Στο χρυσωρυχείο του ΕΣΥ, επόμενος στόχος των ιδιωτών είναι οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές αλλά και το μάνατζμεντ! Βλέποντας την αγορά υψηλής τεχνολογίας να φτάνει σε κορεσμό, στοχεύουν πλέον στην ανέγερση και διοίκηση κρατικών νοσοκομείων. Η δε κυβέρνηση προσβλέπει στο ενδιαφέρον τους για να υλοποιήσει συμπράξεις και να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ με ιδιωτικά κονδύλια.


Στην κυβέρνηση, οι περισσότεροι βλέπουν «με καλό μάτι» μια τέτοια εξέλιξη. Παρ΄ ότι υπάρχουν υπουργοί που εμφανίζονται αρνητικοί σε κάτι τέτοιο, οι κατεξοχήν αρμόδιοι δηλώνουν θετικοί, επικαλούμενοι κυρίως δημοσιονομικούς λόγους.

Ως τώρα, οι μεγάλοι ιατρικοί όμιλοι στόχευαν κυρίως στις επενδύσεις για ιατρική τεχνολογία και έρευνα. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Εconomics (LSΕ), καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος «η συγκεκριμένη αγορά πλησιάζει τα όρια του κορεσμού καθώς οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας έχουν μεν ζήτηση- καθώς απουσιάζουν από το ΕΣΥ- αλλά είναι και πανάκριβες. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους από τέτοιες επενδύσεις είναι συγκεκριμένα και πιθανώς όχι αρκετά για τους επιχειρηματίες».

Στους κύκλους των τελευταίων υπάρχει πλέον μια έντονη κινητικότητα, με στόχο πάντα το μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» των δισεκατομμυρίων της Υγείας.

Και στη διοίκηση.

Όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με το ΕΣΥ σε επίπεδο διοίκησης, τόσο σε υπάρχοντα όσο και σε νέα νοσοκομεία: Στο πλαίσιο μιας τέτοιας δραστηριότητας, μάνατζερ θα αναλάβουν- με το αζημίωτο- να μετατρέψουν μεγάλα δημόσια νοσοκομεία σε κερδοφόρες επιχειρήσεις έχοντας τον έλεγχο τόσο των προμηθειών όσο και της στελέχωσης των νοσοκομείων.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται επί χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία με θετικά αποτελέσματα. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποκλείεται ένα τέτοιο σενάριο, αν και τοποθετείται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Για την ώρα η κυβέρνηση υπολογίζει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους «μεγάλους» ιδιώτες του χώρου ενώ στοχεύει και σε μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, μένοντας… προσηλωμένη στις περιβόητες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ): Μέσω αυτών ιδιώτες αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν μια σειρά από έργα- καθώς και την συντήρηση και τις μελλοντικές παρεμβάσεις σε αυτά- και το κράτος αποπληρώνει σε ετήσιες δόσεις για 25- 30 χρόνια. Αυτό που κάνει τις ΣΔΙΤ τόσο ελκυστικές είναι ότι το ποσό των δόσεων δεν προσμετράται στο δημόσιο έλλειμμα.

Νέα νοσοκομεία.

Ήδη έχουν κατατεθεί δύο σχετικές προτάσεις στην ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίες αφορούν ένα παιδιατρικό και ένα ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Οι αρμόδιοι αναζητούν το κατάλληλο οικόπεδο- επικρατέστερο μέχρι στιγμής είναι ένα τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου- και μόλις βρεθεί θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη ειδικού τεχνικού συμβούλου για το κάθε έργο.

Υπό κατάθεση είναι και η μελέτη για την κατασκευή ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ενώ θα ακολουθήσουν τα γενικά νοσοκομεία στην Πρέβεζα και την Κω. Στη συζήτηση θα μπει αργότερα και η ανέγερση νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Την ίδια ώρα μελετάται η σύμπραξη με ιδιώτες για την κατασκευή ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου 300- 350 κρεβατιών στα Μελίσσια, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπηρεσίες «ειδικού τύπου».

Πάντως, οι μεγάλοι επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας γνωρίζουν καλά πως τουλάχιστον η Αττική δεν μπορεί να «αντέξει» άλλο μεγάλο γενικό νοσοκομείο. Έτσι προσανατολίζονται πλέον σε ιατρικές υπηρεσίες ειδικού τύπου, από τις οποίες «πάσχει» το ΕΣΥ. Ο τομέας της αποκατάστασης αναπήρων είναι ένας από τους πιο «δελεαστικούς», δεδομένης της ανεπάρκειας δημόσιων υπηρεσιών αλλά και του θλιβερού ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας στα τροχαία ατυχήματα.

Η περίθαλψη παιδιών και η αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων θεωρούνται εξίσου πρόσφοροι τομείς για επενδύσεις ενώ τα μαιευτήρια παραμένουν σταθερή αξία, καθώς αφήνουν περιθώρια κέρδους πάνω από 20% ενώ εμφανίζουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 10%!

Συμμαχίες και εξαγορές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις υγειονομικές υπηρεσίες, «υπάρχει πολύ ψωμί» γι΄ αυτό και οι συμμαχίες και εξαγορές εντός και εκτός των τειχών «οργιάζουν»:

Η Μarfin επένδυσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον έλεγχο του «Υγεία», το οποίο με τη σειρά του ελέγχει πλέον πάνω από 30% των μετοχών του μαιευτηρίου «Μητέρα». Το δε «Μητέρα» και το «Ιασώ»- του μεγαλύτερου ομίλου στην μαιευτική «αγορά»- διεκδικούν τη συγχώνευση με το «Λητώ», το τρίτο μεγαλύτερο ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής. Πριν από λίγο καιρό ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου απέκτησε έναν καθόλου ευκαταφρόνητο σύμμαχο, τον γερμανικό κολοσσό της υγείας Αsklepios, που φημίζεται για την μακρόχρονη ιστορία του στον χώρο των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών νοσοκομείων- στη Γερμανία είναι η εταιρεία που κερδίζει τους περισσότερους σχετικούς διαγωνισμούς.

Τρία νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι πρώτες προτάσεις σύμπραξης

Αμοιβαίο.

Σε ανάλογες κινήσεις σύμπραξης με ξένους επενδυτές προχωρούν και άλλοι επιχειρηματίες του χώρου. Φαίνεται πάντως πως το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο: Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο πως το περασμένο καλοκαίρι, ο επικεφαλής της Dubai Ηolding που έχει εξαγοράσει την Μarfin, βρέθηκε στη χώρα μας και- εκτός του Γ. Αλογοσκούφη- από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, ζητώντας να συναντηθεί μαζί του.

Ουραγός το ΕΣΥ στη σύγχρονη τεχνολογία


Oμοναδικός τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ/CΤ) στη χώρα- ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, που πραγματοποιεί απεικονίσεις υψηλής ακρίβειας για τη διάγνωση διαφόρων παθήσεων- λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό στο θεραπευτήριο «Υγεία», ενώ ο δεύτερος έχει εγκατασταθεί στο Ιατρικό Κέντρο. Το ίδιο μηχάνημα έπρεπε να λειτουργεί στον «Ευαγγελισμό» από τον Μάρτιο του 2005. Ωστόσο, θα δεχθεί τους πρώτους ασθενείς σε λίγες ημέρες! Στην Ευρώπη η συντριπτική πλειονότητα των ΡΕΤ/CΤ λειτουργεί σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ ιδιωτικά ΡΕΤ/CΤ έχει μόνο η Τουρκία…

Σε 87 νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη λειτουργεί το πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci, με το οποίο πραγματοποιούνται μεγάλες εγχειρήσεις, όπως «μπάιπας» στην καρδιά, αντιμετώπιση ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή και μια σειρά από άλλες, μέσα από πολύ μικρές τομές και με ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τον ασθενή. Από τα νοσοκομεία αυτά, μόνον τα 37 είναι ιδιωτικά! Το παραπάνω σύστημα λειτουργεί σε ιδιωτικά νοσοκομεία χωρών όπως η Τσεχία, η Ρουμάνια, η Τουρκία, ενώ στις υπόλοιπες χώρες- πλην της Ιταλίας- τα περισσότερα Da Vinci λειτουργούν στο Δημόσιο. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα μόνο τέτοιο σύστημα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, στο… Ιατρικό Κέντρο!

Σύστημα στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής (Gamma Κnife)- για την αντιμετώπιση όγκων στον εγκέφαλο- διαθέτει ο «Άγιος Σάββας» και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο Ρίο και τη Λάρισα. Ωστόσο, το πιο εξελιγμένο σύστημα CyberΚnife- που αντιμετωπίζει όγκους και στη σπονδυλική στήλη- εγκαταστάθηκε ήδη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Ενδεικτικό της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι και το γεγονός ότι σήμερα λειτουργούν περισσότερες από 200 ιδιωτικές κλινικές- 68% των οποίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- ενώ τα διαγνωστικά κέντρα ξεπερνούν τα 600. Μάλιστα, όλες αυτές οι μονάδες στελεχώνονται με προσωπικό πολύ νεώτερο ηλικιακά σε σχέση με τον δημόσιο τομέα.

Γιγαντώνονται οι ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας


Συνεχής είναι η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας: Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη της Ιcap για τις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,7%, τα τελευταία δέκα χρόνια. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν οι γενικές κλινικές, με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,2% και ακολουθούν τα μαιευτήρια (10,9%). Στην αγορά των διαγνωστικών κέντρων, η μέση ετήσια αύξηση είναι 8,3%. Φέτος τα έσοδα των ιδιωτών αναμένεται να αυξηθούν ώς και 14%.

Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε ιατρική τεχνολογία:

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των επενδύσεων των ιδιωτών στοχεύουν στην ιατρική τεχνολογία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΕΣΥ δεν ξεπερνά το 30%.

Σύμφωνα με επεξεργασία στατιστικών δεδομένων που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, περίπου τα τελευταία 15 χρόνια, οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Υγείας έχουν αυξηθεί πάνω από 1.450%!

Από τους 323 μαστογράφους που λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά, μόνο οι 52 είναι εγκατεστημένοι σε δημόσια νοσοκομεία. Αντίστοιχα, από τους 199 αξονικούς τομογράφους, το ΕΣΥ κατέχει τους 48, ενώ οι ορθοπαντογράφοι- μηχανήματα για πανοραμικές ακτινογραφίες δοντιών- μετριούνται στα δάχτυλα:

μόλις 7 δημόσιοι, από τους 198 σε όλη τη χώρα! Οι γκάμερες (για σπινθηρογραφήματα) κατά τα τρία τέταρτα ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται δε ότι κάπου εκεί κινείται και η αναλογία μαγνητικών τομογράφων, καθώς και υπερηχοτομογράφων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Υγείας.