Η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται κατά 2- 4,5 βαθμούς Κελσίου. Διακόσια έως 600 εκατομμύρια (επιπλέον) άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων, ενώ 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια (επιπλέον) άνθρωποι στερούνται το πόσιμο νερό. Επτά εκατομμύρια σπίτια στις ακτές καταποντίζονται… Και για όλα αυτά, ευθύνεται «κατά 90%» μόνον ο άνθρωπος.


Αυτό είναι το συμπέρασμα το οποίο αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή στο Παρίσι οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (ΙΡCC), η οποία συστάθηκε το 1988 από τον ΟΗΕ με αποστολή να καθοδηγεί τις κυβερνήσεις. Στην τελευταία της έκθεση, το 2001, η Επιτροπή έκρινε πως υπήρχαν περίπου 66% πιθανότητες να είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες των τελευταίων δυόμισι αιώνων- με πρώτη και καλύτερη τη χρήση ορυκτών καυσίμων – ο πρωταίτιος της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Στην έκθεση, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το ποσοστό αυτό έχει αναθεωρηθεί στο 90%- «τουλάχιστον». Στην ίδια έκθεση, προβλέπεται πως μέχρι το 2100, η παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 2- 4,5 βαθμούς Κελσίου- με «πιθανότερη» μια αύξηση 3 βαθμών Κελσίου. Η έκθεση

Τα… χειρότερα, όμως, η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές, η οποία στηρίζεται στο έργο περίπου 2.500 επιστημόνων από 130 και πλέον έθνη, τα κρατάει για τον ερχόμενο Απρίλιο: τότε είναι που θα δημοσιοποιήσει, στις Βρυξέλλες, τη δεύτερη έκθεσή της με τίτλο «Επιπτώσεις, Προσαρμογή και Ευπάθεια». Σε αυτήν, θα περιγράφει αναλυτικά τις πιθανές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη καθώς και τρόπους προσαρμογής στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ένα προσχέδιο της έκθεσης αυτής περιήλθε στη γνώση της αυστραλιανής εφημερίδας Τhe Αge. Όπως επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στο Reuters ο δρ Γκρέμε Πίρμαν, ένας από τους συντάκτες, «καμία περιοχή της γης δεν θα μείνει αλώβητη».

Μέχρι το 2080, ο αριθμός των κατοίκων του πλανήτη που πεινάνε θα αυξηθεί εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών κατά 200-800 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν την πρόσβαση, την οποία θα έπρεπε, στο πόσιμο νερό θα αυξηθεί εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών κατά 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια. Στη χειρότερη θέση θα βρεθούν όπως είναι αναμενόμενο η Αφρική και οι φτωχές χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, μιας και αυτές θα έχουν τη λιγότερη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις ξηρασίες και τη διάβρωση των ακτών. «Στην Κίνα, όπως και στην Αυστραλία, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά στις αγροτικές περιοχές», σημείωσε ο δρ Πίρμαν. Ειδικά στην Αυστραλία, η οποία αντιμετωπίζει επί του παρόντος τη χειρότερη ξηρασία στη (γνωστή) ιστορία της, το προσχέδιο της έκθεσης αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο: σε αυτό, προειδοποιεί μεταξύ άλλων πως το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της χώρας «ουσιαστικά θα εξαφανιστεί» λόγω του αποχρωματισμού των κοραλλιών. Σοβαρές ελλείψεις νερού, όμως, θα παρατηρηθούν και στην Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ.

Εν μέσω τόσο ζοφερών προβλέψεων, η υπηρεσία του ΟΗΕ για το περιβάλλον ασκεί έντονες πιέσεις στον γ.γ. του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν, να συγκαλέσει μια κατεπείγουσα σύνοδο για το περιβάλλον, προκειμένου να βρεθεί ένας διάδοχος για το Πρωτόκολλο του Κιότο και τον περαιτέρω περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δεν καταστροφολογούν. Όπως σημείωσε ο δρ Πίρμαν «οι προβλέψεις, στην έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, βασίζονται στην υπόθεση πως η αντίδρασή μας θα είναι αργή και πως η κατάσταση θα συνεχιστεί λίγοπολύ όπως ήταν μέχρι σήμερα».

Χιονισμένες Άλπεις μόνο σε… φωτογραφίες


ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ τα παγωμένα τοπία που γνωρίσαμε δεν θα είναι όπως άλλοτε. Οι άνθρωποι του επόμενου αιώνα θα βλέπουν τις Άλπεις χιονισμένες μόνο σε φωτογραφίες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι παγετώνες λειώνουν σήμερα τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι τη δεκαετία του 1980.

Την ώρα που εκατοντάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο συσκέπτονται στο Παρίσι για να ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους όσον αφορά την κατάστα- ση του παγκόσμιου κλίματος, η Παγκόσμια Υπηρεσία Ελέγχου Παγετώνων ήρθε χθες να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες τους. Από όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν την επιφάνεια του πλανήτη, οι παγετώνες παρουσιάζουν ίσως τις πιο σαφείς ενδείξεις για τις συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Παγκόσμια Υπηρεσία Ελέγχου Παγετώνων, η οποία παρακολουθεί ένα δείγμα 30 ορεινών παγετώνων σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία αυτοί οι παγετώνες καταρρέουν. Το 2005 το πάχος τους μειώθηκε κατά 60-70 εκατοστά. Πρόκειται για μείωση κατά 1,6 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ετήσια μείωση της δεκαετίας του 1990 και 3 φορές ταχύτερη από ό,τι τη δεκαετία του 1980.

Δεδομένου ότι το πάχος των παγετώνων είναι συνήθως μερικές δεκάδες μέτρα, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ελέγχου Παγετώνων Βίλφρεντ Χέμπερλι, ότι πολλοί παγετώνες θα εξαφανιστούν σε μερικές δεκαετίες αν συνεχιστεί αυτή η τάση. «Τα σενάρια προβλέπουν ότι θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις τις οποίες δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα εδώ και 10.000 χρόνια και ίσως δεν τις ξανάζησε ποτέ», λέει ο Χέμπερλι. Πέρυσι, οι επιστήμονες της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ελέγχου Παγετώνων είχαν προβλέψει σε έκθεσή τους ότι οι Άλπεις θα χάσουν τα τρία τέταρτα των παγετώνων τους τον επόμενο αιώνα.