ΖΟΦΕΡΗ είναι η εικόνα που παρουσιάζει στην ετήσια έκθεσή του το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΗRW).

Στις 556 σελίδες της εν λόγω έκθεσης, η οργάνωση σημειώνει πως υπάρχει σημαντικό «κενό ηγεσίας» όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Καθώς οι ΗΠΑ έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, ως κράτους που προωθεί αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Παρατηρητηρίου, Κένεθ Ροθ, «τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αντισταθμίσουν την ολιγωρία αυτή». Όμως οι προσπάθειες της Ε.Ε. να επιτυγχάνει πάντα τη συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της, συνέχισε ο Ροθ, «είναι τόσο επίπονη, ώστε αποδίδει μόνο μιαν αχνή σκιά των δυνατοτήτων της»: έτσι κράτη σαφώς μαχητικότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγκάζονται να συντάσσονται με κράτη που επιδεικνύουν λιγότερο ενδιαφέρον για το θέμα. Οι παλινωδίες ή η αδράνεια στις περιπτώσεις του Νεπάλ και του Ουζμπεκιστάν αναφέρονται στην έκθεση ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του τρόπου αντιμετώπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ε.Ε.

Στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο είναι αυστηρό μεν με την Ευρώπη, αλλά αμείλικτο με τις ΗΠΑ: «Η περασμένη χρονιά», όπως αναφέρεται, «διέλυσε κάθε αμφιβολία ότι η χρήση βασανιστηρίων (σ.σ.: εναντίον για υπόπτων για τρομοκρατία) από την κυβέρνηση ήταν μια πολιτική υπαγορευμένη από την κεφαλή… Η φωνή των ΗΠΑ είναι πλέον ασθενέστερη, κι αυτό αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο Πεκίνο

Το Παρατηρητήριο διαπιστώνει «σημαντική επιδείνωση» όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, καθώς οι Αρχές αντιμετώπισαν το 2006 τις κοινωνικές αναταραχές «με αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου σε ό,τι αφορά τον Τύπο, το Ίντερνετ, αλλά και ακαδημαϊκούς και δικηγόρους». Περαιτέρω επιδείνωση παρατηρεί και στη Ρωσία, μνημονεύοντας τη δολοφονία, το περασμένο φθινόπωρο, της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια. Το ΗRWΗ κατηγορεί το Ισραήλ ότι, «αποτυγχάνοντας να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε μαχητές και αμάχους» κατά τη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο το περασμένο καλοκαίρι, παραβίασε τους κανόνες που διέπουν τις πολεμικές αναμετρήσεις. Επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, παρατηρεί και σε πολλές ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα.