Τους «συνήθεις υπόπτους» του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και «συνταγές» 17Ν βγάζουν από το συρτάρι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε μια προσπάθεια να δείξουν πως κάτι κινείται σε επίπεδο ερευνών. Το τέλμα στο οποίο βρέθηκε πολύ γρήγορα η αστυνομική έρευνα, αλλά και οι εσωτερικές έριδες που προκλήθηκαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να «υποβιβάσει» τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιο Δημοσχάκη και να αναθέσει την έρευνα στον υπαρχηγό Στέλιο Σύρο, προκάλεσαν σειρά αστυνομικών διαρροών με αποκορύφωμα τις φήμες για ταυτοποίηση τρομοκράτη!

Η αρχή έγινε με διαρροές ονομάτων για 10 άτομα που κινούνται στα Εξάρχεια, τα οποία ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «φωτογράφισαν» ως τους τρομοκράτες που έπληξαν την αμερικανική πρεσβεία. Μέσα από τις διαρροές γίνεται προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν της τρομοκρατίας, ως προς τα πρόσωπα που παρουσιάζονται ως ηγέτες-καθοδηγητές της νέας γενιάς τρομοκρατών. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι βασικά στελέχη οργανώσεων, όπως της 1ης Μάη, των Επαναστατικών Πυρήνων και άλλων οργανώσεων, που έδρασαν στην προηγούμενη δεκαετία, δεν έχουν ακόμα συλληφθεί.

Ως βασικός ύποπτος αναφέρθηκε αρχικά ένας 35χρονος ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια, συνελήφθη από την Αστυνομία, όμως δεν προέκυψε εις βάρος του κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Ο συγκεκριμένος «συνήθης ύποπτος» βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από άντρες της Αντιτρομοκρατικής, αλλά πολλές φορές έχει καταφέρει να εκθέσει αυτούς που τον παρακολουθούν και να εξαφανίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες την Παρασκευή εθεάθη κοντά στην οδό Μιχαλακοπούλου, αυτό δε αποτελεί και το μοναδικό «εις βάρος» του στοιχείο από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο μαθηματικός. Στη συνέχεια έγινε μια ακόμη διαρροή που αφορά 30χρονο μαθηματικό που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για τις σχέσεις του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο των Εξαρχείων. Ο συγκεκριμένος «συνήθης» ύποπτος, μένει σχετικά κοντά στην πρεσβεία και πάντοτε βρισκόταν «πίσω» του άντρες της Αντιτρομοκρατικής. Λίγες ημέρες πριν από τη επίθεση οι αστυνομικοί έχασαν τα ίχνη του και ορισμένοι συνδύασαν την απουσία του με το χτύπημα.

Άλλοι πάλι αξιωματικοί, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόησή τους με τον κ. Σύρο άφησαν να διαρρεύσει εντολή της αμερικανικής πρεσβείας για σάρωμα της περιοχής των Εξαρχείων.

Αποτυχημένη συνταγή. «Πρόκειται για επιστροφή σε μια παλιά, δοκιμασμένη και άκρως αποτυχημένη συνταγή, όπως έδειξε η εμπειρία από την εξάρθρωση της 17Ν», προειδοποιεί αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σύλληψη των στελεχών της 17Ν και του ΕΛΑ. «Αν οι έρευνες της Αστυνομίας εστιαστούν στα πρόσωπα αυτά θα σημάνει επιστροφή στις πρακτικές των δεκαετιών ΄80 και ΄90, όταν η εμμονή της Αστυνομίας σε ορισμένα πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου μάς έκανε να χάσουμε πολύτιμο χρόνο στην εξάρθρωση των τρομοκρατικών ομάδων. Στο τέλος όταν τους συλλάβαμε αποδείχτηκε ότι οι τρομοκράτες δεν είχαν καμία σχέση με αυτούς που είχαμε στοχοποιήσει», επισημαίνει ο ίδιος αστυνομικός.