Τον Κίσσαβο τον ξέρουν λίγοι, αυτοί όμως που γνωρίζουν το γειτονικό του Μαυροβούνι είναι ελάχιστοι- κυρίως ντόπιοι, κυνηγοί ή άνθρωποι που οργανώνουν δραστηριότητες στο βουνό. Κατάφυτο από δρυς , οξιές , καστανιές , με ένα περίπλοκο δίκτυο δασικών δρόμων και ένα απίθανο δάσος στην κορυφή του, το Μαυροβούνι προσφέρεται για περιπέτεια με οχήματα εκτός δρόμου και είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά καταγράφουμαι διαδρομές εδώ, στο άγνωστο βουνό της Θεσσαλίας.


Να αγαπήσεις ένα βουνό; Γίνεται. Ιδιαίτερα αν είναι χαρούμενο και γελαστό όπως το Μαυροβούνι της Θεσσαλίας, που ενώνει το Πήλιο με τον Κίσσαβο. Το καταπράσινο βουνό, που ήταν και η έδρα του δεύτερου αντάρτικου, φιλοξενεί στις βορειοανατολικές του πλαγιές το δάσος του Πολυδενδρίου (πρώην βασιλικά κτήματα) και αρκετά χωριά όπως η Σκήτη, το Σκλήθρο, η Έλαφος. Από το 1975 κι έπειτα, η «καρδιά» του απέκτησε ένα πυκνό δίκτυο χωματόδρομων για υλοτομία και πυρόσβεση που είναι ιδανικό για όσους θέλουν να οδηγούν εκτός δρόμου και να δοκιμάζουν την επιδεξιότητά τους σε λασπωμένους και συχνά κακοτράχαλους χωματόδρομους. Η διαδρομή για 4Χ4 που σας προτείνουμε είναι κυκλική: αρχίζει από το χωριό Σκήτη και μπορεί να καταλήξει πάλι εκεί ή στο κοντινό χωριό της Ποταμιάς.

Με αφετηρία την Αγιά, τη μεγάλη κωμόπολη της περιοχής, οδηγείτε στον ασφαλτόδρομο προς τον Αγιόκαμπο και σε 3 χλμ. στρίβετε δεξιά προς τη Σκήτη, ένα αρκετά ωραίο χωριό με τα σπίτια του χτισμένα μέσα σε πλατάνια και κυπαρίσσια.

Περνάτε μέσα από την πλατεία του χωριού, μηδενίζετε τον μερικό χιλιομετρητή σας, κατευθύνεστε δεξιά κάτω και οδηγείτε προς το ρέμα Μπουρμπουλήθρα και τη λίμνη της Σκήτης, μπαίνοντας στο χωματόδρομο. Σε 1 χλμ. θα βρείτε διχάλα και θα στρίψετε δεξιά και σε άλλο 1 χλμ. άλλη μια διχάλα, όπου θα πάτε αριστερά. Ο χωματόδρομος ανηφορίζει με «φουρκέτες» προσφέροντας θέα στις πλαγιές του βουνού. Γύρω σας υπάρχουν πλατάνια, κουμαριές και ρείκια, από τα οποία οι ντόπιοι έφτιαχναν τις γκλίτσες τους.

Μπαίνετε σε καστανόδασος και σε 2 χλμ. βρίσκετε μπροστά σας τη λίμνη της Σκήτης. Ο ταμιευτήρας νερού, που δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια από τη Νομαρχία για τη συγκράτηση των υπόγειων και των όμβριων υδάτων, έχει έκταση 200 στρεμμάτα και βάθος από 2 έως 7 μέτρα. Τα κλαδιά από τα πλατάνια και τις καστανιές που γέρνουν στα νερά δημιουργούν πολύ ατμοσφαιρικές εικόνες.