Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. αποσπάται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και υπάγεται διοικητικά και οικονομικά στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, που αποτελεί τον φυσικό του χώρο, δίνοντας έτσι τέλος σε μία σειρά συναρμοδιοτήτων και γραφειοκρατικών περιπλοκών. Προσθήκη- τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης στο σχέδιο νόμου για την πολιτιστική χορηγία που πρόκειται σύντομα να συζητηθεί στη Βουλή, αναθέτει την εποπτεία της Α.Ε. Ελληνικό Φεστιβάλ στον υπουργό Πολιτισμού, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία των πολλών συναρμόδιων υπουργείων που ταλάνιζαν τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Φεστιβάλ. Το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο εγκρίνει τα προγράμματα, την παραχώρηση των αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου, του Ηρωδείου κ.ά., αλλά και τους όρους χρήσης των μνημείων, με γνώμονα την προστασία των τελευταίων από πάσης φύσεως κακοποιήσεις, αναλαμβάνει την κύρια ευθύνη του Φεστιβάλ, αφού έχει ωριμάσει η ιδέα ότι το Φεστιβάλ είναι θεσμός με πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο και ουδέποτε «έφερε τουρίστες» στην Ελλάδα, αφού δεν υπήρχε έγκαιρος προγραμματισμός και συνεπώς προβολή και πωλήσεις εισιτηρίων των φεστιβαλικών εκδηλώσεων εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί για την Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ή του ΕΟΤ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα, μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού και καθιερώνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση που εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης αυξάνεται από 30% σε 40% το ποσοστό που διατίθεται στο Φεστιβάλ από τα μεικτά κέρδη της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στα καζίνα. Τέλος, το καταστατικό της Ελληνικό Φστιβάλ Α.Ε.

καταρτίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού.