Εξαπλάσιοι μαθητές εγκαταλείπουν τα ΤΕΕ σε σχέση με τα Ενιαία Λύκεια της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας!

Ωστόσο, η μόνη ποινή που προβλέπει σήμερα ο νόμος για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι… 59 ευρώ (!), κάτι που, όπως επεσήμανε χθες ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Κ. Ράμμας, ισχύει εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχει τροποποιηθεί.

Σε κάθε έναν μαθητή που εγκαταλείπει το Λύκειο, αντιστοιχούν περίπου 6 μαθητές που εγκαταλείπουν τα ΤΕΕ, γεγονός που εδώ και καιρό έχουν επισημάνει οι καθηγητές, μιλώντας για αποδυνάμωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (φτάνουν έως το έτος 2003), που παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Δ. Βλάχος, η μαθητική διαρροή στην Ελλάδα μειώνεται μεν τα τελευταία χρόνια αλλά παραμένει ακόμα υψηλή, καθώς συνολικά το 14% των μαθητών στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ, εγκαταλείπουν την εκπαίδευση πριν την ολοκληρώσουν… Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεσαία θέση ως προς το θέμα αυτό, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά, στα Γυμνάσια εγκαταλείπει τις σπουδές του το 6,09% των μαθητών, στα Λύκεια το 3,32% και στα ΤΕΕ το ποσοστό εκτινάσσεται στο 20,28% στον Α΄ κύκλο, ενώ αν συνυπολογιστεί και ο Β΄ κύκλος, τότε η εγκατάλειψη στα ΤΕΕ ανέρχεται στο 28% και έτσι, συνολικά σε όλη τη χώρα το 14% γίνεται περίπου 16%… Οι ερευνητές παρατηρούν συνεπώς ότι θα αποδειχθεί αρκετά δύσκολο να μειωθεί η εγκατάλειψη του σχολείου σε ποσοστό 10% μέχρι το 2010, όπως ζητάει η Ε.Ε. για τις χώρες- μέλη της, όχι όμως μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από αρκετές άλλες χώρες.

Πρωταθλήτριες οι αγροτικές περιοχές


Oι μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο συχνότερα από τις μαθήτριες σε όλους τους τύπους Γυμνασίου και Λυκείων, ενώ στις αγροτικές περιοχές της χώρας η εγκατάλειψη είναι μεγαλύτερη. Οι γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες μαθητικές διαρροές είναι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά και η Δυτική Ελλάδα, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο, όπου η διαρροή είναι μικρότερη από τον εθνικό μέσο όρο.

Σε επίπεδο νομών η δυσμενέστερη κατάσταση εμφανίζεται στους Νομούς Ξάνθης, Μεσσηνίας, Πειραιά, Λευκάδας, Λέσβου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Δωδεκανήσου και Δ. Αττικής όπου και στους τρεις τύπους σχολείου η εγκατάλειψη είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο.