Τα επόμενα δύο βήματά του σχεδιάζει ο Κώστας Σημίτης, μετά την εντυπωσιακή ομιλία που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη και που έχει προβληματίσει έντονα το ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη κίνησή του θα αφορά το νέο του βιβλίο, ενώ η δεύτερη την πολυαναμενόμενη παρέμβασή του για την αναθεώρηση του άρθρου 16 κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την υποδοχή που είχε η παρέμβασή του από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από το πλήθος του κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της Εθνικής Τράπεζας, δεν φαίνεται να υιοθετεί τις εκτιμήσεις ότι οι παρεμβάσεις του προκαλούν ανήσυχες σκέψεις στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ.


Στενοί συνεργάτες του όχι μόνο αρνούνται να υιοθετήσουν τη φημολογία ότι η παρέμβαση Σημίτη έχει προκαλέσει αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά αντίθετα παρουσιάζουν αντεπιχειρήματα που δηλώνουν ότι ο κ. Σημίτης εργάζεται για την ενότητα του χώρου. Επικαλούνται προς τούτο τις συνεχείς παραινέσεις του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος προς όσους- στελέχη, πρώην υπουργούς, βουλευτές- τον επισκέπτονται στο γραφείο του στην οδό Ακαδημίας. Ο κ. Σημίτης, υποστηρίζουν, συνεχώς συστήνει «ενότητα και συνοχή» και ζητάει από όλους «να εργαστούν εντατικά για να απομακρυνθεί από την εξουσία η χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά». Ζητάει από όλους, και περισσότερο από εκείνους που εμφανίζονται να ανησυχούν για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, «να ενταχθούν στην κοινή προσπάθεια ώστε να κλείσει όσο γρηγορότερα γίνεται ο κύκλος της κυβέρνησης Καραμανλή».

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η στάση του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση της λειτουργίας των ΑΕΙ

Έμμεσα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Σημίτης έχει αναφερθεί έμμεσα σε συνομιλίες που είχε κατά το παρελθόν (αλλά και πρόσφατα για το άρθρο 16) με τον Γιώργο Παπανδρέου για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει η αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, όπως αναφέρουν, «δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να φανεί ότι παρεμβαίνει ενεργά στο έργο του προέδρου του Κινήματος».

Πάντως, όσον αφορά το άρθρο 16, ο κ. Σημίτης έχει ριζική διαφωνία με τη στάση που έχει επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου, και θα την εκθέσει, τονίζοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ σε μια αναθεώρηση για την οποία δεν είναι γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τα οποία θα επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Η στάση, ωστόσο, που θα τηρήσει στην ψηφοφορία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Το πιο πιθανό είναι να επιλέξει την απουσία από την ψηφοφορία…

Μελετά τα μετεκλογικά σενάρια


Πολιτικό γρίφο αποτελεί για πολλούς το τι θέλει ή για την ακρίβεια τι θα κάνει ο Σημίτης ύστερα από την παρέμβαση της περασμένης Τρίτης. Οι αναφορές του στην κρίση των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, και ειδικότερα η επισήμανσή του ότι αυτό που προκαλεί την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών είναι η ταύτιση των πολιτικών τους θέσεων, δημιούργησε σε πολλούς την εντύπωση ότι ο κ. Σημίτης παίρνει αποστάσεις από την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ότι δείχνοντας έμμεσα πού είναι το πρόβλημα, στην ουσία υποδηλώνει ότι το μοντέλο αντιπολίτευσης που ακολουθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χρεωκοπήσει. Ότι πρέπει να αλλάξει. Και ότι όσο δεν αλλάζει, δεν πρέπει να περιμένει τίποτε θετικό ο κόσμος που το στηρίζει.

Τα χειροκροτήματα.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές της προχθεσινής εκδήλωσης διέκριναν, για παράδειγμα, ότι η έλευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε ένα ακροατήριο ακραιφνών εκσυγχρονιστών δεν συνοδεύθηκε από χειροκροτήματα, όπως έγινε – σείστηκε η αίθουσα- όταν εισήλθε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος. Στελέχη που κατά καιρούς είχαν υπηρετήσει στις κυβερνήσεις Σημίτη εντόπισαν ότι στην ομιλία του δεν είχε την παραμικρή αυτοκριτική αναφορά κατά την περίοδο της 8ετίας που κυβέρνησε τη χώρα, π.χ. για τα φαινόμενα της διαπλοκής. Έγιναν και άλλες παρατηρήσεις. Αλλά η βασική ήταν ότι έτσι όπως ήταν δομημένη η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, στην ουσία αποτελούσε μια δημόσια παραδοχή ότι «ενδιαφέρεται να είναι παρών». Με κάθε τρόπο.

«Μέχρι πού;» Όσοι πίστεψαν ότι την άνοιξη του 2004, μετά την ήττα στις εκλογές ο Κ. Σημίτης θα αποσυρόταν από το προσκήνιο προτιμώντας τις ήσυχες μέρες στο Κορακοχώρι, θα πρέπει να αναθεωρήσουν απόψεις. Ενδιαφέρεται, και μάλιστα ζωηρά «να είναι παρών». Αλλά, όπως λέει πρώην υπουργός που ανήκει ακόμη και τώρα στους προνομιακούς συνομιλητές του, «κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να πει μέχρι πού ενδιαφέρεται και γιατί ακριβώς ενδιαφέρεται». Πιθανώς «να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα μάθουμε μετά τις εκλογές»…

Τον Φεβρουάριο η κυκλοφορία του νέου του βιβλίου


Το νέο βιβλίο του κ. Σημίτη αναμένεται να κυκλοφορήσει περί το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και όπως έγινε γνωστό, είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει επιλεγμένα αποσπάσματα από ομιλίες που πραγματοποίησε το διάστημα 2000- 2006. Τα αποσπάσματα αυτά αφορούν πολιτικά ζητήματα της χώρας και θέματα σχετικά με την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Ως εισαγωγή στην ενότητα αυτή, ο κ. Σημίτης έχει συγγράψει ένα πολυσέλιδο κείμενο το οποίο αναφέρεται στην παγκοσμιοποίηση και στις επιπτώσεις της στην ελληνική εσωτερική πραγματικότητα. Από το κείμενο δεν θα λείπουν αναφορές στην κρίση του πολιτικού συστήματος, όπως αυτή περιγράφηκε στην ομιλία της Τρίτης, από τον πρώην πρωθυπουργό. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης, που όπως είναι φυσικό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.