Μήνυμα Γιώργου σε παλιούς και νέους

 


Πρωθυπουργική εμφάνιση πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με μία ομιλία- μανιφέστο που άνοιξε τις διήμερες εργασίες του προγραμματικού συνεδρίου του κόμματός του.


Ηπαρέμβασή του είχε έντονα προσωπικό ύφος, ενώ ο κ. Παπανδρέου κάνοντας συχνή χρήση του πρώτου ενικού, εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του στις εκλογές. Μάλιστα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του προκειμένου να περιγράψει τι στάση θα ακολουθήσει ο ίδιος ως Πρωθυπουργός.

Επιχειρηματολόγησε για την ηθική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ιδίου προσωπικά έναντι της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή. Ως εκ τούτου δεν έλειψαν οι συγκρίσεις με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε «ανεύθυνο άρχοντα» που κρύβεται στη σιωπή.

Παράλληλα, έδωσε και μια σαφή γεύση για τις επιλογές προσώπων, υποσχόμενος πολλά νέα πρόσωπα και γυναίκες αλλά χωρίς ηλικιακά κριτήρια. «Θα αξιοποιήσω και την εμπειρία και την ικανότητα δοκιμασμένων, παλαιότερων στελεχών μας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία και προσφορά. Μήνυμα στο εσωτερικό.

Ακόμη ο κ. Παπανδρέου έστειλε σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του Κινήματος, ότι θα παραμερίσει όσους «μεταλλάχθηκαν σε τεχνικούς της εξουσίας και των μηχανισμών της», «έγιναν απλοί διαχειριστές», «υπέκυψαν στη λάμψη της κορυφής». Θύμισε μάλιστα με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά το τίμημα κάθε φορά που αθέτησε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. «Όταν απομακρυνόμαστε από τη σχέση αυτή, υιοθετώντας πρακτικές της συντήρησης, τις αντιλήψεις και τη λογική της παρέας πάνω από το συλλογικό συμφέρον, τότε οι πολίτες μάς γυρίζουν την πλάτη. Όταν ξεστρατίσαμε, επιτρέψαμε στη Δεξιά να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες», είπε. Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέλυσε το τρίπτυχο «Αυτός θα είμαι ως Πρωθυπουργός- Αυτή θα είναι η κυβέρνησή μου- Έτσι θα κυβερνήσουμε».

Οι δεσμεύσεις Γιώργου.

Ως Πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα πρωτοπόρα στην οικονομία της γνώσης, θα την καταστήσει διεθνές κέντρο για υπηρεσίες διαμετακομιστικού κέντρου, θα δουλέψει για τους νέους και τις νέες γενιές, θα αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, θα τιμήσει μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία με τους Πολίτες, θα διπλασιάσει τους παιδικούς σταθμούς μέσα σε μία τετραετία, θα υποστηρίξει την οικογένεια και τα νέα ζευγάρια, θα εξασφαλίσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και τη φροντίδα, θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και την ανεργία. Συγχρόνως θα είναι Πρωθυπουργός που θα υποστηρίξει τη διαφάνεια και το ήθος, θα αποκαταστήσει την έννοια του δικαίου και θα βάλει τέλος στο ρουσφέτι και τη συναλλαγή.

Συνειδητά, για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου δεν έδωσε τόσο μεγάλη έμφαση στην κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά προτίμησε να προσδιοριστεί θετικά, καταθέτοντας προτάσεις, εγγυήσεις και δεσμεύσεις διακυβέρνησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απέφυγε τα πυρά κατά της κυβέρνησης.

Είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έδειξε τον δρόμο των κολλητών, τον δρόμο των «γαλάζιων συνεντεύξεων», τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αξίες, χωρίς κανόνες και μέλλον. Αναρωτήθηκε πόσο «θεσμικός» μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός που κρύβει επί 80 ημέρες τα στοιχεία για το σκάνδαλο των ομολόγων, που κατάργησε κάθε έννοια πολιτικής ευθύνης και συγχρόνως τρέμει τις αποκαλύψεις, αρνείται να ερευνήσει τις πρωτοφανείς καταγγελίες για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, επέβαλε την καλπονοθεία σε ψηφοφορία για το Σύνταγμα, έχει κάνει ανέκδοτο τη λέξη «μεταρρύθμιση» και επανίδρυσε το κράτος με την πλήρη κομματικοποίησή του. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι παίζει κομματικά παιχνίδια υπονομεύοντας την Ελλάδα στην Ευρώπη και υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός την ίδια ώρα που ταπεινωνόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον βασικό μέτοχο, την ίδια ώρα την υμνούσε για την επιτήρηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως αναφερόμενος σε non papers που φεύγουν από το Μαξίμου έκανε λόγο για έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση non-έργου, non- ικανότητας, non-διαφάνειας, non-αξιοπιστίας, για να καταλήξει πως πρόκειται για μία non-κυβέρνηση!

Μπορούμε και πάλι να σηκώσουμε τη σημαία της νίκης


Κορυφαία στιγμή συσπείρωσης χαρακτήρισε το προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στέλνοντας μήνυμα εσωκομματικής ενότητας στη διάρκεια της ομιλίας του που έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους συνέδρους.

Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για γυμνό τακτικισμό που έχει ως οδηγό τις δημοσκοπήσεις και σκοπό τη διατήρησή της στην εξουσία, ενώ αίσθηση προκάλεσε η επιμονή του στην αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων κοινωνικής πολιτικής από μία αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με όρους Γιώργου. O πρώην Πρωθυπουργός υιοθέτησε επίσης πολλούς από τους όρους που έφερε στο προσκήνιο ο Γιώργος Παπανδρέου. Μίλησε για «συμμετοχική δημοκρατία» και χρησιμοποίησε το σύνθημα «για μια δίκαιη κοινωνία, για μια δυνατή Ελλάδα» για να προσθέσει ότι «εμείς που σηκώσαμε τις σημαίες της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού, μπορούμε και πάλι να σηκώσουμε τη σημαία της νίκης».

Ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβερνητική παράταξη βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων καθώς ασκεί μία «πολιτική- συνονθύλευμα υποσχέσεων με μόνο γνώμονα τη δημιουργία εντυπώσεων». Τόνισε δε, ότι η Ν.Δ. με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οικοδόμησε μία φαντασιακή εικόνα της οικονομίας που βρίσκεται σε βαθιά αναντιστοιχία με την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αναφορά του στη δημοσιονομική πολιτική που «πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από το δίδυμο των ταχυδακτυλουργιών και της διαφθοράς που ζούμε» και ανέφερε τη σύγκλιση ως τη μόνη έννοια που περιγράφει την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην Πρωθυπουργός κατέγραψε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εμπεριέχει την πρόσκληση προς τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μία ευρύτερη προσπάθεια για την κοινωνία, το κράτος και τη χώρα και ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επεξήγηση των παραμέτρων των θέσεων του Κινήματος. Για τη δεξιά. Ως εκ τούτου ζήτησε αντιπαράθεση με τον αρνητισμό της Δεξιάς, ενώ παράλληλα εντόπισε και υστέρηση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το κοινωνικό του πρόσωπο. «Το σύστημά μας υστερεί και αν θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να προβούμε σε αλλαγές σε όλους τους τομείς, σε όλα τα κρίσιμα για τη λειτουργία της κοινωνίας θέματα», είπε ο κ. Σημίτης.

Στιγμιότυπα


Εν τέλει η πολυσυζητημένη επανεμφάνιση του Δημήτρη Τσοβόλα σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ έπειτα πολλά χρόνια δεν έγινε. Όχι γιατί ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ που πήρε πρόσκληση για να παραστεί δεν το επιθυμούσε, αλλά γιατί είχε ανειλημμένη επαγγελματική υποχρέωση στη Θήβα (ορκωτό δικαστήριο) από το οποίο δεν μπορούσε να απουσιάζει. Πολλοί περίμεναν με ενδιαφέρον ένα τετ α τετ του Κώστα Σημίτη με τον Κώστα Λαλιώτη. Ωστόσο οι δύο πολιτικοί, που μπήκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην αίθουσα του συνεδρίου και εισέπραξαν θερμό χειροκρότημα, αν και βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής δεν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο και έτσι απέφυγαν να ανταλλάξουν ακόμη και μια τυπική χειραψία.

Πολλοί πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να χαιρετήσουν και να ασπαστούν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο. Μία από αυτούς και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία άλλωστε είχε γίνει πρόεδρος του Συνασπισμού έπειτα από υπόδειξη του κ. Κύρκου.

Πάντως, η κ. Δαμανάκη δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΝ που προσεκλήθη ως εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου στο συνέδριο, Νίκο Χουντή.

Η Δήμητρα Λιάνη καθόταν στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων. Την ώρα της ομιλίας ωστόσο του Νίκου Αθανασάκη σηκώθηκε επιδεικτικά, πήρε την τσάντα της και απομακρύνθηκε από την αίθουσα. Κάποιοι σχολίασαν ότι δεν του έχει συγχωρήσει την πρόσφατη κόντρα για τη διαχείριση του Αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Παράπονα διατύπωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Απόστολος Σταύρου σε δημοσιογράφους, γιατί όπως είπε οι εκπρόσωποι των κομμάτων προσεκλήθησαν μεν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τους δόθηκε χρόνος για να απευθύνουν χαιρετισμό. Πάντως η πιο δύσκολη στιγμή του κ. Σταύρου ήταν όταν ο Γ. Παπανδρέου αναφερόταν στην κυβέρνηση των κουμπάρων αλλά και στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή για το Σύνταγμα, όπου ως γνωστόν πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος ο κ. Σταύρου!

Τελικώς, δεν είχε εκπλήξεις το προεδρείο του συνεδρίου. Πρόεδρος ορίστηκε ένα καθαρά θεσμικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας.

Στο συνέδριο δεν εμφανίστηκαν ο «ταύρος» Στέφανος Μάνος, που προσεκλήθη ως πρώην πρόεδρος κόμματος, ούτε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος.

Παρούσα στο προγραμματικό συνέδριο, και η Βούλα Πατουλίδου. Μετά την εμφάνισή της εντάθηκαν οι πληροφορίες περί υποψηφιότητάς της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Και το «παλαιό» ΠΑΣΟΚ έδωσε το «παρών» στο προγραμματικό συνέδριο. Αντώνης Λιβάνης, Αγγέλα Κοκκόλα, Απόστολος Κατσιφάρας, Παρασκευάς Αυγερινός, Αναστάσης Πεπονής, Γιάννης Καψής έλαβαν θέσεις στην πρώτη σειρά του συνεδρίου.

ΕΙΠΕ


ΓΙΑ ΤΙΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΩΝ

«Θα αξιοποιήσω και την εμπειρία και την ικανότητα δοκιμασμένων, παλαιότερων στελεχών μας» ΓΙΑ ΤΟΝ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Τον χαρακτήρισε «ανεύθυνο άρχοντα» που κρύβεται στη σιωπή και έχει κάνει ανέκδοτο τη λέξη «μεταρρύθμιση» ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΩΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Θα υποστηρίξει τη διαφάνεια και το ήθος, θα αποκαταστήσει την έννοια του δικαίου και θα βάλει τέλος στο ρουσφέτι και τη συναλλαγή