό,τι αφορά την περιφερειακή διοίκηση επισημαίνει πως η αναβάθμισή της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το υδροκέφαλο κράτος.


Καταστράφηκε το όμορφο Πήλιο που γνωρίζουμε; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι». Τα πευκοδάση δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα, αλλά όλα τα τουριστικά θέρετρα παραμένουν άθικτα και αλώβητα.

Ανταποκρίθηκε η κρατική μηχανή στις ανάγκες αυτής της φυσικής καταστροφής;

Σημειώθηκαν επιχειρησιακές αστοχίες. Υπήρξε λανθασμένη αξιολόγηση του αυξημένου κινδύνου λόγω του πευκοδάσους και της απουσίας αντιπυρικών λωρίδων. Όλοι διαπιστώσαμε την αδυναμία συντονισμού της Πυροσβεστικής με τις δασικές υπηρεσίες.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι΄ αυτή την εξέλιξη και ποιες είναι αυτές;

Ήταν εμφανής σε όλους η αδυναμία συντονισμού των κεντρικών κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Αυτά ισχύουν και για τη Σκιάθο;

Ο επιχειρησιακός συντονισμός ήταν σαφώς καλύτερος εκεί, ενώ και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ήταν πολύ πιο έντονη.

Βασικός υπεύθυνος για την εξάπλωση της πυρκαγιάς; Ο ανεπαρκής καθαρισμός των περιαστικών δασών και η περιορισμένη βατότητα των δασικών και αγροτικών δρόμων, δηλαδή δραστηριότητες οι οποίες ανήκουν στην ευθύνη των δήμων, των δασαρχείων και της περιφέρειας.

Δεν υιοθετείτε το σενάριο του εμπρησμού;

Ο πιο «επικίνδυνος εμπρηστής» είναι η αυτανάφλεξη που προκαλεί η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων στα δάση και στα «πανέμορφα», κατά τα άλλα, ρέματα του Πηλίου.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και στις τοπικές κοινωνίες;

Παλαιότερα το δάσος κατοικούνταν από ανθρώπους που εξαρτούσαν την επιβίωσή τους από την εκμετάλλευσή του. Σήμερα από αστούς, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε «γηροκομεία δέντρων» που πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα της πυρκαγιάς. Και ποια είναι η λύση; Να αναπτυχθεί ξανά το αίσθημα συλλογικής ευθύνης και αυτοοργάνωσης στο πλαίσιο των μελών της κοινότητας. Είναι παρήγορο ότι μετά την πυρκαγιά αναπτύσσονται στο Πήλιο νέες εθελοντικές ομάδες.

Έχετε παράπονα από την αντιμετώπιση των ΜΜΕ; Παρατηρήθηκαν υπερβολές και ανακρίβειες, που δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις.

Διαπιστώσατε προβλήματα στον συντονισμό των δράσεων πυροπροστασίας;

Στον τομέα της πρόληψης κυριαρχεί ένα πολύπλοκο σύστημα «ανευθυνοϋπεύθυνων» χωρίς διακριτές και συγκεκριμένες αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Αυτή η σύγχυση και η αλληλοεπικάλυψη προκαλούν τελικά την αδράνεια όλων των εμπλεκομένων.

Ένα παράδειγμα; Το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο το οποίο μπορεί να επισημαίνει ελλείψεις στο σύστημα πυροπροστασίας, δεν διαθέτει όμως κανένα μέσο, διοικητικό ή οικονομικό, για να επιβάλει την πολιτική του.

Υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα για τη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών;

Το όργανο που έχει τη βασική ευθύνη της πρόληψης, δηλαδή η Δασική Υπηρεσία, δεν έχει καμία ουσιαστική εμπλοκή στην επιχείρηση της πυρόσβεσης. Κάτι παράδοξο και ακατανόητο…

Τι προτείνετε; Μετά την τελευταία πυρκαγιά θεωρώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τη σύσταση ενιαίου φορέα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα;

Θέλουμε από την Πολιτεία ίση μεταχείριση με την Πάρνηθα για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

Έχετε προβεί σε ενέργειες για όλα αυτά;

Έχουμε υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση της νομαρχίας. Πιστεύετε ότι η πολιτική σας καταγωγή θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση της Μαγνησίας;

Είναι αδιανόητο οι χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος να κατευθύνονται με βάση το πολιτικό φρόνημα των αρχόντων της Αυτοδιοίκησης. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σάς καταλογίζει αντιπολιτευτική διάθεση. Τι λέτε;

Καμία διάθεση και κανένα άγχος για αντιπολίτευση. Εκτός, βέβαια, αν με τον όρο αντιπολίτευση «βαφτίζεται» η ανάληψη πρωτοβουλιών για το καλό του νομού.

Υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Ο ρόλος της περιφέρειας;

Είναι αναγκαίο να μετεξελιχθεί στον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αιρετή περιφέρεια δεν ισοδυναμεί όμως με κατάργηση των νομαρχιών, αλλά με ενίσχυση του ρόλου τους σε ένα ενιαίο σύστημα περιφερειακής διακυβέρνησης.

Πιστεύετε σε έναν νέο «Καποδίστρια»;

Έχουμε ανάγκη από λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, που θα μπορούν να διοικούν τις τοπικές υποθέσεις τους και να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τους πολίτες.

Το κλίμα στη Μαγνησία μυρίζει εκλογές;

Ασφαλείς προβλέψεις θα μπορούσα να κάνω σε δύο βδομάδες από σήμερα, όταν θα έχει κριθεί και η τύχη των αιτημάτων μας για χρηματοδότηση από τα υπουργεία…